Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow News arrow Cikkajánló arrow Libasültek
Libasültek
Királyi liba
Királyi liba

A régi rómaiak Márton-nap táján tartották a hálaadás ünnepét. A hagyomány később átment a keresztény ünnepkörbe is. Márton napján valaha libát sütöttek a polgári házaknál. Bár ez a szokás nálunk megszakadt, most újra reneszánszát éli. Az őszi-téli menüt mindenesetre változatosabbá tehetjük néhány ízletes liba- vagy akár kacsapecsenyével. Recepteket találunk bőven, nagy részük a német konyhából lett a magyar ízlésre átalakítva. Ennek az lehet az oka, hogy arrafelé nemcsak a Márton-napot tartják, de a liba és a kacsa is rendszeresebben és főleg változatosabban kerül asztalra egész évben.

Az igazi libasült kívül ropogós, belül szaftos és omlós, olyan finom, hogy még a benne rejlő kalóriákat is elfelejtjük számolgatni. A fiatal libákból már nyáron is ízletes pecsenye készíthető, de Márton napra, vagyis novemberre érik el tökélyüket, vagyis ekkorra lesznek az legízletesebbek.

Ha „soványabb", kisebb (2-3 kilós) libát veszünk, abban túl sok a csont és túl kevés a hús, vagyis nem elég kiadós. Legízletesebbek a szabadon tartott, frissen vágott 5-6 kilós libák, de ezek csak nagyobb családokban vagy vendégek fogadásakor fogynak el. A kacsáknál választhatunk a két kilóig terjedő háromhónapos bébik és a 2-3 kilós kifejlett kacsák között. Természetesen darabolva is vásárolhatunk libát és kacsát is. Ha fagyasztott libát veszünk, kilónként 12 óra felengedési idővel számoljunk, és csak ezután tegyük a sütőbe.

Tény, hogy a liba is, a kacsa is meglehetősen zsíros, de néhány trükkel csökkenthető a pecsenye zsírtartalma. A nagyobb libáknak négy-öt óráig kell a sütőben sülni 160 fokon. Így a zsír lassan kicsepeg belőlük. De segíthetünk is ezen azzal, hogy néha húsvillával megszurkáljuk. Egy 5-6 kilós libából 80 deka vagy akár egy kiló zsír is kicsöpög. Másfél óra múlva cseréljük ki a rostély alatti tálcát a kisült zsírral.

Annál finomabb és ropogósabb lesz a liba és a kacsa bőre, minél több nedvesség megy ki belőle, tehát kisebb hőfokon tovább kell sütni. Amikor a szárnyas lába már elválik a testétől, a bőrének még sárgásnak kell lennie. Ekkor növeljük a hőfokot, és negyed óráig pirítsuk tovább a húst.

A liba és a kacsa aprólékját és a maradék pecsenyét is felhasználhatjuk: Leveszöldséggel, hagymával és egy szem borssal megfőzzük, és külön megfőtt rizs- vagy köleskásával keverjük össze. Kissé megborsozzuk, és a tetejére tesszük a megsütött máját felszeletelve.

 

Márton-napi liba

Hozzávalók 8 személyre:
egy kb. 3,5 kilós liba, só, bors, 3 evőkanál őrölt fekete üröm, 75 dkg savanykás alma, 3/4 liter víz, 2 csomag leveszöldség (sárgarépa, gyökér, zeller és póréhagyma is legyen benne), 1/4 liter sör.

Libator
Libator

Készítése: A megmosott libát megszárítjuk, kívül-belül bedörgöljük sóval és borssal. A félbe vágott almákat kicsumázzuk, majd négybe vágjuk. Megtöltjük vele a libát, a nyílásokat bevarrjuk. A sütőt 220 °C-ra melegítjük, a libát mellével felfelé a rostélyra helyezzük. Aláteszünk egy tepsit, amelybe beleteszünk fél liter vizet és a megtisztított leveszöldséget. Háromnegyed óráig sütjük, majd csökkentjük a hőfokot (170 °C-ra), és fogpiszkálóval vagy vastag tűvel megszurkáljuk a libát a szárnyai alatt. Még két óráig sütjük, közben megfordítjuk, mellével felfelé, és a szaftjával megöntözzük. Negyed órával a sütés vége előtt a libát megöntözzük a sörrel, és újra 220 fokra csavarjuk fel a sütőt, hogy szépen megpiruljon. A szaftjáról leszedjük a zsírt, kivesszük a zöldségeket, és vagy a tálra helyezett, felszeletelt sült liba mellé rakjuk, vagy külön tálba. A szaftot megmelegítve, szintén külön adjuk asztalra. Párolt vöröskáposzta, főtt burgonya vagy krumplipüré való melléje.

 

Káposztás libacomb almával

Hozzávalók 3 személyre:
6 szem aszalt szilva mag nélkül, 1,3 dl víz, 2 db fél-fél kilós libacomb, só, bors, 2 evőkanál libazsír, 1,3 dl csirkeerőleves, 2 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 teáskanál fekete üröm vagy majoránna, 1 fej vöröskáposzta, 3 savanykás alma, 1 babérlevél, kevés fahéj, 1 kanál cukor, 2 evőkanál ecet (lehetőleg borecet).

Káposztás-almás libacomb
Káposztás-almás libacomb

Készítése: Az aszalt szilvákat két órára vízbe áztatjuk. A libacombokat bedörgöljük sóval és borssal. Felforrósítunk 1 evőkanál libazsírt, és közepes hőfokon megpörköljük rajta a combokat. Ekkor felöntjük az erőlevessel és felforraljuk. A vöröshagymát félbe vágjuk, a sárgarépát felszeleteljük és az ürömmel együtt a libacombhoz adjuk. Lefedve kis lángon kb. másfél óráig pároljuk. Közben a zsírját leszedegetjük.

A másik hagymát finomra vagdaljuk, és a maradék libazsírban üvegesre sütjük. A megtisztított és megmosott vöröskáposztát vékonyra vagdaljuk vagy reszeljük. Az aszalt szilvát kivesszük a levéből, és a káposztát az áztatólében fahéjjal és babérlevéllel ízesítve kis lángon kb. fél óráig főzzük. Ekkor beletesszük a szilvát, kissé megcukrozzuk, és beleöntjük az ecetet. Sózzuk, borsozzuk és még 5 percig pároljuk. A felszeletelt libacombbal együtt tálaljuk.

Esetleg kakukkfűvel ízesített sültalmát is kínálhatunk mellé, amely így készül:

Az almák magházát kivájjuk, helyükbe áfonya vagy ribiszkelekvárt teszünk, abba egy-egy ágacska friss kakukkfüvet (ha nincs, szárítottal helyettesítjük). Forrásban lévő vizes lábosba helyezzük őket és nagyságuktól függően kb. 45 percig főzzük, majd kivesszük, és lehetőleg almaborral megöntözve 20 percre a sütőbe tesszük.

Ha a sültalmáról lemondunk, akkor a szilván kívül egy kockára vágott almát is tegyünk a káposztába.

 

Mecklenburgi libasült

Hozzávalók 6 személyre:
1 háromkilós liba, só, bors, pirospaprika, kakukkfű, 6-8 kemény alma, 3 evőkanál reszelt fekete rozskenyér, 30 dkg kimagozott szilva, 1 evőkanál cukor, 1,3 dl erőleves (kockából), 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, fekete ürömfű.

Mecklenburgi liba. A rostély alatti serpenyőből másfél óránként célszerű kiönteni a libazsírt, hogy ne égjen meg.
Mecklenburgi liba. A rostély alatti serpenyőből másfél óránként célszerű kiönteni a libazsírt, hogy ne égjen meg.

Készítése: A libát kívül-belül bedörgöljük a fűszerekkel. A nyolcba vágott almákat kicsumázzuk. A szilvákat félbe vágjuk. A rozskenyeret, a szilvát, az almadarabokat sóval és kis cukorral összekeverjük, és megtöltjük vele a libát. A nyílást hústűvel vagy kis nyárssal lezárjuk. A libát sütőrácsra tesszük, és a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, aláteszünk egy tepsit fél liter vízzel, és kb. három órán át sütjük. (Ha az idő engedi a kerti grillsütőben is pompásan megsüthető, de akkor többször meg kell fordítani.) Közben a bőrét időnként megszurkáljuk, hogy kisüljön a zsírja. A sütés vége felé kevés sós vízzel kenjük meg a bőrét, és növeljük a hőfokot, hogy ropogós legyen. Ha megsült, deszkára fektetjük és pár szépen felszeleteljük. A szaftját felöntjük az erőlevessel, leszedjük a zsírját, a lisztet elkeverjük a tejföllel, és besűrítjük vele a szaftot, amelyet végül sóval, borssal és egy kevés fehérürömmel ízesítünk. Ezzel a mártással ki-ki ízlés szerint locsolhatja meg a felszeletelt libasültet. Tálalható burgonyagombóccal, hagymás vagy petrezselymes burgonyával.

 

Vöröskáposztás libamell

Hozzávalók 6 személyre:
2 db csontos libamell (80 dekásak), 1,2 kg vöröskáposzta, 1 vöröshagyma, 8 dkg libazsír, 1 savanykás alma, 1,2 dl vörösborecet, 1,3 dl víz, 1/4 liter cukrozatlan gyümölcsszörp (lehetőleg feketeribiszke), só, őrölt fehérbors, 1-2 evőkanál cukor (ha a szörpben cukor van, ez elmarad), 10 szem feketebors, 6 szem szegfűbors, 4 szem borókabogyó, 1 teáskanál koriander, 1 kis babérlevél, 1,3 dl világos sör, 4 evőkanál feketeribiszke lekvár, 1 evőkanál étkezési keményítő, pár csepp worchester mártás.

Elkészítése: A hagymát és az almát apróra vágjuk, és forró libazsírban üvegesre sütjük. A megmosott és csíkokra vágott káposztát hozzákeverjük, és kis ideig együtt pároljuk. Felöntjük az ecettel, a vízzel és a szörp felével. Sózzuk, esetleg cukrozzuk.

A fűszermagvakat a babérlevéllel együtt kis géz-zsákba kötjük, a káposztába tesszük, és lefedve, kis lángon másfél óráig főzzük.

A libamellek zsíros oldalát keresztben bevagdaljuk, bedörzsöljük sóval és borssal. Zsíros felükkel felfelé a tepsire helyezett sütőrostélyra fektetjük. 180 °C-os, nem túl meleg sütőben kb. 75 percig sütjük. Fél óra múlva kevés sörrel megöntözzük. A maradék sört háromnegyed óra múlva öntjük rá. A megsütött libamelleket alufóliával lefedve meleg helyre tesszük. A tepsiben összegyűlt szaftot fazékba öntjük, hozzáadjuk a maradék gyümölcslevet és némi vizet, felforraljuk, zsírját leszedjük. A tejfölt elkeverjük a keményítővel, a feketeribiszke lekvárral, óvatosan a szafthoz keverjük, tetszés szerint utánaízesítjük, és kevergetve kicsit besűrítjük. A káposztával tálalt libamellet ezzel a mártással kínáljuk az édesszájúbbaknak.


Pezsi receptek
Olvasta: 42918
Hozzászólások (5)Add Comment
karácsonyi liba
Írta: Barbi, 2008.12.27. 19:24
Én Márton napra nem sütök libát de most karácsonyra megcsináltam a mecklenburgi libasültet, mert a férjem úgy szereti ha van valami szaft a sült alatt. Fehérüröm nem volt benne helyette borsikafüvet és kakukkfüvet tettem a mártásba és mindenkinek csak ajánlani tudom így mert nagyon finom lett. És érdekelne a Királyi liba receptje is.
Animalizmus
Írta: Tremendous, 2010.10.31. 23:20
Ekkora combokkal a Flinstone családban dobálóztak, de nem ezért nem sütök libát, hanem mert tükörtojáson kívül mást nem tudok sütni. De a viccet félretéve: nem bírom a gusztustalan madarakat. Legutóbb a vacsicsatiban talán Bencze Ilona galambokból főzött levest, majdnem elhánytam magam, udvarias pályatársai is jelezték, hogy amolyan pikáns dióíze van... Na nemrégen egy elit étteremben láttam több magyar embert hatalmas libacsülköknek nekigyűrkőzni. Olyan volt mint egy proszektúra a madártani intézeben. És még csak azt sem lehet a fentiekhez elrebegni, hogy ja kérem nagy úr az éhség.. ha értitek miről mesélek. Amúgy a magyar nem csinál mást csak a hasán gondolkodik. Ahogy nézem itt is ez a liba a legnépszerűbb cikk, pedig volna itt más olvasnivaló is. Én pl. a Barbara Dupecka humorosabb írásait kajolom: Önvédelmi lecke lányoknak, az csúcs, merem ajánlani, mármint a cikket, nem a gyakorlatokat, mert aki nézte a Tűzvonalbant (de kár hogy vége van, még Stohl nélkül is egész jó volt, remélem folytatják még ha kliffhenger gyanánt most épp a teljes Mókus örsöt is felrobbantották a forgatőkönyvírók) az tudhatja, hogy kis országuznk a brutalitásban, bűnözésben messze a nemzetközi élvonal elé sorolt, így az önvédelem már az önveszélyesség szinonímája (lásd Kozma ügy). Bár ilyen jól fociznánk. Amúgy nézz meg egy esti bulvár híradót, a 2 média gigász egymás szájából veszi ki a szaftos kishalál, betegség, övsörmör, kór, meghalt, leesett, felborult, leszúrta híreket, de egészen a cigány tyúktolvajokig lemennek, meg hogy pontosan hogyan haldoklott a 3 éves kisfiú a kórházban, szóval néha nem tudom, hogy ez a kék fény vagy egy hiradó, kórházi hírcsokor, temetési magazin tetszhalottaknak, vagy még a mosószer hagyott valami agy-nyomokat és a világban (hazánkban is) esetleg valami más is történt. Szóval amúgy csak zabáljátok a libát, tiszteljétek a testeteket, de a helyzet az, hogy gáz van
köret
Írta: evettke, 2010.11.12. 14:54
csak egy ötlet: a Márton napi libához én mindig hagymás majonézes krumplit is csinálok amit aztán a hideg libasülttel is meg lehet enni és istenien finom, ja és a hagymát én párolva rakom a majonézbe,de a sógornöm csak besózva
jó étvágyat
Átpolitizált receptúra
Írta: barko, 2010.11.17. 17:28
Egyetértek az "animalizmus" hozzászólással, de hogy jön ez ide? Ez valami fórum témának inkább beillene.
...
Írta: erzsebet, 2011.12.10. 17:22
Karácsonyra vásárolnék pecsenye libát, Budapest környéki falvakból. Netán ha valaki napi szinten a fővárosban közlekedik, és be tudná szállítani annak nagyon örülnék.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

SzeptEmber Feszt 2011 Sajtótájékoztató

Nagy Feró esete a jazzdobbal és Gagarinnal...
A Pezsi blogger kamerája által a 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatóján rögzítettek 2. részében Gál Gábor fesztiváligazgató és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Központ ügyvezetője arról szól, miként is kerül fel a Népliget az ország turisztikai térképére, miközben a Magyar Jazz Szövetség alelnöke a teljes Morgan Workshop nevében is érzékletesen "remeg" az érkezőfélben lévő világsztár Billy Cobham keltette izgalomtól. Zárszavában viszont Nagy Feró – aki celebként ma már szinte mindent tud és a rétesvonatra a csülkös pörköltig váltotta meg jegyét –, kollegájától, Zsoldos Bélától kikéri magának (is) a jazzdobolás Gagarinját...
[ Hotel Tulip Inn Budapest Millenium - 2011. augusztus 24. ]
Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Kultur-dzsem

Exkluzív interjú

Humorban a pasik verhetetlennek érzik magukat (meg persze egy csomó más dologban is). A nőkön inkább viccelődni szoktak. Humorista nővel elvétve lehet csak találkozni, ezért sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a L'art pour l'art Társulat jeleneteinek többségét – beleértve a Besenyő család legtöbb szóviccét is – Szászi Móni írja.

Bővebben...
 

Képforgó

ud_ht.jpg