Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Aktív arrow Speedminton - az ütős sport
Speedminton - az ütős sport

Új, gyors és sikeres. És valóban ütővel játsszák. A Speedmintont a tollaslabda, a tenisz és a fallabda elegyítéséből fejlesztette ki egy berlini tengerész 2001-ben. Gyorstollasnak nevezik, mivel a labda sebessége az indításnál elérheti a 290 km/órát is. Ma már az egész Földgolyón játsszák, és február 28-án szombaton a Pestszentimrei Sportkastélyban is megrendezték az első budapesti nyílt gyorstollaslabda-bajnokságot.

Speeder
Így néz ki a labda

A badminton, vagyis a tollaslabda egy viszonylag kényelmes, laza játék. Lehet persze nehezíteni és gyorsítani rajta, de a labdamenetek pontossága és sebessége egy határon túl már nem fokozható. (Legalábbis hétköznapi halandók számára, tehát az indonéz szupermeneket nem számítva.) Ráadásul szabad téren már egy enyhe szellő is irányíthatatlanná teszi a tollaslabdát, ami komolyan akadályozza a játékot.

No, hát ezeket a hátrányokat küszöböli ki a speedminton. Ezt is lehet lassan, kényelmesen játszani, de lehet nagyon gyorsan is. A speed, azaz a gyorsaság a megváltoztatott ütőnek és labdának köszönhető.

A labda a tollaslabdához hasonlít, de annál jóval kisebb méretű, ugyanakkor nehezebb (9 gramm), és speciális anyagból készült. Súlyának és kialakításának köszönhetően valamennyi tollaslabda-változatnál jobban ellenáll a szélnek. A nagyobb súly és a kisebb kosárméret következtében csekélyebb a légellenállása. Emiatt nagyobb a hatótávolsága, és a röppályáját is sokkal pontosabban tartja.

Az ütők a fallabda-(vagy squash-)ütőhöz hasonlítanak leginkább, de annál sokkal könnyebbek. A legnehezebb ütő is mindössze 169 gramm, a legkönnyebb pedig 154 gramm. A speedminton-ütők kialakítását és súlyát a játékhoz optimalizálták. Szénszálas kompozit anyaguknak és a húrozásuknak köszönhetően ezekkel lehet a legjobban irányítani a labdát. A teniszütőnél rövidebbek, az 58 cm hosszú ütő biztosítja a labda ideális irányítását, a fokozott találati pontosságot és mozgékonyságot. A fogáspont a lengőmozgás egyik középpontjában található, ezáltal az ütő kíméli a kart.

Speed-pálya
Így néz ki a pálya
A pálya. A versenyszerű játékhoz játéktér is kell. A hivatalos gyorstollas-pálya két 5,5 x 5,5 m-es négyzetből áll, melyek 12,8 m távolságra találhatók egymástól.

Háló nem kell hozzá, ami előny, mivel bárhol lehet játszani – füvön, a homokos tengerparton, aszfalton és persze teremben is. Csak egy megfelelő méretű szalaggal ki kell jelölni a pályát. Az ütőkön és a labdákon kívül a bárhol felállítható „mobil pályát”, a pályakijelölő szalagokat és bójákat is tartalmazzák a testhez álló hordtáskákban kapható játékszettek. A legolcsóbb hobbiszett 13 ezer Ft, a profiszettek ára 25 ezer Ft körül mozog.

 

Egyszerű ötlet

Bill Brandes
Bill Brandes, a gyorstollas feltalálója - neki nagyon bejött

Megszoktuk, hogy a sportdivatok vagy Amerikából vagy a Távol-Keletről érkeznek Európába, ahol aztán az újdonságokért lelkesedő fiatalok hamar elterjesztik őket. A speedminton fordított pályát járt be. 2001-ben egy berlini tengerész, Bill Brandes találta ki, és a játék azóta eljutott New Yorkba és Dél-Koreába is.

Brandes ötlete egyszerű. Nem akart mást, csupán rossz időben is tollasozni. „A kikötőben vagy túlságosan fújt a szél a játékoz, vagy pedig sötét volt” – magyarázza.

Akik megpróbáltunk már szélben tollasozni, ismerjük a problémát. Ezért szoktunk pénzérmét vagy kavicsot rakni a tollaslabdába, hogy a nagyobb súllyal jobban ellenálljon a szélnek. Kisebb szélmozgásnál ez néha segített, de az érme gyakran kirepült, és mindig fennállt a veszély, hogy ha eltalál valakit, még balesetet is okozhat. Aztán meg az ütő húrozásának sem használt a plusz terhelés.

Ennek kivédésére Brandes kifejlesztett egy labdát, amelyik kétszer olyan nehéz, mint a szokásos tollaslabda, és egy ütőt, amely ezt elbírja. Sőt még sötétben is lehet játszani. Erre a célra kis világító patront erősítenek az átlátszó labda fejébe, amely négy órán át világít neonsárgán a sötétben. Ez a blackminton, amit inkább a poén kedvéért játszanak

A blackminton-partikon a világító szalagokkal kijelölt játékmezőket csillag alakú pályarendszerré illesztik össze, amelyen egyszerre 3 pár játszhat. Középre beraknak egy UV-fényt kibocsátó piramist, amelytől a labdák, az ütők és a fluoreszkáló festékkel bemázolt játékosok világítanak a sötétben. A világító labdák egymás pályáját keresztező meteorként süvítenek a piramis fölött, mágikus fényjátékot varázsolva az éjszakai égboltra.

 

A szabályokról röviden

Hát erről van szó. Gyorstollas - bárhol és bármikor

Egy meccs három győztes játszmából áll (a lehetséges ötből). Egy játszma 16 győztes ponttal ér véget. 15:15-nél hosszabbítanak, a győzelemhez 2 pontos előny szükséges. Akkor pontoznak, ha szabálytalan a szerva, a labda a talajt éri, a játéktéren landol anélkül, hogy visszaütnék (a vonal beszámít), a labda a játéktéren kívül ér földet, ha kétszer ütik meg, vagy ha testtel érintik. Ha játéktéren kívülről ütik vissza labdát, az szabályos. Minden menet után térfelet cserélnek, hogy a biztosítsák az esélyegyenlőséget (a szél- és fényviszonyokat illetően).

Az első szerva jogát sorsolással döntik el. A szerva három adogatásból áll játékosonként. Minden labdaváltást pontoznak. 15:15-nél pontonként váltakozik az adogatás joga. Az adogatást vagy a játékmezőről vagy a hátsó alapvonal mögül lehet indítani. A szabályos szervánál a labdát csípőmagasságból kell leejteni, majd megütni. Az álló vagy ugró helyzetből való, fej feletti adogatás kizárólag az alapvonal mögül megengedett. A következő menet első adogatásának jogát mindig az előző menet vesztese kapja.

Ha az ötödik (döntő) játszmára is sor kerül, a játékosok akkor cserélnek térfelet, amikor egyikük elsőként érte el a 8 pontot.

Maria Sharapova
Maria Sharapova, a gyorstollas reklámhordozója

Trendi és cool

A speedminton gyorsabb, mint bármi, amit eddig pályán játszottak. Akár 290 km/órás sebességre és 30 méter hatótávolságra is képes. A remek, intenzív, gyors labdamenetek miatt még a játék figyelemmel követése is igényel némi erőfeszítést, nem győzzük kapkodni a fejünket. (Itt jön be a blackminton előnye.)

Az újdonság, az extrém tempó és az „éjszakai üzemmód” lehetősége miatt igen cool és trendi manapság ez a sportág. Világszerte egyre másra alakulnak a speedminton-egyesületek. Már nálunk is alakult néhány, ahová csatlakozni lehet.

A speedminton reklámhordozója nem akárki: a wimbledoni győztes Maria Sharapova. A tenisz-sztár – állítólag – kikapcsolódásra és testedzésre használja a gyorstollast. „Egyszerűen szeretem! Remek szórakozás és fitten tart!”

Azért lehet némi igazság is a dologban. A gyorstollas nagyon alkalmas edzés a többi ütős sporthoz is. A lábmunka hasonló, mint a tollaslabdánál, az emelt ütések és a leütések viszont olyanok, mint a tenisznél. A sportág teljesen átmozgatja és formálja a testet, ezenkívül játékosan edzi a kondíciót, a játéktaktikát és technikát is.


Az I. Budapest Open Az I. Magyar Speed Badminton Sportegyesület február 28-án a Pestszentimrei Sportkastélyban megrendezett nyílt bajnokságára magát a feltalálót is meghívták. Bill Brandes talán nem csak udvariasságból jegyezte meg, hogy ilyen profi módon megrendezett tornával még nem találkozott. A nemzetközi mezőnyt a papírformának megfelelően a németek uralták, de a magyarok is tisztességgel helyt álltak már nekünk is termett némi babér.

Az Első Budapesti Gyorstollaslabda Bajnokság eredménylistája:

Férfi egyes:

  1. Rene Lewicki (német)
  2. Daniel Gossen (német)
  3. Rácz László (magyar)

Női egyes:

  1. Swanje Bechstein (német)
  2. Elek Odett (magyar)
  3. Dobos Dorisz (magyar)

Férfi senior:

  1. Révész Gábor (magyar)
  2. Perdreau Jocelyn (francia)
  3. Laurent Bernadelli (francia)

Cikkajánló
Olvasta: 11686
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!