Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér
MOZGÁS-tér
Aktív - Szabadban - Kilátó...

Velencei Karnevál
Kilátó
Velencei Karnevál

A romantikus Velence egész évben a nászutasok zarándokhelye. Az ötödik évszak, a farsang azonban már életkorra, nemre és családi állapotra való tekintet nélkül is idevonzza mindazokat, akik a februári szürkeség helyett az életörömöt szeretnék választani. Mindenütt zene szól, és a pompás jelmezekbe öltözött emberek a történelmi kulisszák közepette fantasztikus bálteremmé változtatják a Szent Márk teret. A 2017-es rendezvény mottója: „Creatum, avagy a hiúság vására”. A 2017-es program >>

 
Műkorcsolya-VB2011 >> Az Értékelés
Kilátó
Műkorcsolya-VB2011 >> Az Értékelés

Április 30-án a jégtáncosok világversenyével ért véget a japán katasztrófák miatt egy hónappal elhúzódott 2010/2011-es műkorcsolyaszezon. Tokió helyett Moszkva adott otthont a világbajnokságnak - mindössze három hetes felkészülés után. Az orosz házigazdáknak ezúttal nem jutott aranyérem, mégis elégedettnek tűntek. A német színekben futó Aljona Savchenko és Robin Szolkowy viszont már a harmadik világbajnoki címét szerezte meg páros korcsolyázásban, míg a japán Ando Miki női egyéniben másodszor győzedelmeskedett. A férfiak között a kanadai Patrick Channek első ízben sikerült világbajnoki aranyat szereznie, ahogyan az amerikai Meryl Davis / Charlie White jégtánckettős is először lett világbajnok.

A VB eredményeit, tapasztalatait összegző versenyértékelő cikkünk kimerítő részletességgel elemzi az egyes kategóriák történéseit, összevetésben az előzetes várakozásokkal, esélylatolgatásokkal is. Ínycsiklandozó összkép és mérlegkészítés a korcsolyázás szerelmeseinek...

 
NORVÉGIA
Kilátó
NORVÉGIA

Nem hiába mondják, hogy a norvégok sítalppal a lábukon jöttek világra. Innen származik a sísport összes mai szakága és alapvető technikája, itt épült meg a világ első sísánca és első símúzeuma. Ennek ellenére az európaiak sokáig csak az Alpokat, az amerikaiak meg a Rocky Mountainst tekintették igazi síterepnek. Egészen 1994-ig. A lillehammeri téli olimpiai játékok tévéközvetítéseinek köszönhetően ámult csak el hirtelen az egész világ, hogy Norvégia mennyire ideális feltételeket kínál az összes téli sport számára. Még a déli régió síterepeit is garantáltan hó borítja novembertől májusig. Északabbra meg már októberben lehet síelni. A főszezon azonban márciusban köszönt be, amikor Dél-Európában már tombol a tavasz.

 
Kezdődik a síszezon
Aktív
Kezdődik a síszezon

Egyelőre még nem az Alpokban, hacsak nem az izraeli hóágyúkkal felszerelt két alpesi gleccserre kíváncsi valaki. Itthon viszont, a Bókay-kert műanyag borítású sípályáján szinte egész évben gyakorolhatnak a téli sportok kedvelői. Sőt, a legbátrabbaknak 2008. szeptember 6-án már meg is rendezték az évad első slide-versenyét.

 
Csobbanni több, mint élvezet!
Aktív
Csobbanni több, mint élvezet!

Nyáron a testünk belülről és kívülről is kívánja a vizet. Ha a természetes ellazulás oázisát keresed, akkor irány a tenger. Ha viszont a vakáció alatt nem csupán lazsálni akarsz, gondolj rá, hogy a vízben való mozgás egyúttal tökéletes fitnessprogram. És erre jó a medence is. Pestieknek ajánlható továbbá a mindössze 30 kilométerre található délegyházi tóparadicsom is.

 
A nem-kertészkedés általános elmélete
Szabadban
A nem-kertészkedés általános elmélete

Akik nem szeretnek kertészkedni, azoknak szükségük van egy elméletre. Az elmélet nélküli-nem kertészkedés sekélyes, értéktelen életmódot jelent. Az elméletnek meggyőzőnek és tudományosnak kell lennie. Habár sokkal könnyebb elméletet gyártani, mint éppenséggel kertészkedni.

 
Meddig tart a kullancsszezon?
Szabadban
Meddig tart a kullancsszezon?

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak nyár elején támadnak a kullancsok. Ezek a galád vérszívók mintha szándékosan terjesztenék maguk körül a tévhiteket. A kullancsok a telet megmerevedve vészelik át, és a meleg tavaszi-nyáreleji napokon kezdenek mozgolódni.

 
Madonnától az Apostolokig
Kilátó
Madonnától az Apostolokig
Extrém túra a Dolomitokban

A via ferrata olasz kifejezés. Jelentése: vasalt út. Ezeken a magashegyi túraútvonalakon vaslétrák, drótkötelek, lépcsőfokok beépítésével teszik mindenki számára elérhetővé az egyébként csak képzett sziklamászók számára feltárulkozó csúcsokat. Mindenki számára? Az olaszországi Brenta-hegységben tett szeptember eleji túráról szóló beszámolónk jól érzékelteti, hogy azért a "ferratázás" is igényel némi gyakorlatot, megfelelő fizikumot és felszerelést. A tériszony leküzdéséről már nem is beszélve.

 
Műkorcsolya-VB 2011
Kilátó
Műkorcsolya-VB 2011
Tokiótól >> Moszkváig

A 2011. április 24. és május 1. között megrendezésre került műkorcsolya-VB házigazdája Moszkva lett. A világversenyt eredetileg Tokióban tartották volna márciusban, de a szigetországot sújtó földrengés és cunami, valamint az ezeket követő nukleáris katasztrófa következményei miatt Japánban lehetetlenné vált a rendezvény. Műkorcsolya-világbajnokságot eddig már három alkalommal rendeztek Oroszországban. A 2005-ös moszkvai viadalt megelőzően Szentpétervár adott otthont a korcsolya-történelem legeslegelső világseregszemléjének 1896-ban, majd 1903-ban is. A cikk közli az ISU kommünikék magyar nyelvű fordításait, a mezőny és a legnagyobb esélyesek mellett ismerteti az eredeti tervek szerinti tokiói programot és annak moszkvai frissítését, továbbá a 2011-es eredményeket (a berni EB és a tajpeji Négy Kontinens-bajnokság érmeseit az új pontrendszer szerinti értékelésekkel), és bemutatja a lemondott tokiói mellett az új moszkvai helyszínt. A VB eredményeit, tapasztalatait összegző, értékelő cikkünk is megjelent...

 
Marszi újra Európa-bajnok
Aktív
Marszi újra Európa-bajnok

Igaza lett Rebicek Gerd mesternek, amikor azt mondta, hogy adjunk időt Marszinak. A tehetséges pestszentlőrinci karatés fiú a 2009-es junior Európa-bajnoki cím elnyerése után magasabb korosztályba lépett. Kellett neki az erőgyűjtés az erősebb, agresszívebb ellenfelek között. És tessék! Tadissi Yves Martial két év múlva, tizenkilenc évesen ismét EB-t nyert, de ezúttal már az U21-esek között.

 
Kalandpálya Pestlőrincen
Aktív
Kalandpálya Pestlőrincen

A 16 hektáros Bókay-kert már eddig is Dél-Pest egyedülálló sport- és szabadidőközpontja volt. Uszodája, strandja, bérelhető teniszpályái, foci- és kosárpályája, crossparkja mellett 2009. június 6-ától a pesti oldal első igazi kalandpályájával is várja az aktív kikapcsolódást igénylő felnőtteket és gyerekeket. A fákra és fák közé telepített pályákat "3 éves kortól 99 éves korig" ajánlják mindazoknak, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy kipróbálják önmagukat egy erdei környezetben felépült, eredeti és egyedi akadálypályán.

 
Cseresznyevirágzás
Kilátó
Cseresznyevirágzás

Amikor a cseresznyefák rózsaszín virágtengerük kibontásával életre kelnek, japánok milliói árasztják el a közparkokat és a folyópartokat. Az ország egyik legnagyobb népünnepélye, a Hanami eljövetelét 1953 óta a meteorológusok jelentik be, ugyanis mozgó ünnepről van szó. Szokás szerint az idén is a legősibb japán városban, a déli Fukuokában indult meg legelőször a rügyfakadás, pontosan március 14-én. Az északi Hokkaidón viszont várhatóan csak május első hetében kezdődhet a Hanami, magyarán a „cseresznyevirág-nézés”.

 
Bővülő kalandpálya
Aktív
Bővülő kalandpálya
A 2011-es árakkal

A tavasz kibontakozását aktívan lekövetheted a pestlőrinci Bókay-kertben. A szánkódomb mögött egy puha erdei ösvényre emlékeztető futópályát alakítottak ki, a síbüfé előtti részen egy minijátszótér jelent meg. És április elsejétől minden nap nyitva áll a népszerű kalandpálya, ahol a 2009-es tudósításunk óta, 2010-re több új pályaszakasz is megépült. Ennek megfelelően az árak is változtak némileg.

 
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 1.
Kilátó
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 1.
A házigazda Vancouver

Váratlanul felbukkanó tengeröblök, a városképet meghatározó felhőkarcolók, a háttérben magasodó hegyekkel, és odafönn, a whistleri síparadicsomban a lélegzetelállító hegyi panoráma. A kanadai Brit Columbia mozifilmekbe is beillő kulisszákat nyújt a XXI. téli olimpia versenyeihez. Nem véletlen, hogy Los Angelest és New Yorkot követően Vancouver lett az észak-amerikai filmipar harmadik számú fellegvára.

 
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 2.
Kilátó
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 2.
Hegyek és arénák

A háttérben feltáruló látvány is érdekes. Az olimpiai tévéközvetítéseket nézve kíváncsiak lettünk rá, hogy hol is zajlanak a versenyek. Nemhiába mondják Vancouvert a világ egyik "legélhetőbb" helyének. Egyik nagy előnye, hogy lábánál ott a tenger, és minden oldalról kirándulóhelyek veszik körül. Most ezek közül kettő a téli olimpiának adott otthont.

 
Az agancs
Kilátó
Az agancs
Novella Szádeczky-Kardoss Géza tollából egy 2009 márciusi kirándulásról a havas Pilisben, amelyet egy ott talált szarvasagancs emléke tett feledhetetlenné

A városban vigasztalanul esett. Az égen ólomszínű felhők kergették egymást. Hetek óta nem voltam sehol. Meguntam a telet, a csontig hatoló, nyirkos hideget. Egyszer már enyhült, azt gondoltuk, itt a tavasz, de ónos eső jött újabb lehűléssel. Az erdőkben a leszakadó ágaktól veszélyes volt a járás. A minap meg sűrű havazással köszöntött ránk a március. Elegem volt az itthoni semmit tevésből; a gyümölcsfametszésekkel is végeztem. Semmi sem tarthat tovább itthon.

 
Mazsolka
Kilátó
Mazsolka

A Ferihegyi Benke Rezső Természetjáró szakosztály hagyományos „Mazsolka”-túrájának története van. A cikk írója, Szádeczky-Kardoss Géza egy 1973-as börzsönyi kirándulást mesél el nekünk, amelynek az emlékére minden év januárjában megszervezi barátaival ezt az erőt próbáló, mégis gyönyörű túrát.

 
Megint malacvágta!
Archív
Megint malacvágta!
2009-es eredményekkel

Tavaly és tavalyelőtt is bejött, így az idén (2009-ben) már kimondottan sikerre számítanak a szervezők...

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 18 / 34
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!