Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Advent
Írta: Bogdán Éva   

Mire várunk mindannyian?

Karácsony előtt az ember irracionális módon mindig abban reménykedik, hogy a menny egy darabkája megjelenhet itt, a földön. Az erre való univerzális várakozás és vágyakozás ideje az Advent. A szó maga, az Eljövetel – az Úr eljövetelére utal. És december 24-én minden évben újra meg is születik a Kisjézus. De ahogy a karácsony keresztény ünnepből lassacskán a család, majd pedig a fogyasztás ünnepévé is vált, ugyanígy össztársadalmi méreteket öltött az ünnepi várakozás is. Kinek-kinek aszerint, hogy mi jelenti a mennyországot, olyan az adventje. Akár gyertyát gyújt hozzá, akár nem.
Advent
Várakozás

Nincs menekvés. A nagyvárosi ember egyszerűen ki sem vonhatná magát a karácsony előtti készülődésből. Az áruházak, a sétálóutcák ünnepi fényárba borulnak, a bevásárlóközpontok felveszik karácsonyi díszeiket, az üzleteket Mikulás-csokihadseregek és szaloncukros piramisok lepik el, és a reklámok előzékeny ajándékötletekkel tehermentesítenek bennünket a gondolkodás és a gondoskodás alól. Ami nem volna baj, csak ne kezdődne el ez az egész már november első felében!

A kereskedők még érthetők, na de a vásárlók! Vajon miért büszkélkednek olyan sokan azzal, hogy ők bizony már októberben megvették a karácsonyi ajándékokat? Ezt igazolják a közvélemény-kutatások is évről évre. A fogyasztói társadalom jellemzően annyira elvetette a sulykot, hogy a protestáns északnémet egyházkörzetekben szabályos mozgalom indult az advent visszaszerzésére. Legalább a keresztények ragaszkodhatnának hozzá, hogy az advent a Szentestét megelőző negyedik vasárnappal vegye a kezdetét.

Adventi naptár a Legótól
Adventi naptár a Legótól

Évszázadokkal ezelőtt persze másként volt. Előbb nyolc, majd hat hétig tartott az advent, de akkor bizony kegyetlenül böjtöltek, hogy megtisztuljanak testileg-lelkileg az egyházi ünnepre. Hol van ez már? A fogyasztás ünnepére ma bevásárló körutakkal, előkóstolgatással, nassolással, sült kolbásszal, forralt borral készülődünk. Ha belegondolunk, hogy karácsonykor tömjük magunkba egységnyi idő alatt a legtöbb kalóriát, akkor böjt híján tényleg nem érdemes túl hosszúra elnyújtani az ünnepre való készülődés idejét. Már csak azért sem, mert így a koncentrált örömteli várakozás megkopik, kifárad.

Lehet persze, hogy az idei karácsony szerényebb lesz, mint a tavalyi. Talán beérjük kevesebbel is, ha a legfontosabb megvan: a szeretet. Mert végül is erre vágyakozunk leginkább, ezért neveztük el a születés ünnepét a szeretet ünnepének. Adni legalább olyan fontos, mint kapni. Ha nem adhatunk szeretet, kiszárad a lelkünk, és ettől még a legdrágább ajándék megvásárlása sem véd meg senkit sem. (Pláne ha a rávalót mások elszegényítésével szerezte meg.) Egy biztos: akármilyen fényesen csomagoljuk is be városainkat, karácsonykor különösen nem feledkezhetünk meg mások nélkülözéséről.

 

Hagyományok

Mikulás virág adventre

Amit Pisti megtanult, István sem felejti – tartja a mondás. A gyermekkorban megismert ünnepi hagyományokat maximum tinédzserként függeszti fel az ember. De csak átmenetileg, hogy aztán felnőtt korában nosztalgiával elevenítse fel őket újra. Jó, ha a fiatal szülők gondolnak erre. Túl az ajándékon maguknak az ünnepeknek a megszervezésével adhatnak feledhetetlen emléket a gyermeküknek.

Ha pedig abban is példát mutatnak nekik, hogy karácsony közeledtével adakozni szokás a rászorulóknak, akkor biztos nem lesz belőlük önző felnőtt – aminek egyszer még a szülők is hasznát látják majd.

A szokások változnak, de ma sincs hangulatosabb időszaka az évnek, mint az advent. Amikor meggyújtjuk az adventi koszorúkon a gyertyákat, öröm költözik a szívünkbe, a közeledő karácsony örömteli előérzete. Az advent – süteményillat, fényfüzérekkel feldíszített fák, áruházak, csillogó kirakatok. De az advent az egyházi év kezdete is. A halottak napja után lezárul az évszakok változásával jelképezett kör: az elmúlás és a keletkezés, halál és születés, vég és kezdet. Nem csoda, ha az adventi időszak ma is elgondolkodtatja az embert.

 

Az adventi koszorú

Az egyházilag korrekt koszorú: három lila és egy rózsaszín gyertyával
Az egyházilag korrekt koszorú: három lila és egy rózsaszín gyertyával
Az első adventi koszorút egy hamburgi „lelencházban” lógatta le a mennyezetről Johann Hinrich Wichern (1808 – 1881) evangélikus lelkész. Ezen a koszorún 24 gyertya volt, négy piros a vasárnapoknak és húsz fehér a hétköznapoknak, amelyeket Szentestéig gyújtottak meg minden este. Eleinte csak a falakat díszítették fenyőgallyal, később a koszorút is. Az adventi koszorú 1860 táján érkezett meg Berlinbe, miután Wichern lelkész az itteni árvaházba is bevezette. Eleinte főleg az északnémet protestáns közösségekben terjedt el a szokás, hogy a gyülekezeti teremben, a gyermekotthonokban és az iskolákban gyertyákkal díszített koszorúval jelképezzék a várakozás idejét. De hamarosan a magánházaknál is egyre népszerűbb lett a koszorú kisebb változata, amelyen mindig négy gyertya volt, és minden vasárnap eggyel többet gyújtottak meg. Miközben 1920-ra már szinte minden északnémet otthonban megtalálható volt az adventi koszorú, a katolikusok lakta délnémet tartományokban csak a második világháború után vált igazán népszerűvé. Ma már ugyanúgy elképzelhetetlen nélküle az advent, mint a húsvét tojás nélkül.

Az egyházilag „korrekt” koszorút három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti. Az utóbbi az örömöt szimbolizálja, és advent harmadik vasárnapján kell meggyújtani.

 

Adventi naptár

Adventi titok a naptárajtó mögött
Adventi titok a naptárajtó mögött

Az advent nemcsak vasárnapokból áll. A hétköznapi várakozás idejének lerövidítésre találták ki a karácsonyi naptárokat. A legelső 1903-ban került ki egy müncheni kiadóból, és szűk húsz esztendő leforgása alatt hatalmas nemzetközi népszerűségre tett szert. Az adventi naptárok 24 ajtócskája mögé apró meglepetések rejthetők. Eleinte nagyjából azonos arányban raktak mögéjük megszívlelendő bölcsességeket és édességeket, mára szinte kizárólag az édesség dominál, esetleg kis játékszerekkel váltakozva.

 

 

adventi hangulat

 

 

Karácsonyi vásár
Karácsonyi vásár

Az adventi hangulat akkor igazi, ha tényleg a várakozásról szól – nem pedig a nagy karácsonyi szuperünnep előtti idegességről. Ezeket a napokat nem arra kellene használni, hogy véget nem érő bevásárlásokkal, az összes családtag meghívásával és ötfogásos vacsorák összeállításával stresszeljük magunkat. Aztán mire eljön az ünnep, kimerülten roskadjunk a fa alá, és ezzel csalódást okozzunk mindenkinek. Sokkal fontosabb, hogy az advent idején hangolódjunk fel a karácsonyra. Erre sokminden alkalmas lehet. A lakás feldíszítése fenyőágakkal vagy adventi csokrokkal, egy nyugodt séta a karácsonyi bazárban, vagy a csendes üldögélés az adventi koszorú gyertyalángja mellett. Ha pedig szerencsénk van, és az égből néhány fehér pihe is aláhull, menjünk ki sétálni a hóesésbe. Ettől mindenki karácsonyváró hangulatba jön. És ez maga az advent.


Kapcsolódó cikkek
Mire várunk mindannyian...
Olvasta: 12337
Hozzászólások (4)Add Comment
Tűzveszélyes!
Írta: T.M., 2008.12.02. 23:24
Tudom, hogy egy ádventi cikkbe nem lehet mindent bepakolni, de egy fontos dologra azért mégis fel kéne hívni a figyelmet. Hogy ne gyújtsák fel a lakást az ádventi koszorúkkal. Vagy például a kínai lámpafüzérekre is érdemes odanézni, mert némelyik zárlatos és tüzet okozhat. A súlyos sérüléseket okozó petárdákat meg sem említhetném, mert az nem ádventi, hanem szilveszteri őrület, de már karácsony előtt elkezdik durrogtatni. Mindent egybevetve szerintem nem éri meg az ünnepi fényár, hogy esetleg utána rögtön az örök világosság fényeskedjék valakinek.
Köszönjük
Írta: Kovács Angéla, 2008.12.06. 18:29
Kimentünk a Bókay kertbe, és tényleg volt minden. Sült gesztenye, sült alma, forró tea, hintó, játékok, Mikulás, tombola. A kislányom labdát nyert. Köszönjük, hogy mindez volt, és mindez ingyen.
...
Írta: V.R., 2008.12.07. 20:52
Mi is kimentünk és jó volt, csak a gyerekem csalódott mert semmit sem nyert. Mások meg több ajándékot is nyertek a tombolán. Egy gyereknek csak egy tombolát kellett volna adni, azt mondja a férjem majd máskor mi is legyünk pofátlanok.
advent
Írta: boros1124, 2010.12.17. 14:13
A legós rész számomra már nagyon durva. Nincs bajom a legóval, ne értsétek félre. A fiam is nagyon szereti. De nekem nem tetszik, ahogy mostanában ennyire arrogánsan marketingelnek. T.M. figyelmeztetésével egyet értek különben. Csak egy rövid sztori. Iskola alsó tagozat. Kedves matek tanár csinált egy koszorút. Nagyon apró volt, de nevelés szempontjából mégis, hogy lássuk ilyen is van és adventi koszorú a neve. Meggyújtottuk a gyertyát aztán 1 óra múlva már csak a büdöset éreztük. Nem vette észre, hogy túl magas a gyertya és kicsit megégette a polcot. Tanulságos volt a számára is és mi is azóta tudjuk, hogy azt adventi koszorúnak hívják. Mellesleg a gyerekeknek jó ötletnek tartom ezeket a naptárakat, hogy a legós témától ne szakadjak el. Mindennap egyre izgatottabbak lesznek, hogy mindjárt itt van a karácsony. Én a fiamnak ugyan nem legós naptárat vettem, de szerintem nagyon találó. Kifestős, nyitogathatós stb.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Nohand_152.jpg