Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Eszem-iszom arrow Sütőtökszezon
Sütőtökszezon
Erőleves tökhéjban
Erőleves tökhéjban főzve. A virágja nyersen és sütve is ehető

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk. De ha mindig csak sült tök formájában fogyasztjuk, akkor bármilyen finom, hamar rá lehet unni. Pedig enyhe, semleges íze miatt, változatosan fűszerezve, szinte bármi készíthető belőle. Leves és köret, ivólé, befőtt, sütemény, vagy akár fasírozott is. Íme néhány recept étvágygerjesztőnek.

Szó se róla, a sütés-főzés során sajnos a sütőtök is elveszíti gazdag C-vitamin tartalmát, viszont még így is marad benne bőven B1 és B2 vitamin, nikotinsav és karotin, ami többek között a szemünk világát segít megőrizni. Antioxidáns hatású anyagai pedig védenek a rákkeltő szabad gyököktől. Az sem mellékes, hogy a sütőtök viszonylag olcsón megvásárolható. Ezért jó lenne, ha minél gyakrabban kerülne az asztalunkra.

A legismertebb változat: a sült tök. Ennek is a legegyszerűbb elkészítési módját a nagydobosi töktermesztőktől tanultuk. Íme: A sütnivaló tököt kb. másfél ujjnyi darabokra vágjuk úgy, hogy ezek a héjukra állítva el ne dőljenek. Vágott felüket porcukorba mártjuk, majd a tökdarabokat sütőlapra tesszük, nem túl közel egymáshoz. Meleg, de nem túl forró sütőben addig sütjük, míg a cukortól fényes, barna, jóízű karamellbevonat képződik a tökszeleteken.

Sósan: Ugyanez sósan is elkészíthető. Ilyenkor a tökszeleteket vékonyan bekenjük olivaolajjal, és meghintjük sóval, borssal és őrölt rozmaringgal. Fogyókúrázóknak ajánljuk.


 

Kókuszos tökkrémleves

Hozzávalók:
75 dkg sütőtök, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg kókuszreszelék, 4 evőkanál étolaj, ¾ liter zöldségerőleves, 1 kiskanál vágott petrezselyem, 1 dl tejszín, só, gyömbér, currypor, 1 teáskanál cukor, 1 dl tejföl.

Kókuszos tökkrémleves
Kókuszos tökkrémleves

Elkészítése: A megmosott, megtisztított tök húsát kockára vágjuk. A hagymát is felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olajban megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a tököt, felöntjük az erőlevessel, beletesszük a kókuszreszeléket, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. Utána botmixerrel áttörjük, felöntjük a tejszínnel, sóval, gyömbérrel, curryval és cukorral ízesítjük, majd még 5 percig főzzük kis lángon. A végén tetszés szerint utánaízesítjük és tejfölözzük.


Narancsos tökkrémleves

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök, 2 közepes hagyma, 8 dl zöldségerőleves, 1,2 dl narancslé,1 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, 1-2 teáskanál currypor, só, 2 evőkanál vagdalt tökmag vagy pisztácia, 1 evőkanál vaj.

Narancsos tökkrémleves
Narancsos tökkrémleves

Elkészítése: A megtisztított sütőtökhúst kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát a felmelegített vajban megpároljuk. Meghintjük a curryporral, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tököt, felöntjük az erőlevessel és felforraljuk. Utána kis lángon addig főzzük (kb. 10 perc), míg a tök teljesen meg nem puhul. Ekkor áttörjük (burgonyanyomóval vagy botmixerrel). Hozzáöntjük a narancslét, beletesszük a gyömbért, megsózzuk, és kevergetve forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről. A tejszínt kemény habbá verve a leveshez keverjük. A tökmagot vagy a pisztáciát durvára vagdaljuk, egy evőkanál vajon megpirítjuk, és ezzel meghintve tálaljuk a krémlevest.

 

Sütőtökfasírt

Hozzávalók:
1 kg sütőtökhús, egy kis fej vöröshagyma, 20 dkg feta-sajt, 1 csésze zabpehely, 3 tojás, egy evőkanál vágott zöldfűszer (pl. kapor, bazsalikom, petrezselyem vagy zellerlevél), 1 gerezd fokhagyma, zsemlyemorzsa, olaj a sütéshez, só és ízlés szerinti száraz fűszerek (őrölt kömény, koriander, rozmaring, pirospaprika, bors).

Sütőtökfasírt
Sütőtökfasírt

Elkészítése: A meghámozott sütőtököt és egy kis fej megtisztított vöröshagymát finomra lereszelünk vagy ledarálunk. Az egészet megsózzuk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután jól kinyomkodjuk. Közben a felvert tojásokat kicsit megsózzuk, és belekeverjük a zabpelyhet, majd hagyjuk kicsit megduzzadni. A sajtot lereszeljük. A hagymás tököt összekeverjük a zabpehellyel, a reszelt sajttal, a zöldfűszerrel, a zúzott fokhagymával és az őrölt fűszerekkel. Ízlés szerint esetleg még sózzuk és borsozzuk. A masszának nedvesnek, de jól formázhatónak kell lennie. Szükség esetén kevés liszttel sűríthetjük, vagy vízzel hígítjuk. Gombócokat formálunk belőle. Ezeket zsemlyemorzsában megforgatjuk, majd kicsit lelapítva forró olajban kisütjük.

A sütőtök-pogácsákat salátával főételként, egyébként köretként vagy főzelék mellé feltétként is kínálhatjuk.

 

Brokkolis tökfazék

Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 2 marék kockára vágott leveszöldség, 50 dkg kockára vágott világossárga sütőtökhús, 2 közepes burgonya, 4 dl erőleves, 1 mokkáskanál gyömbérpor (még jobb egy teáskanál friss gyömbér), 1 evőkanál currypor, 30 dkg brokkoli, fél teáskanál cukor (ez el is hagyható), egy marék frissen vágott koriander (esetleg más zöld fűszernövény).

Brokkolis tökfazék
Brokkolis tökfazék

Elkészítése: A karikára vágott vöröshagymát megpároljuk 2 evőkanál olajon. Felöntjük az erőlevessel és beletesszük a leveszöldséget. Főzzük 10 percig. Ekkor beletesszük a kockára vágott burgonyát és a sütőtököt, megsózzuk és megfűszerezzük a gyömbérrel és a curryporral. Újabb tíz perc múlva beletesszük a brokkolit, a zöldfűszert és ízlés szerint a cukrot, majd az egészet puhára főzzük. Ha hígabb egytálételként kínáljuk, akkor önthetünk hozzá egy kis vizet. Sűrűbbre főzve párolt rizzsel tálaljuk, amelyet szintén meghinthetünk egy kevés korianderrel.

Ez egy thaiföldi étel európai változata. Eredetileg csicseriborsót tesznek bele burgonya helyett.

 

Sütőtök-muffin

Hozzávalók (kb. 18-24 muffinhoz):
40 dkg megtisztított sütőtökhús, 4 tojás, 10 dkg puha vaj vagy étolaj, víz, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, fél teáskanál őrölt gyömbér.

Sütőtök-muffin
Sütőtök-muffin

Elkészítése: 40 dkg sütőtökhúst kockára vágva kb. másfél deci forró vízbe dobunk és puhára főzünk. Utána villával összetörjük. A tojást, a vajat, a cukrot és vaníliás cukrot habosra verjük. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és kb. másfél deci vizet, majd az egészet habverővel átkeverjük. A lisztet a többi szárazanyaggal jól összekeverve a tökös masszához keverjük. Kivajazzuk a muffin-formákat, vagy sütőpapírral esetleg papírfomákkal béleljük ki őket. 2/3 részükig megtöltjük mindegyiket a tökös tésztával, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

 

Gazdagabban: Ezt az alapreceptet gazdagíthatjuk durvára vágott dióval, mogyoróval vagy mandulával. Keverhetünk a tésztába rumba áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat vagy zabpelyhet is. Pár kanál reszelt csokoládé sem árt neki. Amerikában ebből a tésztából csinálják a Hálaadás-napi tökkalácsot is. Ennek sütési ideje azonos mennyiség esetén kb. 45-55 percig tart.


Pezsi receptek
Olvasta: 20396
Hozzászólások (2)Add Comment
...
Írta: bibori07, 2010.02.21. 19:42
Gyönyörű az a főlső kép de nem értem hogy lehet tökbe levest főzni.
Lécci irjátok meg!!!
...
Írta: manila, 2010.02.26. 12:27
Tökben úgy lehet főzni levesst, hogy a kivájt tököt a beleöntött levessel együtt beteszed a sütőbe. Szerintem.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

kingliba_ht2.jpg