Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow Oscar, a nyerő
Oscar, a nyerő
Oscar
A hőn áhított trófea

Oscar teste egy 24 karátos vékony aranyréteggel bevont masszív nikkel-réz-ezüst ötvözet. Súlya kb. 3,85 kg, magassága 34,29 cm. Nyolcvan évvel ezelőtt, amikor kitalálták, még alig törődött vele valaki. Ma meg sokan a lelküket is odaadnák a filmvilág legnagyobb presztízsű díjáért. Oscar páratlan karrierje az amerikai filmstúdiók legsikeresebb reklámfogása.

Az 1920-as évek vége felé válságban volt az amerikai filmipar. Addigi töretlen fejlődésének hirtelen gátat szabott két új találmány – a rádió és a lemezjátszó. Az emberek már nem áradtak akkora tömegekben a mozikba, és ezt a nagy filmstúdiók fejei azonnal érzékelték. Ráadásul a filmiparban is megalakultak a szakszervezetek, így a stúdiófőnökök nem zsebelhettek be többé csillagászati összegeket, a munkásaiknak meg éhbéreket fizetve. A szakszervezetek tüntetéseket szerveztek, a stúdiókban pedig megjelentek a cenzorok. Az önjelölt filmmágnások aranyélete egyre keservesebbé vált.

 

A gittegylet színrelép

A probléma megoldása érdekében a tekintélyes Metro-Goldwyn-Mayer stúdió vezetője, Louis B. Mayer összeült két jó komájával, Conrad Nagellel és Fred Niblóval. Aztán együtt kifundálták, hogy milyen eszközzel lehetne intézményesíteni a filmkészítés művészetét, egyúttal biztosítani a filmkészítők érdekeinek központi irányítását. Egy akadémia látszott a legalkalmasabbnak eme követelmények teljesítésére.

Oscar-tárló
Bevetésre készen az aranylovagok

1927. január 11-én estélyt rendeztek a filmipar 33 befolyásos és neves személyiségének részvételével, hogy megalapítsák a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát (angol nevén „Academy of Motion Picture Arts and Sciences“ = AMPAS). Az alapítók között voltak többek között a Warner fivérek, Cecil B. DeMille, és olyan filmsztárok, mint Douglas Fairbanks vagy Mary Pickford.

Az új intézmény első hivatalos bankettjén, május 11-én az alapítók 250 filmes társaságában már a filmművészet és a filmtechnika fejlesztőjeként ünnepelték az akadémiát. Az ötlet bejött: a résztvevők nem sokáig kérették magukat, hanem rögvest felvételüket kérték az új akadémiára.

Aztán alapszabályt készítettek, amelyben kimondták, hogy milyen feladatai lesznek az intézménynek. Díjátadásról még szó sem volt. Csak a 7. fejezetben esett szó a kiemelkedő munkák elismeréséről. 1928 elején azonban elhatározták, hogy érvényt szereznek ennek a pontnak, csak még azt nem tudták, hogyan. Az év végéig aztán lassan formát öltött a díj. Egy filmtekercsre állított aranylovaggal jutalmazzák a különleges teljesítményeket.

 

Oscar születése

Azon a bizonyos napon...
A filmakadémia első díjátadási ceremóniája 1929. május 16-án

A szobrocskát az MGM akkori művészeti igazgatója, Cedric Gibbons találta ki. Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét. Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba, majd vonta be 24 karátos arannyal. 1929. május 16-án adták át az első akadémiai díjakat, amelyekkel akkor még alig törődött valaki. Tizenkét aranyszobrocskát osztottak ki a hollywoodi Roosevelt hotelben tartott ünnepség keretében, és a díjazottakat már egy héttel korábban újsághirdetésben értesítették. Az akadémia első „legjobb színésznője”, Janet Gaynor később elárulta: „Sokkal jobban örültem a Douglas Fairbanksszel való találkozásnak, mint ennek a furcsa díjnak.”

Az első években kizárólag akadémiai érdemrendnek nevezték a trófeát (Academy Award of Merit). Hogy végül is ki adta neki az Oscar nevet, nem lehet biztosan tudni, de tény, hogy 1931-ben már ezen a frappánsabb néven nevezték. Keresztszülőként négyen is számításba jöhetnek. Az első az akadémia akkori könyvtárosnője, Margaret Herrick, aki a szobrocskát látva állítólag azt mondotta: „Ez pont úgy néz ki, mint Oszkár bácsikám!” Másodiknak Bette Davist említhetjük, aki állandóan azt mondogatta, hogy a szobor az első férjére, Harmon Oscar Nelsonra emlékezteti. A csoport harmadik tagja egy filmes újságíró, Sidney Skolsky, aki rendíthetetlenül állította, hogy ő volt az első névadó. A negyedik lehetséges keresztapa a filmes Walter Disney. Mikor ugyanis az akadémia titokban lázasan nevet keresett a szobornak, valaki azt javasolta, hogy nevezzék Oscarnak. Walter Disney ezt meghallván azt hitte, hogy a trófeát már így is nevezik, ezért a kitüntetésekor az „Oscar”-jáért mondott köszönetet.

 

Nő a show

Vivien Leigh és Laurence Olivier az 1939-es díjátadón
Hollywood aranykorának aranypárosa: Vivien Leigh és Laurence Olivier az 1939-es díjátadón

A családias hangulatú díjkiosztó iránti érdeklődés ugyan növekedni kezdett azután, hogy 1930-tól már a rádió is közvetítette. De továbbra is mellékes szerepe volt az amerikai filmiparban egészen addig, míg 1941-ben az akadémia ki nem talált egy újabb ügyes reklámfogást. A legjobb film sem olyan érdekes, ha az ember már tudja a végét. Miért kell hát előre elárulni a győztesek nevét? 1941 óta tehát zárt borítékokban őrzik a díjazottak neveit, és a borítékok ünnepélyes felnyitásáig egy könyvvizsgáló cég ügyvédein kívül senki sem tudhatja, hogy kik vihetik haza az aranyszobrocskákat.

A számítás bejött, az érdeklődés folyamatosan növekedett. Az is egyre népszerűbbé tette az Oscart, hogy a kezdeti időszakkal ellentétben már nem csak néhány kiválasztott, hanem az akadémia valamennyi tagja részt vehetett a jelöltek kiválasztásában.

1953-ban az Oscar még egy lépéssel közelebb került a közönséghez – ettől kezdve a televízió is közvetítette a díjátadót. Így a nézők végre képet alkothattak a dologról, láthatták a sztárparádét, a díjazottakat, sőt még részleteket is a nyertes produkciókból. A bensőséges ünnepségből látványos showműsor lett. Manapság az egész világon sok száz millióan nézik a díjátadási ceremóniát, és az „Oscar-díjas” jelző a filmvilágban felér egy lovaggá ütéssel. Tényleg telitalálat volt a kis aranylovag...

 

A szavazás

Halle Berry és Denzel Washington
2002-ben először történt, hogy a női és a férfi főszereplők Oscarját is fekete színész kapta: Halle Berry és Denzel Washington

A hőn áhított trófeát 1983 óta egy chicagói cég készíti. A szobor talapzatába utólag, a díjkiosztót követően vésik csak bele a díjazott nevét, az adott Oscar-kategóriát és a film címét. Ez a szokás nem a titkolózás bevezetésével alakult ki, hanem egy malőr miatt. Amikor Spencer Tracy 1939-ban a Fiúk városáért megkapta az Oscart, a talapzaton a saját neve helyett a képregényhős Dick Tracy nevét olvashatta. Spencer Tracy nem csinált ügyet belőle, de ettől fogva biankóban osztották az Oscarokat.

Manapság már harminc szobor talál évente gazdára – ennyire emelkedett a díjkategóriák számra. Időközben az akadémia tagjainak száma is megsokszorozódott. Jelenleg több mint 5500-en vannak. Az elnökük Sid Ganis filmproducer, a két alelnök: Tom Hanks (kétszeres Oscar-díjas) színész és Arthur Hamilton filmzeneszerző. A tagok mindegyike a saját szakmájában szavaz (tehát a színészek a színészekről, a rendezők a rendezésről és így tovább). Csak a legjobb film jelölésénél szavaz minden tag. Így fordulhat elő, hogy a legjobb film rendezője nem kerül be a legjobb rendezők listájára.

Az akadémia tagjainak szavazása alapján a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, akiknek a nevét egy hónappal a díjátadó előtt nyilvánosságra hozzák. Utána az akadémia tagjai újra szavaznak, immár a jelöltekre.

Bár elvileg nem csak amerikai filmek versenghetnek, az Oscar mégis az amerikai filmek versenye. Az ugyanis előírás, hogy a filmet az előző év végéig be kell mutatni bizonyos számú amerikai moziban. A külföldi alkotásoknak az idegen nyelvű filmek kategóriáját tartják fenn, amelynek versenyébe minden ország csak egyetlen filmmel nevezhet.

 

Fura

Katharine Hepburn
Katharine Hepburn az Oscar koronázatlan királynője: négyszer nyerte el a díjat, sőt még az őt megformáló Cate Blanchett is Oscart kapott 2005-ben

A színészek közül legtöbbször Katharine Hepburn vehette át a trófeát: 1933-ban a Hajnalkáért, 1967-ben a Találd ki, ki jön ma vacsorára c. filmért, 1968-ban Az oroszlán télen-ért és 1981-ben az Aranytóért. Úgy látszik, az arany ragadós. 2005-ben még Cate Blanchett is kapott egy Oscart Katharine Hepburn megformálásáért az Aviator című filmben.

1989 óta az akadémia váltig állítja, hogy ennek a díjátadásnak nincsenek vesztesei (következésképpen győztesei sem). Ezért ettől az évtől kezdve a díjakat átadó hírességek a boríték felbontásakor nem azt mondják, hogy: „És a győztes neve X.Y.”, hanem azt, hogy „És az Oscart kapja X.Y.”.

Persze nem könnyű váltani. Néha-néha felbukkan a régi szöveg is, sőt Kirk Douglas egy díjátadáskor szándékosan győztest mondott – a közönség nagy derültségére.

Ízléseken egyébként sem érdemes vitatkozni, de Oscar-téren egészen bizton állíthatjuk, hogy nem mindig a legjobbak győznek. Például Orson Welles mesterműve, az Aranypolgár, amelyet a kritikusok általában a legjobb amerikai filmnek tartanak, nem kapott Oscar-díjat. Sergio Leone örökzöld kasszasikere, a Volt egyszer egy vadnyugat pedig még a jelölésig sem jutott el.
Hollywood
Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 15989
Hozzászólások (1)Add Comment
...
Írta: fekete arany, 2009.06.16. 17:16
teccenek a régi filmek amiket akor csinátak mikor pici voltam és megy a tévébe de most oljan uncsikat csinálnak meg nemlehet nevetni se sirni , én nem adnnék nekik semijen dijat amig nemtanúlnak meg rendessen filmet csinálni

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!