Pesti Zsibongó

2024. május 2. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Király a Megállóban
Király a Megállóban
2009.12.19.
Deák Bill és Hobo a Sportarénában
Deák Bill és Hobo a Sportarénában

Nem minden nap lehet egy királlyal találkozni egy megállóban. De ha a hazai blues királyáról van szó, a hely pedig a Téglagyári Megálló, akkor az eset nem példa nélkül való. Deák „Bill” Gyula és a Megálló közönsége ugyanis kölcsönösen szép emlékeket őriz a találkozásaikról.

A hely, amelyről szó van, jelképes nevet visel. A hetvenes-nyolcvanas évekre emlékeztet, amikor a téglagyári megállónál szálltak le az ötvenes villamosról azok a fiatalok, akik a Lőrinci Ifjúsági Parkba igyekeztek. Tömegesen jöttek a város minden részéből, a villamosok szinte kiürültek, egy-egy hétvégén vagy ezerötszázan szórakoztak a szabadtéri színpad környékén. Szerelmek, barátságok szövődtek itt, zenekarok indultak el a siker felé vezető úton. 1978 nyarán itt tartotta első koncertjét a most épp harmincéves Hobo Blues Band. Innen indult többek között a P-Mobil és a Neoton együttes. Itt készült a Karthago első koncertlemeze. Szóval az ifjúsági park legendás hely volt mind a zenekarok, mind az akkori fiatal közönség számára, és ennek megfelelően hatalmas űrt hagyott maga után, amikor lebontották.

A nosztalgiahullám két és fél évvel ezelőtt érte el azt a szintet, amikor cselekvésbe váltott át. A parkkal szemközt ekkor nyílt meg egy fiatalos szórakozóhely – Téglagyári Megálló néven. A földszinten egy jóval több, mint száz négyzetméteres, stílszerűen téglafalú, amúgy igen impozáns, kissé mediterrán hangulatú teremmel, amely hét közben igényes pizzéria-étteremként funkcionál. A terem végében lévő komplett színpad azonban jelzi, hogy hétvégére bulihelyszínné vedlik át. És ilyenkor a régi rockerek békés egyetértésben tombolnak együtt a maiakkal, akiknek megadatik, hogy testközelből ismerkedhetnek meg a legendás ifjúsági park egykori sztárjaival.

Az ősszel jön az Alapi István Band, a Beatrice, a Gesarol, a Piramix (eredeti Piramis tagokkal), Vörös István, Török Ádám és a Mini. Meg persze jönnek újabbak is. A részletes programot megtaláljátok a www.teglagyarimegallo.hu oldalon. És ahogy említettük: érkezik a Király: Deák Bill és az ő Blues Bandje. Az eddigi koncertjei mind nagyon jól sikerültek a Téglagyári Megállóban, és ez érezhető volt a hangulaton is.

Több, mint blues
Tunyogiék  a Téglában
A Tunyogi Band izzítja a Téglát...

Hatvan év, hat eredeti nagylemez, megszámlálhatatlan fellépés, többek között olyan zenei mérföldköveknél, mint az István, a király vagy a Hobo Blues Band. Deák Bill Gyula november 8-án lesz hatvanéves, de megérdemelten az egész évben a születésnapját ünnepelheti. Kilenc év után tavasszal jelent meg az új nagylemeze, stílszerűen Hatvan csapás címmel.

A kerek születésnap és a remekül sikerült új lemez végre igazán reflektorfénybe állította. Életműdíjat kapott a Pont FM rádiótól, Kőbánya díszpolgárává választották, a lemeze hetekig vezette az eladási listákat, mi több, Hobóék szeptember 27-i szülinapi buliján is egyértelműen ő volt a király a Sportarénában. A szakma és a közönség egyidejűleg hajtott fejet előtte, és a legszebb az egészben, hogy Bill kapitány, aki maga mondja, hogy „Nem haragszom senkire”, láthatóan képes is megfürödni e kései diadalban.

Még akkor is, ha ez az ünneplés kicsit féloldalas, mert „csak” a magyar blues koronázatlan királyának szól. Való igaz, hogy Deák Bill a legerősebb és leghitelesebb előadó a műfajban, amelyet mindhalálig művelni is akar. És bár csak egy egyszerű, őszinte énekesnek tartja magát, valójában jóval több ennél, és ezt is ki kell mondani.

Már az István a király-ban is lenyűgözte a közönséget Torda táltosként a hangjával és nagyszerű alakításával. De amikor 1994 december végén az Erkel Színház zsúfolt nézőtere előtt Szörényi Levente kortárs operájában, az Atilla – Isten kardjában Harsány, a vak regölő szerepében felkiáltott, hogy: Óh jaj! – na akkor azt hittük, hogy lerogy az ég, mert ekkora fájdalmat azon a színpadon még biztos nem énekelt meg senki. És az egy operaszínpad volt...

No hát akinek szerencséje lesz, élhet a kortársak privilégiumával, és hat nappal a nevezetes Sportaréna-beli fellépése után, október 3-án találkozhat Deák Billel, este nyolckor a Téglagyári Megállóban. 1800 Ft a beugró, és ha a földszinten asztalt már nem is lehet foglalni (mivel mind elkelt), állóhely még akad, és talán fent, a galériában is ki lehet pihenni a koncert megrázkódtatásait.


Téglagyári Megálló Téglagyári Megálló Téglagyári Megálló
Téglagyári Megálló – a hely, ahova mindig érdemes (volt) betérni

utózönge

 

 

Tudósítónk, Bozzai Attila jelenti - Téglagyári Megálló, 2008.10.07.

Hát megvolt a buli. Ahogy az lenni szokott, az asztaloknál is rajongók ültek, akik a koncert kezdetén hozzácsapódtak az álldogálókhoz. Bár voltam már olyan Deák Billen, hogy dugig volt a Tégla, de a hely lényege, hogy olyan családias. Mindenki megtalálja a helyét. Kilenc után kezdődött a koncert, hatalmas éljenzés fogadta Billt. Eleinte fáradtnak tűnt, valószínű, hogy az utóbbi hónapok forgása, az új lemez, a születésnap, meg a hat nappal korábbi Hobo-koncert az Arénában, ez azért meglátszott rajta. Bár Bill kortalan, a hangja megvan, a stílusa megvan, a zenésztársak is megvannak. Negyed óra elteltével Bill belejött, és újra a régi volt. És leadott két részben egy közel kétórás koncertet.

Amikor átbillent a fáradtságon, ugyanolyan hiteles lett, mint amilyen mindig is volt. A hangja meglepően jó, nem fáradt, egy ilyen őserőnek nem is lehet elfáradni – hatvan év ide vagy oda. Pontosan ezért ő a Király.

És most nagyon jól is volt keverve. Háromszor voltam a Megállóban eddig Deák Bill koncerten, de ilyen jó még nem volt a hang. Eddig sem volt rossz, de Bill hangját most hallottam először teljesen tisztán.

És ahogy azt már megszokhattuk nála, ő és a gitáros viszi el az egész bulit. A zenekarban a szólógitáros, Sárközi „Szivori” Pál jelenti az állandóságot. Most is nagyon jó stílusban játszott, autentikus volt, pontosan illett Billhez. A fiatalokat látva már kissé tudathasadásos az ember. Horváth Zsolt (billentyűs hangszerek), Balázs Péter (basszusgitár) és Szabó Csaba (dob) már egy másik nemzedék. Valamennyien a kőbányai stúdióból jöttek, úgyhogy képzettek, és mint egy flotta, jól szolgálják ki a Kapitányt.

A közönség meg csápolt, bekiabáltak, rendelték a számokat, de tök mindegy, mert Bill végigmegy az egész repertoáron. A régi HBB-s korszakból is leénekel bármit, meg a legújabb lemezről is. Szerintem ezen van legalább három olyan meghatározó sláger, amit ha tíz-tizenöt év múlva visszatekintünk Bill munkásságára, akkor is kiemelünk. A címadó Hatvan csapás például már önmagában abszolút elviszi az egész lemezt. A mai elkorcsosult világban ez kiemelkedő teljesítmény, plusz Bill még egyfajta támasz is. Támasza a rockzenének, a bluesnak – és a közönségnek is. Meg is engedi ő, hogy a széles, nagy mellkasára ráhajtsuk a fejünket.

Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 13864
Hozzászólások (4)Add Comment
BILL
Írta: Balu, 2008.12.08. 11:43
A Torda táltos nekem is nagy élmény volt de a Billt úgy szeretem ahogy van. Legjobban talán a pörgős számait csipázom. Szal bízom benne hogy még bírja az iramot egy jó darabig.
még egy zönge az utózöngéhez
Írta: jóska, 2009.04.01. 20:47
Több ien hozzászólást kérünk, mint az utózönge!
Tetszik a stílusa.
Tóthvera
Írta: zenész, 2009.09.11. 16:31
Itt találsz egy ilyen utózüngét, most jelent meg nézdemeg még egészen új, az is ilyen stilusban van
Pontositok
Írta: zenész, 2009.09.11. 16:32
Szóval ugyértettem, hogy itt a pezsin találsz egy Tóth vera cikket: annak van a végén ilyen kritika és egész jó

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!