Pesti Zsibongó

2024. április 26. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Közösség arrow Az Állami lakótelep
Az Állami lakótelep

Az egykori Állami lakótelep a mai Havanna-telep helyén állott, és a közhiedelemmel ellentétben nem volt nyomortelep, bár valóban szegény emberek lakták. A telep létrejöttét a Trianoni Békeszerződés következményei tették szükségessé. Első lakói az elcsatolt területekről érkezett, magyar ajkú menekültek voltak.


A hadiüzem és a lőszertelep
A víztorony
A víztorony (forrás: PIHGY). Nagyításhoz kattints a képre!

Az 1910-es évek elején Pestszentlőrinc és Kispest határán, a Lajosmizsei vasút mellett nagy területet vásárolt meg Lipták Pál mérnök (az első magyar harckocsi megépítője). Először felépített egy martinacél-gyártó üzemet és hengerdét, majd 1916-tól átállt a hadfelszerelési cikkek gyártására. Ekkor a gyártelep mellé építettek egy fallal körülvett lőszertelepet is, amely a mai ismeretek szerint a Magyar Lőszergyár Rt. telepe volt.

Az I. világháború vége felé Lipták gyárai már hitelben szállították a fizetésképtelen államnak a hadianyag-utánpótlást. A világháborús veszteség és a trianoni diktátum azonban felemésztették Lipták tekintélyes vagyonát. A háborús szállításait sohasem egyenlítették ki, a bányái nagy része pedig az elcsatolt országrészekben maradtak. A gyáros 1926-ban, 52 éves korában szegényen halt meg, és a Lipták-gyár bezárt. Egyik lebontott csarnokának tégláiból épült fel a harmincas években a pestszentlőrinci Kossuth téri református templom. Aztán 1950-ben a korábbi gyár területén kezdte meg termelését a Lőrinci Hengermű.


Szükségmegoldásból „kisváros”

A lőszergyártó telep műhelyei és raktárai azonban már Lipták életében hasznosultak. Az I. világháború végén, 1919-ben a Budapestre bevonuló román csapatok leszerelték és elszállították a telep gépeit, de ott maradtak a jó állapotú téglaépületek és egy vasúti sínrendszer, amelynek nyomait a későbbi épületek betonozásakor láthatták az itt lakók.
Képeslap
Képeslap (forrás: PIHGY). Nagyításhoz kattints a képre!

Az épületeket 1921-ben a Népjóléti Minisztérium elkezdte lakásokká átalakítani a Trianonban elcsatolt területekről (elsősorban Erdélyből) menekültek számára.

Először gyors megoldásként csak a meglévő épületeket alakították át egy- és kétszobás, saját konyhával és angol WC-vel felszerelt lakásokká. Később a beépítetlen területeken 4 és 6 lakásos földszintes házakat, illetve néhány emeletes lakóházat is felhúztak. 1926-ra 252 épületet adtak át. Így jött létre 130 kataszteri holdon az Állami lakótelep. Az erdélyieken kívül sokan jöttek a Felvidékről, a Délvidékről, a közös sors összekapcsolta őket, és a lakók szorgalma, összefogása kedves kisvárost varázsolt az egykori gyártelepből.

A lakbérek nagyon alacsonyak voltak (a harmincas évek közepén átlagban évi 40 pengő), ezért a menekülteket követve a környező gyárak munkásai, kisfizetésű hivatalnokai is egyre nagyobb számban költöztek az állami telepre.

A húszas évek közepén már hatezer ember lakott a telepi házakban, sőt a II. világháború kitörésekor már 8-9 ezren. Általában sokkal jobb körülmények között éltek, mint a többi szükséglakótelepen (például a Mária Valérián vagy az Augusztatelepen), vagy akár a belső pesti kerületek bérlakásainak többségében élők. Az itt lakó családok jó kétharmada állandó fizetéssel rendelkező bérlő volt, és csak kb. 30 százalékuk nyomorgott a szó szoros értelmében, minden jövedelem nélkül, sok-sok gyerekkel a szükséglakásként kiutalt egy-egy szobában vagy konyhában.
Állami telepiek
Mint egy nagy falu

Az önellátásra berendezkedett, kőfallal körülvett telepnek saját gondnoksága, több boltja, saját vízműve, csatornája, villanyvilágítása, illetve sportegyesülete és kultúrháza, sőt még kaszinója is volt. 1922-ben itt hozták létre Pestszentlőrinc első polgári iskoláját, majd ennek helyén a telepi elemi iskolát. Az ingyenkonyha mellett csecsemővédő egyesület, az óvodáskörúaknak napi háromszori étkezést biztosító napközi, munkaiskola, sőt tisztasági fürdő is működött. A hívek adakozásából és közmunkájával 1934-35-ben felépült a római katolikus, 1935-36-ban pedig az unitárius templom. (A hetvenes években mindkettőt bontásra ítélték, de szerencsére megmenekültek, és felújítva ma is állnak.)

Utcanevek nem lévén csupán a házak számozása alapján lehetett az Állami telepen tájékozódni, úgy-ahogy. A lakásokhoz kis kertek is tartoztak, amelyek a gyermekes családok számára jelentettek biztonságot, no meg pár szem gyümölcsöt a maguk ültette fákról.


Falak
Az állami telepi iskola
A telepi iskola a 20-as és 21-es épületben - a bal oldaliban volt a tornaterem

A II. világháborúban csupán néhány épületet ért bombatalálat, az országos szegénység azonban valamennyi házon meglátszott. A telepiek nem tudták karban tartani az egyre inkább lerobbant épületeket, és erre a kerületi tanácsnak sem volt lehetősége. Aztán az ötvenes évek végén a lakók – tanácsi segítséggel – elkezdék korszerűsíteni a lakásokat, a kamrákból fürdőszobákat alakítottak ki. Sőt 1956 után két üresen álló grundon még három új házat is felhúztak, immár komfortos lakásokkal.

A kertvárosias telep, a közös élmények és néhány meghatározó személyiség – köztük Laci bácsi, a legendás katolikus plébános – összetartó közösséggé tette az itt lakókat. Azonban a kőfal jelenléte – a rajta ütött nyitott kapuk ellenére – kicsit elzárta a telepieket a külvilágtól. És ez az elzártság valahogy meg is bélyegezte őket a külvilág szemében. Sok alaptalan mendemonda keringett Lőrinc-szerte az állami telepiekről. A gettósodás ennek ellenére talán csak a „dzsumbujnak” nevezett „hátsó telepen” (a mai Kolozsvár utca tájékán) következett be.

Mindenesetre aki csak tehette, általában elköltözött innét. De végül annak is mennie kellett, aki maradt volna.

A hetvenes évek közepén ledózerolták az egészet, a lakók a szélrózsa minden irányába távoztak, és az állami telep helyén felépült a Havanna, amely talán egyetlen dologban hasonlít csak az elődjéhez: a bentlakók szemében sokkal jobb hely, mint amilyen a híre...


Iskolaudvar - 1959
Iskolaudvar - 1959. Nagyításhoz kattints a képre!

Kapcsolódó cikkek
Havanna telep
A felújított katolikus templom
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Támogatom a Pezsit...»
Olvasta: 26218
Hozzászólások (67)Add Comment
...
Írta: faxni959, 2009.09.04. 13:16
Én is ott laktam.Nem vágyom viszsza,csak ha mmegint 8éves lehetnék:D
en is egy kicsit
Írta: léber károly sörös, 2009.09.12. 18:47
sziasztok en szeretnek vissza menni.vakon haza talalnek 167/2be udv mindenkinek sörös.
Állami lakótelep - nem egészen így lett vége...
Írta: VPP, 2010.03.02. 12:24
Egy kis kiigazítást tennék az érdekes cikkhez: 1978-ban még megvolt a Lakótelep. Sőt, előtte teljesen renoválásra került, a lakók ideiglenes kiköltöztetésével. De az oda kirendelt képviselő pénzt szerzett és ebből leromboltatta a frissen kipucolt Telepet, s a helyére 1979-ben kezdték el a Havanna lakótelepet felépíteni. Ezt mi a Baross utcából 2 éven keresztül végignézhettük ...
...
Írta: Tambo, 2011.03.06. 20:41
Re: VPP. Sajnos nem így volt. 1976-ban már az iskola el volt kerítve. A "Büdös árkon" keresztül híd épült, a kőfalon nyílást vágtak. Ezen keresztül közlekedtek a Darus utcai iskola telitettsége miatt az első osztályosok. Ekkor az iskola kivételével a telep már nem állt.
Borsa tanár úr !
Írta: bakfitty666, 2011.03.16. 11:11
1978-ban valoban még megvolt a lakótelp.
Én is ott laktam és a 7-dik osztályt ott fejeztem be.
Bakos,Szűcs,Malák,Bekő,Vaju,Farkas,Kovács,Nagy J,
Szecsődi,Borzák,Szász,Szabó,Zalasch....
Elhúzódott
Írta: Kati60, 2011.03.17. 23:54
Maradjunk annyiban, hogy az Állami Lakótelepet nem egy év alatt bontották le. Ahogy a Havanna sem egy év alatt épült fel. Valszeg mindenkinek igaza van valamennyire.
Én már nem laktam ott, de meglátogattam valakit, aki akkor még ott lakott, miközben egy csomó házat már kiürítettek, másokat meg elkezdtek bontani.Sajnos arra már nem emlékszem,hogy ez melyik évben volt.
Borsa tanár úr!
Írta: Pötyi, 2011.04.24. 23:01
A 96/4-ben laktam. A gyerekkorom... a telepi suliba jártam ,szerencsém volt a 8.osztályt ott fejeztem be,1978.január 27.-én költöztünk el,de akkor már a körülöttünk lévők elmentek. Ma is tudom a templom utcájában ki hol lakott.Nagyon szerettem ott lakni.Néhány év múlva a kíváncsiság,és nosztalgia visszavitt. Óvoda van az egykori kisház helyén,Percekig álltam és csak sírtam,soha többé nem megyek oda vissza....
...
Írta: Kriszti, 2011.04.29. 21:37
Sziasztok! Én is ott laktam az 56/2-ben! Az utcánk sarkán állt egy nagy nyárfa...még ma is megvan....
A telepi iskolában jártam a 3. és 4. osztályt és tanított Borsa József tanár úr!!!!!(napközi)
Édesapám könnyes szemmel nosztalgiázik,ha szóba kerül a "jó kis Állami telep",nagyon szerettünk ott lakni.
1978 decemberében költöztünk át a Havanna legelsőnek elkészült házába. Az ablakból láttuk,ahogy dózerolják a kis házakat :(((((( ekkor én 10 éves voltam,de a mai napig jó érzéssel gondolok azokra az ott töltött évekre! Most egy játszótér áll a régi házunk helyén.......
Emlékezés
Írta: Süvegesné Pritomszky Kati, 2011.07.11. 14:03
Én szüleimmel 1959-ben költöztünk az Állami Lakótelepre a 4/9 sz. tömbbe. Kislányként kicsit szomorúan néztem a magas ablakokat, de már 2 szobánk volt, és a mellékhelyiségek bent voltak, ami az akkori körüllményeknek nagyon is megfelelt. Szorgalmas munkás emberek laktak a környékünkön. Izgalommal töltött el az iskolába való beiratkozás, egyszóval féltem mindentől és mindenkitől. Szigeti György igazgató úrat csodálatos és kedves embernek ismertem meg. Valamennyi tanáromra szívesen emlékezem vissza.
Valószinüleg már kevesen vannak az élők sorába. Érdekes módon mindenki szívesen emlékszik vissza arra a kis közösségre akik akkor ott éltek. Boldog tíz évet éltem meg szüleimmel együtt.
1966-1974 iskolás éveim
Írta: Szujkó Piroska, 2011.07.22. 19:28
Az Általános iskolát itt végeztem el. Én a kertvárosban laktam, de ide jártam suliba, meg az itteni katolikus templomban voltam első áldozó. Tanáraim közül még aktív dolgozó Cselovszky Jenő. Nekem osztályfőnököm volt a Borsa József tanár úr. De Somogyi Laci bácsi plébános emlékét is őrzöm. Ő keresztelte meg a gyerekeimet is. Én is sokat gondolok az Állami Lakótelepre, meg az itt élőkre. Vajon mi lehet velük?
Kedves egykori Állami telepiek
Írta: Pesti Zsibongó, 2011.07.27. 21:20
Felhívás!
2011-ben is meghirdetésre került az Állami lakótelep egykori lakóinak baráti találkozója.
Pontos részletek >> itt olvashatók a Pezsin. Aki hallja adja át...
Ott éltem
Írta: Rehorovszky Gábor, 2011.09.11. 12:14
Ott éltem meg gyermek és ifjú koromat. 1953-ban születtem és épp katona voltam, mikor letűnt ez a telep. 138/5 volt a címem. AZ itt hozzászólól közül Pritomszky Katit ismertem - édesanyám tanította. (Rehorovszky Gézáné - Erzsi néni)
Úgy tudom épp a napokban lesz egy telepi találkozó, melyen sajnos nem tudok résztvenni, de lélekben ott leszek. A Pesti Zsibongóból Bogdán Évát is üdvözlöm - ez úton is. :)
Ott "születtem" és éltem 6 éves koromig
Írta: Nagy Imre, 2011.11.19. 21:00
Mi is ott laktunk a 133-ban, az ovodát ott kezdtem, 6 éves voltam amikor szanáltak minket és el kellett költöznünk, azóta rákoskeresztúron élünk! Édesanyám sokat mesélt a Telepről hogy milyen jó is volt ott lakni, olyan családias volt mindenki ismert mindenkit mint egy kis faluban.
Szomszédaink
Írta: Nagy Imre, 2011.11.19. 21:23
Van két család (legalább akikre emlékszem) akik velünk egy utcában laktak anno és akik ugyanabba a házba költöztek a szanálás után mint mi itt Keresztúron és azóta is itt laknak, Rúnyai és Mészáros a családnevük.
Édesanyámék családneve Vajda
Nagyszüleim Vajda József és Józsefné
Klub az IWIW-en
Írta: tRudy, 2011.12.15. 08:51
Klub alakult az IWIW-en "XVIII. ker. Állami Lakótelep" néven.

Jó lenne, ha néhányan a még élők közül itt egymásra találhatnánk.
Aki teheti és kedvet érez hozzá, kérem lépjen be a klubba!

Tóth Rudolf, a valamikori 157/6 lakója.
Állami telep
Írta: Takács László, TAKI, 2011.12.21. 18:59
Sziasztok régi Telepiek. Én is itt nőttem fel egészen 1975-ig laktunk itt a 152/1-ben. A Vörösmartyba jártam, gyerekkorom és ifjúságom örök emléke a telep. Ma is a közelben Kispesten élek gyakran járok a régi (volt) lakhelyünk környékén, Somogyi Laci bácsi kedves szavajárását Kedves Mindnyátok ma is visszcseng a fülembe. Jó volt ott élni. Szertettel üdvözlök mindenkit.
Korcsolyapálya
Írta: Böbe, 2012.01.02. 11:33
Most jutott eszembe, hogy az iskola udvarán milyen jó kis jégpálya volt, mikor oda jártam. Ott tanultam meg korizni. Szép emlékem ez is a telepről.
Én is itt nőttem fel
Írta: Sós istván, 2012.01.24. 18:57
Sziasztok! Sós István vagyok. 1966-tól laktunk itt, a 235/7 alatt. A Karton utcai kapunál. Szomszédaink: Sáraiék, Kucseráék, Vám Laci bácsiék, Tokics család, a Kolompárok (szorozva 18-cal ), Décseyék, és az elmaradhatatlan Dobrovicz Sanyi alias Susi. Miénk volt a tüker előtti grund!!!!! A bulgárföld szélén. Ha emlékeztek ránk, mi Sósok vagyunk, a Vörösmartyba jártam, és kurva szegény volt a családom. De a mai napig egy pár emberrel : Détári Döme, Tücsök (Vám laci) tartom a kapcsolatot. A mai fejemmel boldogan emléákszem viszza arra az összetartó közösségre, amit annak idején gyerekként ott megéltem. A mai napig elkísér. Origo. Hívjatok, ha valami összejövetel van: 06309066271
Üdvözlettel: Sós István és családja (Sós buci)
Somogyi Laci bácsi
Írta: Rita, 2012.06.19. 16:50
Szeretnék mindenkit meghívni 2012. július 1.-re a Havanna telepi Szent László templomba.
Somogyi Laci bácsira emlékezünk délután 4 órától. 100 éve született, 1912 július 1.-én Dobóruszkán.
Kérlek, ha van, aki ismerhette és tisztelhette Laci bácsit, annak is szólj!
Laci Bácsi
Írta: Taskó László(Tasi), 2012.06.20. 10:53
Szia Rita!Te lennél az?(Skapér).Szeretnék ott lenni,ha tudok megyek.Ő volt az eskető papunk,Te orgonáltál.A lányomat is Ő keresztelte.
...
Írta: Dukai Gábor, 2012.06.22. 13:12
Üdv. minden volt lakótelepinek : Gábor a 193/1-ből
Én is telepi voltam.
Írta: Frisch Aranka, 2012.06.25. 09:33
Sziasztok. Én is telepi voltam 1959-1978 -ig laktam ott. Az állami telepi iskolába jártam. 67-ben végeztem.
Jó lenne találkozni az ismerősökkel. Én a 38/3-ban laktam. Ha valaki tudja mikor van a legközelebbi találkozó kérlek titeket írjátok meg, mert nagyon szeretnék találkozni a gyerekkori barátokkal, ismerősökkel.puszi. Ari
Laci bácsi
Írta: Torma Lenke, 2012.07.15. 18:03
Én is telepi voltam, most is Lőrincen élek. Megdobogtatta a szívemet ez az oldal. Boldog gyermek korom volt itt, igaz nagy szegénységben éltünk, de boldogan. Jó volt visszaemlékezni 65 évesen. Torma Lenke
...
Írta: Jani, 2012.08.31. 16:20
Sziasztok.
Most találtam ide, A mai napig ha lehet elgurulok arra.
Mi a 228/5.ben laktunk,nem messze a kőfaltol. Lehet azt a részt hívták dzsumbulynak,ámbár csak 1 roma család élt ott,s mit ád ég az is dolgos volt.
Imádtam ott mezítlábazni,s a mai napig sajnálom a telep eltűnését.
S amint látom itt hozzászólt a volt osztálytársam is a Taskö Laci személyében.))))
Illetve szerintem együtt rúgtuk a port a Sós gyerekkel
1935-2009-ig Bp.XVIII.ker. Jelenleg: 2100.Gödöllő.Paál László köz 1.
Írta: Bárdy Tibor, 2012.09.01. 18:51
Bárdy Tibor ny.rendőrnyomozó ereredes vagyok,aki a 228 ép. 2.sz.alatti lakásban Pintérnéni bába segítségével anyám /Deák Mária / a világra hozott. 1943-1964 között már a 19.ép. 6.szlakásban éltem szüleimmel,majd feleségemmel. A telep régi,majd az új iskolájában végeztem az elemi,majd az általánosnak nevezett tanulmányaimat. Édesapám Bárdy István ortopéd cipökélszitő mester volt, édesanyám a Filtex,majd a József u.fonóban,illetve a Kistex gyárban dolgozott nyugdíjazásáig. Nagyszüleim a DEÁK család. Nagyapám Deák Dezső a telep Gondnokságának alkalmazottja bodnár volt. Ők a 11.ép. emeleti szolgálati,majd 1945-től a 19.ép.7.sz.alatti lakásban laktak.Lőrinci temetőben van sírhelyük. Számomra a telep a "mennyország volt" Ma már ilyen összetartó közösséget nem ismerek,Becsületes,szorgalmas,egymást segítő közösség volt. A telep város volt a városban, Mindenben önálló,minden szükséges struktúrával.Vezetékes víz,csatorna,villany,szemét szállítás,orvos,iskola.....és Somogyi Laci bácsi,szeretettre méltó plébános,
Anyai nagyszüleim: Deák Dezső, nagyi Misztrik Julianna, gyerekek: Laura, Mária, Julianna,
Dezső,Ferenc / "Bamba" / Ilona és István.
Unokák: Csillag Ferenc, Bárdy Tibor,Kocsis Éva, Fülöp Dezső,Kocsis István,Deák Zsuzsanna. Nagyszüleim Pestlőrinc-temetőben van a sírhelyük. A gyermekek küzül már senki nem él. Mi unokák közül négyen tartjuk emléküket.
Megjegyzés: Nagyszüleim /Deák család/ korábban a IX.ker. Tompa u.13. fdsz.13 sz,majd a IX.ker. Viola u 41/b - két udvaros - házban voltak 1925.ig házmesterek,ezt követően jöttek az Állami-telepre és lett nagyapám a Gondnokság alkalmazottja nyugdíjazásáig.
Kedves egykori Állami telepiek!
Írta: Pesti Zsibongó, 2012.09.03. 21:23
Felhívás!
Idén, 2012-ben is meghirdetésre került az Állami lakótelep egykori lakóinak baráti találkozója.
Pontos részletek >> itt olvashatók a Pezsin. Aki hallja adja át...
Én is itt éltem
Írta: Zabb Ferencné Áhel Anna, 2012.09.12. 14:49
Teljesen megdöbbentem, hogy osztályképünk nézett vissza rám a monitorról. Még mai emlékszem az osztálytársnőimre.Nagyon jó volt ott élni. Soha nem tagadtam le, hogy állami telepi vagyok. Én ott csak tisztességes, becsületes embereket ismertem. Bárki bármit is mondott rólunk, nem voltunk gettósok.
Kedves Rehorovszki Gábor!
Biztosan emlékszel rám. A Te édesanyád, akik tiszteltem és becsültem 3-4.osztályban volt az osztályfőnökünk.
Az a bizonyos állami telepi iskola igen is nagyon sok jó tanárral volt, tele, és követeltek is tőlünk. Nagyon sokan megálltuk a helyünket az életbe. Nem is akárhogy.

Üdv. Áhel Anna
Kedves Volt Telepiek.
Írta: szabó györgy, 2012.10.11. 21:17
Én a 145.ben laktam közel a fürdőhöz és apu legnagyobb örömére a jutka presszóhoz.Most 45 vagyok de a fél karom odaadnám azokért az időkért.Minket az Ujhegyire szanáltak de Laci bácsihoz sokat jártunk,még a lányomat is Ő keresztelte.Üdv Szabó György.
Ott születtem az Állami lakótelepen
Írta: Gyuricza Imréné (Galó Éva - Vicuska), 2013.04.07. 17:43
a 155/2-ben laktunk, édesapám Galó Jenő a Belügyminisztériumban, édesanyám szül: Szép Ilona a lőrinci fonóban dolgozott . Ott jártam iskolába a tanáraim többek között: Kovács Erzsi néni matek tanár, Borsa József történelem tanár, Spandovics tanár úr , Somogyi Béla (becenevén tüske) irodalmat, Dobrovicz Zsuzsa földrajzot, Kőhegyi Tamás (becenevén ádámcsutka) oroszt, Kalász Irénke néni éneket, Szalay Klári néni tornát tanított, valamint népitánc csoportot vezetett, amelynek én is tagja voltam egészen a 8.osztály elvégzése utánig. Osztálytársaim közül sajnos csak kevés névre emlékszem, főleg a népitánc-csoport tagjaira Kemény Kati, Sipos Irén, Szánthó Lilla, Csaplár Márta, Boros Anikó, Dobó ikrek, , a suli elvégzése után a Hengersor suliba jártam, majd a traktorgyárban dolgoztam 1977-ig. 1968-ban költöztem el Gyálra (férjhez menésem után), azóta is itt élek. Sajnos édesanyámék költözködése közben rengeteg fénykép elveszett. Egyébként mind a két gyermekemet visszavittem a telepre és Somogyi Laci bácsi keresztelte meg őket. Nagyon szép emlékeim vannak a telepről. Sajnálom, hogy lebontották, mert tényleg nagyon jó közösség volt.
...
Írta: Zsuzsa, 2013.05.15. 21:09
Most találtam rá erre a szép emlékeket ébresztő lapra. Valóban én csak az Állami Lakótelep közelében a Bókay Árpád u-ban nőttem fel, négy bátyámmal és egy hugommal. Annak ellenére, hogy kicsit féltettek bennünket, lányokat a telepi fiúktól, hugommal együtt mindketten telepi fiúkhoz mentünk férjhez. A hugom ma is Csuport Imrével él házasságban. Ott kezdték életüket egy a kornak megfelelő két szobás nagy lakásban, itt született fiúk ifj. Cs. Imre, és itt járt iskolába a focista Détárival egyidőben. Élt a telepen barátnőm is Mezőfi MÁria, akivel a Piros Iskolába jártunk együtt. Ismertem, és szerettem én is Somogyi László katolikus lelkipásztort, később kisfiamat Ő keresztelte meg.
Végtelenül sajnáltuk, hogy lebontották a Telepet, mert valóban igazi közösség élt ott, az összes házat a 60-as évek elején teljesen felújitotta a kerületi Ingatlankezelő Tanácsi Váll., ahol az én bátyám Borbély Lajos felsővezető volt.. Korszerüsitett, gondozott, igazi otthonok alakultak ki, amit nagy-nagy vétek volt lebontani. A cél valószínüleg a kialakult, összetartó Közösség megbontása, szétszórása volt az akkori hatalomnak.
keresem
Írta: guszti, 2013.07.07. 21:18
Kérem írjanak akik ismerték Stein Rozáliát és családját, azt hiszem a 155/4-ben laktak.
válasz a 07.07-i bejegyzésre
Írta: vicuska, 2013.07.29. 21:25
Kedves Guszti (ismeretlenül), csak azt szeretném közölni veled, hogy a 155/1-2-3-4-ben nem lakott Stein család, lehet hogy a 155/6-8-ig számban laktak, de őket nem igen ismertem.
...
Írta: Átol Andrea, 2013.08.23. 21:29
Én még kicsi voltam amikor ott laktunk de mindenre emlékszem!!!!
Édesapám Átol Tibor és Nagypapám Átol Dénes( CÍMFESTŐ ) Talán sokan emlékeznek rájuk!!!
Szerettem ott lakni és utálom, hogy lebontották :(
Kedves egykori Állami lakótelepiek!
Írta: Pesti Zsibongó, 2013.08.30. 21:40
Felhívás!
Idén, 2013-ban is megrendezik az Állami lakótelep egykori lakóinak baráti találkozóját.
Pontos részletek >> itt olvashatók a Pezsin. Aki hallja adja át...
Szép emlékek
Írta: Éva, 2013.09.14. 21:35
Nagyon jó volt végig olvasni a hozzászólásokat. Szép emlékek...és kedves arcok emberek jutottak eszembe. 1958-tól 1977-ig laktam az Állami telepen. Mikor mi költöztünk a házunk végét már bontották.
Valóban több részletben voltak a költözések, hisz mikor mi elköltöztünk már a bulgárföldeken épiíett házak elég nagy ütemben épültek. A Kászonyi zöldséges volt az utcánk sarkán. 108/12-ben laktunk.. Sokat gondolunk vissza az ottani évekre főleg a barátnőmmel Nusser Judittal aki szintén az utcánkban lakott. Vele nosztalgiázunk ha találkozunk és gyűjtjük az emlékeket fényképeket a múltunkról.
Somogyi Laci bácsi keresztelte a bátyámat és engem is. Természetes volt, hogy gyermekeink születése után Kőbányáról is hozzá mentünk és Ő keresztelte egyszerre a gyermekeinket. Ő mindenki Laci bácsija volt. Sajnálom, hogy az idén sem tudtam elmenni a találkozóra, de talán jövőre sikerülni fog. Szeretettel üdvözlök mindenkit. Pappné Hallai Éva
de jó volt
Írta: szepi, tomi, 2013.11.03. 21:59
Én is itt nőttem föl! Még emlékszem Tücsökre, Susira, Gyugyira, a Czaunner családra és természetesen Dömére, az Aszfalt pályára, a zsugásokra, Csiriz bácsira és még sok-sok élményre! Mi a Grünwald család voltunk, két helyen is volt a családnak lakása. Az egyik nagybátyám az Operában volt fúvós,Grünwald Feri, és az unokabátyám Grünwald Zoli alias Tojás!! A másik unokabátyám 25-ös névre hallgatott, mivel egy iskolai intő után a másik nagybátyám 25-öt vert a fenekére fakanállal!! Kék-zöld volt a feneke, innen a megtisztelő és elvehetetlen állami telepi 25-ös becenév!!A másik nagybátyám Grünwald Matyi bácsi volt!! Pikantériája a dolognak, hogy apósom Ledl Laci bácsi a Vörösmarty iskolában, nagyon sok állami telepi gyereket tanított Földrajz, Rajz tantárgyak rejtelmeire!! Valószínűleg őt is nagyon sokan ismerik! Ha valaki emlékszik ránk írjon valami derűset!!!
Iskoláskori emlékeim
Írta: Kökény László, 2014.01.20. 22:12
1956-1964. Iskolás éveim. alsótagozatban: Gombásné tanított, felsőben: Kovács Erzsébet. A-osztály jártam. Néhány név: Nagy, Sánta, Szegedi, Caunner, Mátyás, Krén, Tóth. Vajon hányan élünk és hol? Én jelenleg a kerületben lakom. Üdvözlet mindenkinek:K.L.
kérdés
Írta: guszti, 2014.02.06. 08:09
Kérem, aki ismerte Stein Ferencet és családját az írjon erre az oldalra!
Igazi szép emlékek
Írta: Molnár Ágnes, 2014.08.25. 15:31
Sziasztok! Molnár Ágnes vagyok.
Én szüleimmel 52/1-ben laktunk. Ahogy rábukkantam erre az oldalra,rengeteg szép és jó emlék jutott eszembe. Boldogság tölt el a gondolatra,hogy esetleg régi államitelepiekkel vehetem fel a kapcsolatot és nosztalgiázhatunk. Én 1955-ben a telepre születtem és 68-ig laktunk ott.Sajnos a 8.osztályt már a piros iskolában végeztem. Édesapám a Hofferban dolgozott öntőként. Édesanyám óvónő volt, először a lőrinci fónóban majd a téglagyári óvódában, végűl a Kisz telepi óvóda vezetőnője. Mindenki Rózsika nénije. Kérlek benneteket, ha valaki ismerősnek talál vegyétek fel velem a kapcsolatot. Osztálynévsor amire még emlékszem: Balázs, Balkurász, Erdei, Ebinger, Fekete, Filiszár.
Minden volt Állami telepit szivből üdvőzlök.
Sziasztok!
Írta: Szőke Margit Margó vagyok, 2015.01.11. 13:56
Én a szüleimmel meg unokatesoimmal /Farkas laci Pocak Zsuzsa, Éva/ nagymamámmal és szüleimmel laktam 10 éves koromig. Nagyon szép emlékeim vannak az állami telepről. A nagymamámék amíg nem
bontották le ott laktak.Még most is sokat járok arra felé. Ha tudjátok mikor lesz a következö találkozó akkor értesítsetek. Üdvözlet mindenkinek Margó
Régi szép emlékek
Írta: Szőke Margit Margó vagyok, 2015.01.12. 15:41
Sziasztok ! Én is ott laktam 10 éves koromig nagyon szép emlékeim vannak. Én a 22/1.ben laktunk után a átköltöztünk a lakatosra. Még most is sokat járok arra felé. Én 1953.ban születtem 4-id jártam oda /király Laci a többi névre nem emlékszem/ .Remélem találok akikkel egy osztályba jártunk.
Szóke Margit Margó
...
Írta: bartáki vilmos 1951 aug 18 án születtem, 2015.01.16. 14:03
Mi 1964 ben költöztünk atelepre a 189/7 be Nekem issok szép emlékem van arégi szép időről Minket 1976 banszanáltak a Sibrikre de a nővérem az ilona már a Havanna utcába a hátsó telep helyén kapott lakást Aszüleim már sajnos nem élnek A Kispesti temetőben pihennek a Feri öcsémmel együtt. Az Íli nővérem Keresztúron lakik ö a Czauner Gyula felesége volt. Sajnos a Gyula is meghalt két éve. Éva hugom Lőrincen lakik, sajnos ő is megözvegyült én pedig Gyálra költöztem a családommal. Volt még a Gabi bátyám é az Erzsi nővérem, sajnos már ők sem élnek. Én a 6 7 8 osztályt jártam a telepi suliba a Rikács volt az oszt főm. 1967 ben végeztem az általánost. Valaki írt a telep felújításárol és én is mondhatom úgy igaz mert akkor az í k v nál dolgoztam. Nagyon sajnáltam a sok szépen felújitott házat ahogy ledózerolták. A mai napig járok arra a kispesti temetőbe a szüleimhez és szomoru látni a betont. A mai napig tartom a kapcsolatot Balázs Tomival a Fodor Józsival a Tokics Gyuszival a pecán a Szecső Józsival és néha a Sünivel és a Jurászik Vilivel. Ők is itt laknak Gyálon
Ott születtem
Írta: Kiszely András, 2015.03.03. 15:52
Sziasztok! Kiszely András vagyok. Szüleimmel és testvéreimmel. bágyám, Kiszely Béla valamint hugom, Kiszely Anna (Zsuzsa) a 107/2 laktunk. Én ott születtem 1946.03.26-án. Állami telepi iskolába jártam. 1952 és 1960 között. Felső tagozatban Kovács Erzsébet matektanár volt az osztályfönökünk. Még tanitott Somogyi és Borsa tanárurak. Osztálytársak: Balog - Kovács - Fehér - Molnár - Frank - Garami - Weizer - Tamás - Graller - Rumbold - Sinka. Akikkel eggyüt nőttem fel: Matz László - Martinkovits Pál - Finszter Géza - Fehér József. Somogyi Lacibácsi keresztelt meg mindnyájunkat majd 1969.08.30.-án Laci bácsi esketett és a mi gyerekeinket is ő keresztelte meg. Környékbeliek akiknek a neve beugrik: Rákosi bácsi (cipész), Tormáék (Léni - Lenke - Mária - Rezső), Nyalkáék - Runyaiék - Bodóék - Pál Béláék - Kovácsék. Nagyon sok szép emlék köt az Állami telephez. 1973.05.02-án költöztünk el a telepről. XVI.ker. Rákosszentmihályra, azóta is itt lakunk!!!
Ja még valami. Amikor mentünk a május egy strandra a rendörséggel szemben az üllői úton volt ÁTOL DÉNES (címfestő) mester műhelye ahol mindig megcsodáltuk a munkáit és sokat beszélgettünk Dénes bácsival. Nagyon sok szép emlék kavarog bennem, mert annak ellenére, hogy szegények voltunk nagyon jó gyermekkorunk volt !!!
Üdv minden volt Állami Lakótelepinek.
Kiszely András
Üdvözlet minden telepinek
Írta: Fehér József, 2015.03.06. 13:55
Drága barátom (Kiszely Bandi) örülök, hogy végre hallok rolad, remélem jol vagy és a kedves Családod is.
Remélem Te is ott leszel a legközelebbi telep találkozon.
Ölel barátod: Fehér József.
Puszi minden telepinek!
Bármikor visszaköltöznék
Írta: Klára, 2015.03.23. 12:11
647. utca 190/4
Az udvarunk elején rózsakert volt, kerítéstől a kapuig. Mögötte kb. 6x6 m-es gyep, a szélén két germesdorfi cseresznyefa, akkor szemű termése volt, hmmmmmm. Ropogós, finom. a kapubejárótól az ajtóig szőlőlugas, mögötte konyhakert, minden megtermett, paradicsom, paprika, uborka, borsó, stb. A hátsó részen a sufnik, mellette egy nagyszemű - mi úgy neveztük - spanyol-meggyfa állt, minden évben degeszre ehettük magunkat és eltenni is jutott. Víz az udvaron. A lakásba lépés előtt volt egy kis belépő, szembe vele a spejz, egy nagy előszoba, fürdőszoba, konyha, két szoba, mindezek nagy méretben, aki ügyes volt és volt fantáziája, kényelmes otthonná tudta varázsolni. Nálunk a konyha és a szoba között cserépkályha volt, a kisszobában egy ideig olajkályha, majd cserépkályha került oda is. Nyáron az udvarban lévő fák árnyékától hűvősek voltak a
helyiségek, télen a cserépkályhákban duruzsoló tűz finom meleget adott. Amíg el nem felejtem. Padlás is volt hozzá, ahová a felesleges holmikat fel lehetett pakolni. 1974-ben költöztünk be. Amikor elterjedt a hír, hogy szanálni fogják, nagyon elszomorodtunk. Nehéz szívvel váltunk meg otthonunktól. A legkedvesebb emlékeim közé tartozik még Laci bácsi, a katolikus templom plébánosa, aki oldalkocsis motorral járt. Nálunk gyakori vendég volt. Sajnos már jó pár éve, hogy meghalt, arca mind máig előttem van, szeretettel emlékezünk meg róla. Imádtam még a KÁszonyi zöldségeshez járni, ő is kedves emlékeim között él. A telepi iskolába jártam, igaz csak 1 évet, (visszajártam a Kassába) Spandovics tanár úrra emlékszem, de csak azért, mert rosszalkodtam - a többit tessen hozzágondolni. :D Válik szódás volt a hátszomszédunk, Walnerék a mellettünk lévő, szembe az Asbót család lakott, egy házzal arrébb Szabóék, majd Nagy Gabiék, és még sorolhatnám. A nagyszüleim kaptak ott lakást, még fiatalon, velük cseréltünk - Mihalecz József . Még, mindig jut eszembe ezer- és ezer dolog, pl. a házunk mögött a nagyrét, ahol focizni, játszani tudtunk, télen fellocsoltuk vizzel és korizni is tudtunk. Csupa élmény volt ott lakni. Volt egy kutyusom, Szellő, aki bőszen őrizte a portát, ő nem költözhetett velünk, de az iskola szívesen fogadta házőrzőnek. Öszefoglalva, a telepen töltött gyermekkorom szép volt, én VISSZAMENNÉK!
Üzenet Kiszely Andrásnak!
Írta: Sashegyiné Torma Lenke, 2015.03.31. 21:33
Szia Bandi!
Örülök, hogy rád találtam, szeretnék többet tudni rólatok, mi van a húgoddal?
Üdvözlettel: Lenke
Tarján
Írta: Takácsné Jakab Éva, 2015.04.06. 20:29
Nagyon örülök a hozzászólásoknak.Mélyen meghatodva a szemeimet könny borítja el.Én is itt születtem a c/4-ben.58.ig a telepi iskolába jártam, utána a felépült uj Vörösmarty iskolában. A Szomszédaink Kisnéni Rácz néni Gácsék Meixnerék Jolival elég jó barátnők voltunk.Sőt a kertészkedő Magyari családdal , különösen Magyari xéniával voltam barátságban.Dropkóék. Also iskolába 4-ig Kemény Katival Mester Lcival a szép hngu Bóna Irénnel és a két kópé ikrekkel Dukai Jancsival és Lacival jártam egy osztályba. A többi névre nem nagyon emlékszem.A felső osztályt már a Vörösmarti iskolába jártamLosonczi Ilona Bodókövi Elvira Bona Marika és még sorolhatnám. Sajnos 76 decemberével elkőltöztünk Pest Erzsébetre költöztünk és ezzel egyidejüleg elvesztettem a gyermekkoromat. Pedig nagyon sokat tudnék mesélni, ha valaki rám ismer írjon és én válaszolok
...
Írta: Takácsné Jakab Éva, 2015.04.06. 20:45
Én 1945.ben születtem ötödik gyerekként Mire Baba néni megérkezett én már sírtam a c/4-ben a bulesz előtt laktunk Az alsó osztályt a telepi iskolában a felsőt a Vörösmartiban jártam A nevekre nem nagyon emlékszem , de Kemény Katikára a Dukai ikrekre Mester Lacire, a szép hangu Irénkére nagyon emlékszem Felső tagozatban Boda Marira Bodókövi Elvirára a nagyon szépen rajzoló Kucshár Magdikára Fekete Zsuzsira emlékszem Nekem is nagyon szép emlékem van erröl az időröl Sokat mesélek a gyerekeimnek és az unokáimnak.Nem tudom emlékszik -e valaki a Halásznénire aki kukoricát árult és arra, hogy a késes kínálta magát, vagy arra, hogy kiabálták, hogy jeges itt a jeges.Énnagyon szerettem ott lakni . A gyerekeim is ott születtek. Aszomszédain között Meixnerék Gáchék Rácék Kisék, Mivel anyukám szakács volt így minket a szakács Jakabéknak hívtak.
Tarján szegfü u
Írta: Takácsné Jakab Éva, 2015.04.08. 18:01
Nemrég találtam rá erre az oldalra és én is szivesen mesélek. A hozzászólásokban nem találtam olyan címre ahol én éltem, pedig nagyon örültem neki, hogy rátaláltam az oldalra.A nevek között valaki írta, hogy ismerte a Kemény Katikát. Én 3-4 osztályban jártam vele, de most rátérek arra, hogy hol is laktam. Nem tudom, hogy ki ismerte az a-b c épületeket a Bulgárföld elött. Én a c/ 4-ben laktam és ott is születtem Mire kiért anyukámhoz a Bába néni addigra megláttam a napvilágot ötödik gyerekként. Megkívánom jegyezni, hogy a környékünkön rengeteg volt a nagycsaládos, de az összetartás is nagy volt. Szinte mindenki ismert mindenkit. Anyukámat Jakab néninek hívták aki a Lőrinci Fonó óvodájában volt szakácsnő. Az állami telepi iskolába két évet jártam. Osztálytársaim voltak Kemény Kati és a széphangu Bóna Irénke a komisz Duka Jancsi és Laci, Mester Laci és még sokan mások. Ötödiktől a Vörösmarty suliba jártam. 61-ben végeztem. Örülnék neki, ha valaki rám ismerne és írna. Meixner Joliékat és Zolit Saroltát is ismertem. Ha valaki válaszolna én is írnék neki.
Üdvözlettel Takácsné Jakab Éva
Az Állami telepiek VIII. találkozója
Írta: Pesti Zsibongó, 2015.08.15. 22:24
A 2015-ös találkozó időpontja szeptember 22. kedd, 16:30; helyszíne a Kondor Béla Közösségi Ház.
Ez évi téma a telepen működő iskola története, tanárai, diákjai.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény szeretettel várja az egykori Állami lakótelep lakóit és az érdeklődőket egy közös nosztalgiázásra és beszélgetésre.
Előzetes jelentkezést kérnek a Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény telefonszámán (1-2901585), vagy email-címén.
Üzenet Molnár Áginak!
Írta: Lantos Ferenc /Balkurász Mária/, 2015.09.07. 10:51
Szia! Ismerős által ráakadtam erre Pesti Zsibongóra aminek nagyon örültem hogy találtam ismeröst.ha megkapod ezt az üzenetet kérlek írj.Lantos Ferencné /Balkurász Mária/ui.A héten szerdától kb egy hétig nem leszek elérhető lakás felújitás miatt.Üdv Balkurász Mária.
Válasz Balkurász Máriának
Írta: Molnár Ágnes, 2015.09.21. 07:37
De jó, hogy jelentkeztél. Lányneveden kerestelek, már mióta!!!Szept. 22. - én kedd 16:30 lakótelepiek találkozója a Havannai közösségi házban.Gyere el vagy ìrj privátban. Puszi
okoska55
Írta: Fazekas László, 2016.01.14. 16:12
Nagyon érdekes,hogy sokan nosztalgiázunk,de hozzá tartozik az életünkhőz.Én is a telepen laktam 1964-ben a Válik bácsi a szódással szemben. Aki emlékszik ő volt az aki a lovaskocsijával mindenkinek vitte szódát.Én a 94/a ba laktam.Sokat mentünk vásárolni a Kászonyinéhóz akinek a bolgárkertészet mellett egy zöldségüzlate volt. Mindig hitelbe vettünk mert nem volt elég a pénz.Rendes és jó szivű emberek laktak a telepen.9 10 éves lehettem de mindenre nagy örömmel emlékszem.Szabadok voltunk mint a madár.
Hol vannak az ismerősök?
Írta: Pekkarek János (Putyi), 2016.04.26. 23:45
Sziasztok! 1955-ben születtem a Telepen, sajnos, 1962-ben már elköltöztünk. De még sokat jártam vissza nagyanyámékhoz a 35/32-be. Emlékszem Gyarmatiékra, Majercsikékra, Hirschékre, Korbuly bácsira, és kedves gyerekkori pajtásomra, Kemény Gyuszira.
Tud róluk valaki valamit? Üdv, Putyi
Nógrád megye jobbágyi Petőfi Sándor út.22
Írta: Grósz Anna Mária pannika, 2016.05.12. 16:55
Szép napot kívánok mindenkinek én 1955-ben voltam elsős. iker öcsémel ferences de bátyánkis oda járt mi voltunk a Grósz Gyerekek és a 119/3-számalatt laktunk a doktor domsics és Somogyi Laci bácsimellett ,ismertük még Áttol Tibi bácsit. Minket 1977-októberben szanáltakés köbányárá kerültünk, sokan költöztek ide így hamarabb meg szoktuk a környezetet de emlékek mindig az államitelep maradt. ha valaki megint mikor lesz újra találkozó vagy bármi ilyen esemény azt kérem írjon ere a cimre pannika62 @ Hotmail.com
Udvozlet Floridabol
Írta: Kulin Csaba, 2017.02.15. 01:32
99/4 ben laktam 1956 ig. Nagyapam (Simonffy Andras) ott lakot az elso napoktol. Sajnalom hogy lebontottak.
18 eves voltam amikor az USA ba kerultem. Lassan minden baratom meghalt. Meg mindig szivesen megyek haza.
Ott laktam
Írta: Pávóné Kovács Ágnes, 2017.04.23. 09:37
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók között hagytuk el a Telepet. Imádta ott lakni...bármikor visszamennék! Itt a bejegyzések között megtaláltam osztálytársam és legjobb barátnőmet Pötyit..Wágner Györgyit,legalábbis azt hiszem. Én is visszamentem azon a napon,mikor (sajnos)a házunkat bontották. Napokig sírtam,és néha még ma is álmodom vele. Minden szép emlékem oda köt...az első betük,az első szerelem. Mi ao6/A-ban laktunk.Felsőben Pacsika Erzsi néni volt az osztályfönökünk. Jó tanáraink voltak..Cselovszky a gitáros..Emi "bácsi",Zsuzsa néni..Borsát a verekedőst utáltuk mi ks.Somogyi tiszteletes úr volt haláláig a család papja.
Áginak szeretettel
Írta: Pötyi, 2017.12.02. 13:00
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen én is írtam ide. Szeretném Neked megköszönni ,hogy nem felejtették el.Még ma is gondolok rád szeretettel.Puszillak Györgyi!!
Magamról és az Állami telepről
Írta: Boros Zoltán, 2017.12.05. 17:56
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. Az utcánkban volt az óvoda. Szemben a Majszkiék laktak. Ibi az osztálytársnőm is volt. Később a Kertvárosba költöztünk, de az iskola kapcsán az osztálytársak és a barátok odakötöttek. Tanáraim között volt Bácsai Emília, aki osztályfőnökünk is volt, és engem is tanított Spandovics és Borsa tanár úr is. Engem is szép emlékek kötnek az Állami telephez.
Keresés
Írta: Meixner Joli, 2018.10.22. 13:43
Keresem Takácsné Jakab Évát.Joli vagyok Éva 1945-ben született,az Állami lakótelepen.
takvicc @ freemail.hu
Írta: Takács Sándorné Jakab Éva , 2018.12.30. 16:11
Drága Jolika˘. Megtaláltál.Nagyon örülök neked.Van rólad fénykép és barátkoztunk is.Előttem van az Édesanyád arca és nagyon kedves hangja.Emlékszem a nővéredre az Icukára is,meg a Zolira is. Jó volna találkozni veled Egyszer a volt munkahelyem környékén megszólított egy magas nagyon csinos hőlgy és képzeld el azt mondta hogy"szervusz jakab Éva mert ugye te vagy az?Mondtam neki, hogy igen én vagyok ő azt mondta hogy csak tesztelte magát és tovább rohant.fent vagyok a fészbukon és a meszendzseren is. probált megkeresni. Itt nem merem megadni a telefonom számát..Fent megadtam az imail ciiimemet azon is tudsz üzenni. puszillak
...
Írta: Takács Sándorné Jakab Éva, 2019.01.04. 15:16
drága Jolika, Minden nap megnyitom a Pesti Zsibongo c. fórumot abban a reményben hogy válaszolsz a levelemre. Eddig ez nem történt meg. Remélem hamarosan megtörténik ha nem van még ötletem hogy miként keresselek a továbbiakban addig is ölellek szeretettel. Éva
Én is ott születtem., 661.utca, 196/2. PILÁN NÉNI
Írta: Kovanecz Mónika, 2020.01.14. 20:26
Kedves volt Állami lakótelepiek! Nagyon megörültem, hogy végre , kicsit későn ugyan, de rátaláltam erre az oldalra. Remélem még aktív, Én szintén ott születtem, 1972-ben. A bátyám Ifjabbik Kovanecz Miklós pedig 1964-ben. Mi a mostani Kondor Béla sétányon laktunk , apukám és testvérem elmondása szerint a sétányon pont a mi házunk helyére épült az általános iskola. 661.utca, 196/2. szám volt a miénk. Az utca végén volt , tőlünk két háznyira a szódás , Válik bácsi háza. Közvetlen mellettünk laktak a Dor-ék, Dor néni és Dor bácsi. Másik szomszédunk volt a Manek- család. Velünk szemben laktak Kiss-ék, nekik voltak iker leányaik, akik a bátyámmal Miklóssal egyidősek voltak. Az utca végében volt a Kászonyi zöldséges is, mai napig fülemben hallom mikor emllegette nagymamám. Mi a mamával, Pilán Boldizsár nénivel laktunk együtt. Édesanyám Pilán Aranka , a lőrinci fonóban dolgozott. Édesapám Kovanecz Miklós gépész . Bennünket is a kis katolikus plébánián, Somogyi Laci bácsi keresztelt. Imádtunk ott lakni, és mi is nagyon elszomorodtunk, mikor el kellett költözni onnan. Mi 1977 őszén jöttünk el. Én akkor 5 éves voltam, de bátyám Miklós akkor 13 volt. Sokáig vissza járt nézni, ahogy bontották le a telepet. A napokban elvitt oda engem is ennyi év után! Nagyon fájt a szívünk,a régi telepért, sajnáljuk ,hogy az egészből szinte már csak a gyönyörű fasor maradt meg,... Bátyám emlegette az Áhel- családot, ( AÁHEL?) őket nagyon szerette. Valamint Simonékat,, Zsidaiékat... Ha valaki eseteleg tudna valamit róluk, vagy esetleg lennének fényképeik azokról az időkről, nagyon megköszönném. Szívélyes üdvözletünk minden volt telepinek. Kovanecz Mónika és családja
...egy kis jóleső emlék...
Írta: Dévai Attila / Kamilla, 2021.05.08. 19:42
Üdvözlet Mindenkinek! Dévai Attila vagyok. Édesapám Dévai Dezső, netán ismerős vkinek az ő neve. Nagyszüleimmel, Szüleimmel s Húgommal a 123/3-ban laktunk! Édesapám és magam is az állami telepi suliba jártunk. Apu '49-'57-ig, én pedig '72-'78 februárjáig. Sajna el kellett költöznünk a szanálás miatt. Apu egy osztályba járt az Átol "fiúval", én meg az Ő fiával... Tibivel! érdekes volt... Még néhány név az osztályomból: Kolompár Mária, Szuper József, Grünwald Mária, Vargaszömös Attila, Varga József, Balkurász Péter, Muka Béla... Bácsai Emmi néni volt az ofőnk. Tanított még Spandovics tanár úr, Pacsika Erzsi néni, Zsuzsa néni, Borsa József... a szipkás..., Rehorovzsky Gézáné - Erzsi néni... Sokat olvastam itt Somogyi Laci bácsiról, a telep plébánosáról... Ő keresztelt meg engem is és a házasságkötésem alkalmával még volt módom kapcsolatba lépni véle! Szerencsére... A telepi kádfürdőbe - Márffy családhoz - jártak át anno apuék fürdeni. Én meg Márffy Gyurival klimpíroztam a zongorájukon. Ott pötyögtem el először a világhírű zeneművet... a Boci Boci Tarkát!!! ;-)) Sok-sok szép emlék előbukkan a szép telepi gyermekkoromból. Ha valaki ránk ismer, emlékszik írjon nekem a kamillo @ citromail.hu -ra. Üdv régi telepiek!!!
Csodálatos volt
Írta: Várkutiné Varga Anna ( Anikó, egérke), 2021.09.24. 20:59
Én csak most fedeztem fel ezt az oldalt, de remélem, hogy még ma is sokan olvassák. Én is a telepen születtem , a 47/3-ban,1957-ben és a lebontáskor költöztünk el 1977-ben. Csodálatos volt a gyerekkor és ifjúkor amit itt töltöttem. Régi kedves szomszédok között: Pipusz bácsi, Horváth néni, Virágh néni ( Anna), a kedves guruló fagyit áruló Oláh bácsi, a Kemenes család- aki a kicsi tér közepén lakott-, Schilling néni, hogy csak a legközelebbieket említsem. Jómagam a Berger unoka vagyok és Varga Anna néven láttam meg a világot. 1971-ben tehát 50 éve fejeztem be az általánost , és folytattam a Steinmetz Miklós Gimnáziumban, majd az ELTE TTK-n. Amit most szeretnék kérni minden kedves olvasótól, hogy aki ismer bárkit a volt osztálytársaim közül, kérem értesítsen felőle, és persze minden osztálytárstól aki magára ismer szintén. Megpróbálom ideírni a névsort, ha bárkit kifelejtenék az kérem ne tekintse szándékosságnak, csak az elmúlt 50 év feledékenységének. A névsor: Apró Ágnes, Baksi Anikó, Balogh Anikó, Barta Erzsébet, Berki Éva, Csonka Zsuzsa, Dukai Gábor, Erdős Attila, Fejszés Kati, Galambos Ági, Harkányi Anikó, Károlyi Judit, Kazi Zsuzsa, Klág Márta, Mautner Gyula, Molnár Edit, Pálóczi János Péterfay Mihály Sipos Rózsi, Strupka Anna, Szabó Gábor, Szabó Zsuzsa, Tóth Zsuzsa, Vigh Tibor, Werner Anna. Ha véletlenül olyan név is eszembe jutott, aki nem járt ebbe az osztályba, elnézést,. A Kovács Erzsébet osztályába jártunk. A tanáraink nevére még ennél is rosszabbul emlékszem, Borsa tanár úr, Zsuzsa néni, Cselovszky tanár úr, "Vidocq", hát körülbelül ennyi. Több osztályképem is megvan, de ezt nem tudom hogyan küldhetem el. Előre is köszönöm a segítségeteket, egy lehetséges osztálytalálkozóhoz egy volt telepi.
Még annyit
Írta: Várkutiné Varga Anna ( Anikó, egérke), 2021.09.24. 21:10
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen édesanyámat -Varga Ferencnét- Ő keresztelte,nála volt első áldozó, bérmálkozó, Ő eskette, engem Ő keresztelt, nála voltam elsőáldozó, bérmálkozó, Ő esketett, A gyermekeimet Annát Ő keresztelte, sőt Tündét is, de már a mi templomunkban. Nagyon csodálatos ember volt.
Kis segítséget kérnék..
Írta: A Technikus, 2021.12.21. 22:51
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is.

Önökhöz képest eléggé fiatal vagyok, tehát nyilván nem állami telepi, de néhány rokonom "odavalósi" volt. Néhány családi elbeszélésből van néhány zavaros sztori, esetleg van itt valaki, aki segítene tisztázni?

Hallottam emlegetni egykori családi összejöveteleknél, hogy Római Négy így, Római Négy úgy.. Ez ugye valami házszám-féle volt ezen a telepen?
Ha felismeri valaki hogy mi volt ez, kérem mondja már el nekem, hogy miféle épület volt ez? Kisebb, nagyobb, soklakásos, stb..

Őket ismerik-e talán? (részben telepiek - elvileg -, részben környékbeliek) Német Aranka szövőnő(két fiútestvére is volt), Simon Ferenc művezető (Kőolajipari Gépgyárban dolgozott), Dobos katonatiszt.
Meg volt valami Tornyos néni talán, és egy Bözsi néni - vezetéknevét nem tudom -, aki később Kőbányán élt.

Elnézést ha kicsit kevés az információ, én is csak ennyit tudok! Szép estét, tisztelettel!

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

kapolna_ht.jpg