Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Eszem-iszom arrow A Mi Tortánk 2008 - Szilvából
A Mi Tortánk 2008 - Szilvából
Augusztus 20-ára a cukrászok ismét megsütötték az Ország Tortáját. A különleges 2008-as születésnapi ínyencség a Szatmári szilvatorta nevet viseli, jóllehet Pestszentlőrincen készült. Konkrétan a Zila Kávéház Krisztina Cukrászdájában. Az interneten is közreadott receptjét látva mi valami egyszerűbb megoldással próbálkoznánk. Szilvatortát úgyis ritkán eszik az ember, meg aztán a gyümölcsnek is épp most van a szezonja.
Egyszerű szilvatorta
Egyszerű, de finom


Az ország 2008-as tortájának neve a felhasznált szatmári szilvapálinkának és aszalt szilvának köszönhető. Az ötlet viszont a lokálpatrióta pestlőrinci cukrászmester, Zila László szellemességét dicséri. A cukrászok ipartestületének felhívására ő találta ki a 2007-es Madártejtortát is, amelyet az ünnepen és azután az ország több száz cukrászdájában meg lehetett kóstolni. Így nemcsak a lőrinciek érezhették magukénak. Hasonló karriert futott be egyébként a Szatmári szilvatorta is.

Zila László Krisztina cukrászdáját a helyiek még abból az időből ismerik, amikor a lőrinci strand sarkában, utcán át árulta a finomabbnál finomabb csemegéket, méghozzá elég olcsón. Az olcsóságnak persze nyoma sincs azóta, hogy a cukrászda átköltözött az elegáns Zila Kávéházba. Küllemében a kávéház kb. úgy viszonyul a régi „cukihoz”, mint az Ország Tortája egy jó házi süteményhez. De ki lehet próbálni mind a kettőt. Sőt, akár magunk is megsüthetjük a Szatmári szilvatortát. Feltéve, ha sikerül.

Hogy nem piskóta?

De igen! Piskóta az, méghozzá rumos-diós-aszalt szilvás-vaníliás-satöbbis. És ezt a kacifántos tésztát kell majd kétféle krémmel megtölteni. Gyakorlottabb háziasszonyok megpróbálhatják a szakszerű leírás alapján.

A kevésbé gyakorlottaknak ajánlunk néhány merőben különböző tortareceptet. De mindegyikhez valódi szilva kell.

 

Kelt szilvatorta

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg Graham-liszt, 1 csomag szárított élesztő, 6 dkg porcukor, kevéske só, 1 közepes tojás, 5 dkg puha vaj vagy 1/2 dl jó minőségű étolaj, 1,2 dl langyos tej, kevés vaj és liszt vagy sütőpapír a formához.
A töltelékhez: 1 kg szilva, 2 dkg zsemlyemorzsa, 3 dkg porcukor, fél teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt kardamom.

Kelt szilvatorta
Kelt szilvatorta

Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Ebbe beleszórjuk az élesztőt és a cukrot. A sót, a tojást és a vajat a tál szélébe rakjuk. A langyos tejet a mélyedésbe öntjük, majd a konyhai robotgép keverőjével az egészet sima tésztává dolgozzuk. Ha szükséges, egy pici tejet még hozzáadva. Lefedve melegebb helyen majdnem a duplájára kelesztjük.

A megmosott szilvát kimagozzuk, és félbe-negyedébe vagdaljuk. A sütőt 180 fokosra előmelegítjük. Kivajazunk egy kb. 30 cm átmérőjű tortaformát. A kelt tésztát kerekre kinyújtjuk, és a forma fenekébe rakjuk, a széleit magasra feltapasztva. Meghintjük zsemlyemorzsával, és még 10 percig kelesztjük. A szilvákat a vágott felükkel felfelé sűrűn a tortára rakjuk. Meghintjük cukorral, fahéjjal és esetleg kardamommal is. A sütőben középálláson kb. 35 percig sütjük.

Szeletenként kb. 180 kcal = 760 kJ.


Ünnepi szilvatorta

Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 15 dkg vaj, 4 csapott evőkanál porcukor, 2 tojás, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 1 csapott evőkanál sütőpor, kevés hideg tej (vagy víz).
A töltelékhez: 1 kg szilva (vagy ringló), negyed liter víz, 4 dkg étkezési keményítő, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, 1 teáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint szilvapálinka vagy rum.
A túrókrémhez: 25 dkg tehéntúró, 2 evőkanál porcukor, fél csomag zselatinpor, 2 dl tejszín, 1 csomag habpor.
A tetejére: 1,5 dl édes tejszín, 1 csomag habpor, 3-4 szelet szilvabefőtt a fenti töltelékből.

Ünnepi szilvatorta
Ünnepi szilvatorta

Elkészítése: A sütőt 210 fokra melegítjük elő. A 2 tojást habosra keverjük 15 dkg zsiradékkal, egy csipet sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd az előbbi keverékkel, és némi hideg tej vagy víz hozzáadásával kavart tésztává állítjuk össze. A tésztát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral bevont) tortaformába öntjük, és a sütőben középálláson kb. 30 percig sütjük. Kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Közben a megmosott szilvát lecsepegtetjük, félbe vágjuk, kimagozzuk. Negyed liter vizet felforralunk a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a szegfűszeggel, beletesszük a szilvát, és újra felforraljuk. A tűzről levéve 2-3 percig áztatjuk, majd leszűrjük. A levét megtartjuk, és pár szem szilvát félreteszünk a díszítéshez. A szilvalevet egy fazékban felforraljuk. Egy kis tálkában simára keverünk 4 dkg étkezési keményítőt egy kis vízzel, és folytonosan kavarva besűrítjük vele a tűzről levett szilvalevet. Majd kevergetve kis lángon forrásig hevítjük. Ízlés szerint rummal vagy szilvapálinkával ízesítjük, ha gyerekek nem kapnak belőle. Ebben az esetben esetleg rumaroma használható. A leszűrt szilvát és a szilvapépet hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezért érdemes előző nap elkészíteni.) Másnap a tortalapot ketté vágjuk. Az egyik felét a tortaforma aljára tesszük és rákapcsoljuk a karikát. Először a kihűlt péppel töltjük meg, majd a szilvakompóttal.

A hideg vízbe kevert zselatinport kis hőfokon felmelegítjük (de ne forrjon), majd lehűtjük. A villával összetört túrót jól átkeverjük a porcukorral és a kihűlt zselatinnal. A tejszínt keményre felverjük, hozzáadva a habport is, és szintén a túróhoz keverjük. A szilvára kenve megtöltjük vele a tortát.

Ezután befedjük a tortalap másik felével, amit kissé rányomkodunk. Az egészet betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Tálalás előtt a tortát beborítjuk a habporral kevert tejszínhabbal, és a félretett szilvakompóttal díszítjük fel.


Egyszerű szilvatorta

Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy 1,5 dl Floriol étolaj, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál sütőpor (ez el is maradhat), pici só és tej (amennyit kíván).
A töltelékhez: 1 kg szilva, 7 dkg darált keksz vagy 10 szem babapiskóta, 5 dkg vaj vagy kb. 1/2 dl étolaj, 1 tojás. A tetejére ízlés szerint porcukor, vaníliás cukor.

Elkészítése: A tésztához valókat gyorsan összekeverjük annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Hideg helyre téve egy órát pihentetjük, majd kerek lappá nyújtjuk ki, és kibélelünk vele egy tortaformát. A széleit tapasszuk magasabbra.

A töltelékhez a darált kekszet (vagy az összetördelt babapiskótát) eldolgozzuk a tojással és zsiradékkal. Nem baj, ha szárazabb, mivel ez fogja majd felszívni a szilva levét. Beterítjük vele a tésztát, és az egészet kirakjuk szilvával. Aki édesen szereti, meghintheti kristálycukorral. Télen szilvakompótot tehetünk rá. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. fél órát sütjük. Amikor picit kihűlt, meglazítjuk a szélét, és levesszük a tortakarikát. Melegen és hidegen egyaránt finom. Tálaláskor vaníliás porcukorral szórhatjuk meg.


Olaszos szilvatorta

Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg hideg vaj vagy Ráma margarin, 5 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 tojássárgája, egy kevés tejföl.
A töltelékhez: 15 szem szilva, kevés fahéjas porcukor, 3 tojásfehérje, 5 dkg porcukor, 15 dkg finomra őrölt dió (vagy mandula), 4 evőkanál szilva- vagy baracklekvár.

Olaszos szilvatorta
Olaszos szilvatorta

Elkészítése: Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és egy kevés tejfölt. Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Utána kinyújtjuk kerek lappá, egy tortaforma aljára terítjük, kicsit megszurkáljuk villával, és vissza hűtőbe.

A szilvaszemeket ketté vágjuk, kimagozzuk, a közepükbe fahéjas cukrot öntünk, majd összerakjuk őket. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a habverés vége felé beleszórjuk a porcukrot, végül óvatosan belekeverjük a diót. A tésztát megkenjük a lekvárral, majd egyenletesen szétkenjük rajta habot. Ebbe nyomkodjuk bele a szilvákat. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. fél óráig sütjük, míg a krémes hab meg nem szilárdul a tetején.


Túrós szilvatorta

Hozzávalók 12 szelethez:
3 tojás, 13 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipetnyi só, 1 mokkáskanál őrölt sáfrány, 8 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő (ha nincs, akkor liszt), 1/2 teáskanál sütőpor, 75 dkg szilva, 5 evőkanál citromlé, fél csomag zselatinpor, 35 dkg áttört tehéntúró, 5 dkg hígabb szilvalekvár, 6 dl tejszín, sütőpapír.

Elkészítése: A tojások fehérjét 2 evőkanál vízzel keményre verjük. Beleszórjuk a porcukor felét, 1 csomag vaníliáscukrot, a sót és a sáfrányt (ettől lesz szép sárga a tészta). Hozzákeverjük a liszttel elkevert keményítőt és sütőport. Egy 24 centis átmérőjű kapcsos sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral és beletöltjük a tésztát. 175 °C-os (nem túl forró) sütőben kb. 20 percig sütjük, ezután kikapcsoljuk a tortaformát és hagyjuk kihűlni a tésztát..

Közben a megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk és kettő kivételével apróra vagdaljuk. Meglocsoljuk 3 evőkanál citromlével. A zselatinport langyos vízben feloldjuk, kevergetve felmelegítjük (nem forraljuk), majd kicsit hűlni hagyjuk. A túrót simára keverjük a maradék citromlével, cukorral és vaníliás cukorral. Végül a zselatint is a túróhoz keverjük, majd a masszát hideg helyre tesszük. A kihűlt tésztát vízszintesen ketté vágjuk, az alsót megkenjük szilvalekvárral és visszakapcsoljuk a tortaformát. Ha a túrókrém kezd megkeményedni, belekeverünk 2 dl keményre vert tejszínhabot és a vagdalt szilvát. A masszával megkenjük az alsó tortalapot, majd befedjük a felsővel. 20 percre hidegre tesszük, ezután lekapcsoljuk a tortaformát, és keményre vert tejszínhabbal és szilvaszeletekkel díszítjük a tortát.

Szeletenként kb. 1420 Joule = 340 kalória.


Borított szilvatorta

Hozzávalók:
50 dkg nagy szemű, édes, de nem túl érett szilva, 10 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, fél csomag sütőpor, 5 dkg őrölt dió vagy mandula, 3 evőkanál porcukor.

Borított szilvatorta
Borított szilvatorta

Elkészítése: A megmosott szilvát leszárítjuk, elfelezzük, kimagozzuk, majd hosszában felszeleteljük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk egy tortaformát és körben szépen kirakjuk szilvával. A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukorral, és habosra keverjük a vajjal. Apránként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral, és kanalanként a tojásos masszához adjuk. Villával kevergetve tésztává állítjuk össze az egészet. Rásimítjuk a szilvára, és a sütőben középálláson kb. 1 órát sütjük. Akkor lekapcsoljuk tortakarikát, és hűlni hagyjuk a süteményt. Utána rácsra borítjuk és levesszük a tetejét. A diót vagy a mandulát száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, és miután kihűlt, a porcukorral összekeverve a szilvatorta tetejére szórjuk.

 

 


Az Ország Tortája 2008-ban

Szatmári szilvatorta


Országtorta
Az Ország Tortája
Piskóta

  • Aszalt szilva 0,34 kg
  • Casino Rum 0,06 l
  • Dió (finom) 0,07 kg
  • Vaj 0,12 kg
  • Porcukor 0,12 kg
  • Egész tojás 0,12 kg
  • Liszt 0,14 kg
  • Sütőpor 0,005 kg
  • Fahéj 0,005 kg
  • Citromhéj 0,007 kg
  • Só 0,003 kg
  • Vaníliarúd 1 db
Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edényben vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egész tojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vaníliarúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzáadjuk a tojásos keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyû krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyers) adagot tudunk kimérni, majd 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 °C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

Alapkrémek

Marcipánkrém
  • Tej 0,13 l
  • Tojássárgája 0,10 kg
  • Marcipán (1x-es) 0,10 kg
  • Keserű marcipán 0,011 kg
  • Cukor 0,022 kg
A marcipán-alap elkészítése: A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért, hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.

Csokikrém
  • Tej 0,09 l
  • Tojássárgája 0,05 kg
  • Kakaómassza 0,03 kg
  • Cukor 0,06 kg
A csoki alapkrém elkészítése: A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaómasszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.

Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l
Cukorszirup (50%-os) 0,03 l

Betöltéshez szükséges krémek
Marcipános: Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg
Csokis: Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött) 0,02 kg

Főzött zselatin
Víz 0,25 l
Zselatin 0,04 kg

Betöltési technológia
A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csokikrémet beletöltjük, de nem az összeset, mert a tetejére is hagyni kell egy keveset (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipánkrém 3/4 részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipánkrémet rákenjük, és a félrerakott csokikrémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk, kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.

Javaslat a töltéshez: Ne keverjük be előre a krémeket, csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk. Minden alapanyagot be lehet szerezni hazai gyártóktól illetve forgalmazótól.

 


Pezsi receptek és kapcsolódó cikkeink
Olvasta: 14059
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

bbc_tanc_ht.jpg