Pesti Zsibongó

2024. április 23. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Aktív arrow Kalandpálya Pestlőrincen
Kalandpálya Pestlőrincen
2011.06.28.
A nők is szeretik a kihívásokat
A nők is szeretik a kihívásokat

A 16 hektáros Bókay-kert már eddig is Dél-Pest egyedülálló sport- és szabadidőközpontja volt. Uszodája, strandja, bérelhető teniszpályái, foci- és kosárpályája, crossparkja mellett 2009. június 6-ától a pesti oldal első igazi kalandpályájával is várja az aktív kikapcsolódást igénylő felnőtteket és gyerekeket.
A fákra és fák közé telepített pályákat "3 éves kortól 99 éves korig" ajánlják mindazoknak, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy kipróbálják önmagukat egy erdei környezetben felépült, eredeti és egyedi akadálypályán.

Az „erdei környezet” nem túlzás. Akik valamelyest ismerik a Kertet, az óvoda kerítése és az ún. „alakulótér” közötti erdős területen találják meg az új kalandpályát. Ez egy vegyes állományú, beerdősült rész, juharok vannak benne, nyárfák, kőris, javarészt 25-30 év körüli fák. Vajon nem árt a fáknak, hogy drótkötélpályát szerelnek rájuk? - kérdeztük a park kertészétől. A kérdést ő is feltette az építőknek, akik már három éve működtetik a csillebérci Challengelandot. Megnyugtatták, hogy a pályákat a fák messzemenő védelmével és kihasználásával telepítik a levegőben, több szinten. Csillebércen láthatóan jól vannak a fák, ugyanis a rájuk szerelt bilincseket a fák növekedését nem akadályozó alátéttel látják el, ráadásul a bilincseket évente utánállítják.

 

Kalandok biztonságban
Önállóságra nevelés
Önállóságra nevelés

A kalandparkokat azoknak találták ki, akik szeretnék valahogy kipróbálni a bátorságukat, az ügyességüket, az erőnlétüket, de ezt lehetőleg biztonságos körülmények között tennék. A budapesti akadálypályák kialakítása lehetővé teszi, hogy a felnőttek és a gyermekek (már akár 3 éves kortól is) különböző nehézségi fokú pályákon haladjanak végig, természetesen a megfelelő technikai eszközök – beülő, heveder, karabiner, bukósisak - felhasználásával.

Az akadályok meghódítása lehetőséget nyújt ügyességi és erőnléti feladatok kipróbálására különböző nehézségi szinteken, különböző magasságokon a kezdőtől a haladókig. Mindez nem igényel semmilyen előképzettséget, mindössze általános fizikai kondíció, elszántság és kalandvágy szükséges hozzá. Egyébként is a pályára lépés előtt mindenkit kioktatnak a pálya használatáról. Az alapoktatásban megismerik a technikai eszközöket és a pályahasználati szabályokat.

Oktatás után a fákra és a fák közé telepített szórakoztató, ügyességi és több nehézségi fokozatú létesítményeken a vendégek (még a gyerekek is) önállóan haladnak végig. De az összes hazai és nemzetközi előírásnak megfelelő biztonsági rendszereknek köszönhetően, valamint a szakképzett személyzet felügyelete mellett mégis folyamatosan biztonságban vannak. Valamennyi munkatárs megfelelő szakvizsgával rendelkezik ahhoz, hogy minden helyzetben a lehető legjobb döntést tudják meghozni (magaslati kötélpálya üzemeltetői és alapfokú elsősegélynyújtó tanfolyam).

A kisgyermekek 100 cm-es magasságtól használhatják a gyermekpályákat. A nagy pályákhoz a 150 cm-es magasság szükséges. Nem az ügyességgel mérik a pályákat, hanem a testmagassággal. Ez azért van, mert a biztosító drótkötél a kicsiknek nem teszi lehetővé a nagy pályák használatát.

Azokat a gyermekeket érdemes kísérni, akik még túl kicsik, így segítségre szorulhatnak a mászásnál. Azok viszont, akik egyedül tudják biztosítani magukat, azaz biztonsággal kezelik a karabinert, kíséret nélkül is mászhatnak.

A kalandpálya egyszerre fegyelmez és szórakoztat
A kalandpálya egyszerre fegyelmez és szórakoztat

 

Mit vegyünk fel?

Hiába van nagy meleg, akkor is hosszú derekú pólót, kényelmes, hosszú nadrágot és zárt cipőt célszerű viselni a pályákon, mert a felszerelés kidörzsölheti a bőrödet mászás közben, ha közvetlen érintkezik a bőrrel. Ezenkívül ne lógjon mobiltelefon, fényképezőgép, nyaklánc a nyakadban, sőt gyűrűt, karláncot és nagy fülbevalót se viseljél mászás közben, mert könnyen beakadhat a drótkötélbe. Egyébként sem kell kicsípni magadat, mivel a kalandpályán nincs öltöző, így a mászásra szánt öltözetben érdemes érkezni.

Saját felszerelést, tehát bukósisakot vagy beülőt se hozz magaddal, mert arra nem vállal felelősséget az üzemeltető cég. A pályán használatos felszerelések a Petzl cég által kimondottan kalandparkokra gyártott termékek.


Bővülő lehetőségek
3 éves kortól 99 éves korig
3 éves kortól 99 éves korig

A Gyermekvasút csillebérci állomásánál található Challengeland és a pestszentlőrinci Bókay-kerti kalandpark között a pályák számában van csak különbség. Az előbbi Európa második legnagyobb drótköteles kalandparkja, tizenöt pályával. A Bókayban összesen hat akadálypálya épül – három felnőtt és három gyerek, valamint egy csúszópálya. Ezekből 2009. augusztusig a csúszópálya és 2 gyerekpálya készült el. Egy a kisebbeknek, 3 éves kortól és 100 cm magasságtól, egy pedig a 150 cm-nél magasabbaknak.

Arányosan szolidabbak a pestlőrinci árak is. Mindkét pályát 1500 forintért használhatják a gyerekek aktívan 2 óra hosszat, minden nap 10 és 18 óra között. (Érkezés legkésőbb 16 óráig.)

Csak csoportoknak érdemes előre bejelentkezni. Foglalás lehetséges:
Telefonon: 06 - 20 - 599 - 8501
Faxon: 06 - 1 - 707 - 59 - 12
E-mailben: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Cím: Bp. 18. ker. Szélmalom u. 33.

 

A 2010/2011-es árakról és fejlesztésekről itt olvashatsz.


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 15771
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
Utolsó frissítés ( 2011.09.20. )
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!