Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Gyógyír arrow Ne köpd ki a szőlőmagot
Ne köpd ki a szőlőmagot
Írta: Bogdán Éva   
Szőlő baba

Szépség, boldogság, egészség. Mostanában sok lelkesítő hírt és reklámot olvashatunk a szőlő és a bor jótékony hatásairól. Mi több, a szőlő magját olyan csodaszernek tekintik, amely szinte minden nyavalyánkra gyógyírként szolgál. Valójában a szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi, és a tudomány koránt sem volt képes igazolni mindazt, amit a népi tapasztalat évezredek óta eredményesen alkalmaz.

Már az ókorban is szőlőkúrákat ajánlottak a szívbetegségekre és a magas vérnyomásra. Időközben a kutatók kiderítették, hogy húsz különféle antioxidáns, vitamin és enzim kölcsönöz gyógyászati és kozmetikai gyógyerőt ennek a gyümölcsnek.

A szőlő magjában van egy procyanidin nevű anyag, amely bizonyítottan javítja az erek rugalmasságát, következésképpen csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kockázatát. Ezenkívül a kék szőlő héjában lévő bizonyos növényi anyagok (flavonoidok) képesek megakadályozni, hogy az érelmeszesedést okozó veszedelmes LDL-koleszterinek az oxigénnel egyesülve lerakódjanak az erek falán.

Az antioxidánsok kutatása azonban nemcsak a keringési betegségekre keresi a gyógyszert. A káros környezeti hatások és anyagok (különösen a levegő- és vízszennyezés, a tartósítószerek és a stressz) következtében valamennyiünk szervezetében olyan szabadgyökök szabadulnak fel, amelyek megtámadják és elpusztítják az egészséges sejteket. A jó hír az, hogy a szabadgyökök kellő mennyiségű antioxidáns bevitelével semlegesíthetők, és ezzel megállítható a nyomukban járó pusztítás.

 

De mik is azok a szabadgyökök? (ismétlés a tudás anyja)

Piroska piros pohárba

A szabadgyökök olyan atomok, amelyeknek bizonyos elektronjai hiányoznak. Ha felszaporodnak a szervezetünkben, ez alapvető sejtrombolódást idéz elő, gyengíti az immunrendszert, ami különböző fertőzéses és degeneratív megbetegedésekhez vezet. Ugyanakkor a szabadgyököket gyanítják azoknak a felgyorsult öregedési folyamatoknak a hátterében is, melyek a ráncokat, a bőr károsodását, a melanómákat és a májfoltokat okozzák. Az egészben az a legaggasztóbb, hogy ezeket a kis gyilkosokat a saját szervezetünk állítja elő – a szabadgyökök tulajdonképpen számos normális anyagcsere-folyamat természetes melléktermékei.

 

A bűvös OPC

Bár valamennyi antioxidáns jó szolgálatot tehet a szabadgyökök leküzdésében, de a leghatékonyabbnak az oligomer proanthocyanidint, röviden az OPC-t tartják. Ezt a vegyületet már 1948-ban felfedezte dr. James Masquelier, aki úgy találta, hogy adagolása révén órák alatt megkétszerezi a vérerek tartószilárdságát. Azt is felismerte, hogy az OPC legjelentősebb forrása a szőlőmag, melyben 98 százalékos a koncentrációja, és úgy vélte, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő, továbbá antiallergén és rákellenes hatása is van.

Az OPC antioxidáns tulajdonságait azonban csak 1986-ban fedezték fel, és azóta egyre inkább előtérbe kerül az alkalmazása különböző táplálékkiegészítőkben. Az OPC antioxidáns hatása húszszorosa a C-, és ötvenszerese az E-vitaminokénak. Villámgyorsan szívódik fel, és hasonlóan gyorsan jut el a szervezet minden pontjára. Elüt a többi antioxidánstól abban is, hogy mind a pozitív, mind a negatív töltöttségű szabad gyököket képes semlegesíteni és kisöpörni.

 

Miben található?

Szőlőmag terítéken
A leglényeg... labor metszet

Igaz, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza ezt a flavonoidot, de a legkoncentráltabb forrása a szerény kis szőlőmag, illetve annak kivonata. A legjobb táplálékkiegészítő kapszula formájában fogyasztani, különösen ajánlottak az E, C-vitaminnal, illetve szelénnel kombinált változatok, mint általános egészségmegőrző antioxidáns készítmények.

Salátaöntethez használjunk hidegen sajtolt szőlőmagolajat, amely a bioflavionok mellett rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban is.

Ezenkívül együnk minél több szőlőt, méghozzá magostól, és elsősorban vörösborokat igyunk (de nem rozét és nem mértéktelenül), mivel a vörösbornál még a szőlő héjának komoly érvédő hatásával is számolhatunk.

 

A szőlőmagolaj
A sárgászöld szőlőmagolaj külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható. Belsőleg naponta egy teás vagy egy evőkanállal fogyasszuk

Mire jó az OPC?

Ha az OPC-nek tulajdonított jótéteményeket számba vesszük, nem is értjük, hogyan lehetnek még ma is betegek az emberek.

  • Szívbaj: Az OPC megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját és az ütőerek falán való lerakódását.
  • Magas vérnyomás: Az OPC segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, csökkentve a magasba szökő vérnyomást és az érszakadás, bevérzés kockázatát.
  • Artritisz: Az OPC gyulladásgátló hatása előnyös az ízületi gyulladások kezelésében, jótékonyan hat az ízületi kötőszövetek stabilizálására, az ízületi duzzanatok megelőzésére, a szövetek nyugtatására, a fájdalom csillapítására.
  • Allergia: Antihisztamin hatása gátolja a hisztamin-szintézist és -kibocsátást.
  • Fekélybetegség: Gyógyítja mind a gyomor-, mind a nyombélfekélyt.
  • Menstuáció előtti feszültség: Az OPC enyhíti a puffadást, a szélsőséges hangulatváltozásokat, a vizeletpangást, a medencetáji fájdalmakat és a súlygyarapodást.
  • Szürkehályog: A rosszabbodás megállítható, ha E-vitaminnal együtt szedjük.
  • Fog- és fogágybetegségek: Gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

További pozitív hatások:

  • Serkenti az agyműködést, javítja az emlékezőtehetséget, élénkít, tisztítja a gondolkodást, hangulatjavító. Serkenti a keringést, mely előnyös a visszerek, visszérgyulladások, zúzódások és lábszárfekélyek kezelésénél.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Megállítja az idő előtti öregedést, lassítja a ráncosodást, az öregségi foltok és a melanóma kialakulását.
  • Védelmet nyújt a degeneratív megbetegedésekkel szemben, mint a rák, a szklerózis multiplex, a bőrrák és az Alzheimer-kór, a tüdőtágulat, az asztma és a cisztikus fibrózis.

Amiről a reklámok nem beszélnek – az OPC impozáns antioxidációs értékei nem közvetlenül hatnak az emberi szervezetre.

Vörös szőlő
Az OPC-t inkább katalizátornak tekinthetjük, amely erősítheti az A, C és E vitamin hatását. Mivel átjut a vér-agy gáton, ezért valószínűsíthetően védi az agyat az oxidációs stresszhatásoktól. Bár még mindig vita tárgyát képezi a sejtoxidáció lassítására, a trombocita-szaporodás gátlására, a káros LDL-koleszterin és a magas vérnyomás csökkentésére, az értágításra és a gyulladásgátlásra kifejtett hatásmechanizmusa, de valószínűnek tűnik, hogy ezek a jótékony hatások egyéb hatóanyagok jelenlétében kedvezően befolyásolhatók. Ilyen az aszkorbinsav (C vitamin), a rutin, a heszperidin, a kvercetin, valamint az egyéb bioflavonoidok.

 

Borivóknak való

Vörösbor

A bor tartósítja az öröm pillanatait. Felemeli lelkünket az ég felé, feltüzeli az érzelmeket. Persze főleg az alkoholtól érezzük lebegni magunkat. De az aroma is fontos. A bor – élvezeti szer. Ki gondol borivás közben az egészségére?

Vajon ez a nemes nedű is a természet patikájából való? Onnét bizony! A borban ugyanis gyógyerő rejlik, amely elsősorban a benne található polifenolokból származik. Ezek az anyagok természetesen a szőlőben is megvannak, de az alkohol tartósítja őket. Tehát ahogyan a szőlőben, úgy a borban is megtalálhatók az értékes értisztító anyagok, amelyek megszabadítják az ereket a lerakódott zsíroktól, és kiszűrik a vérből az agresszív káros anyagokat.

Az orvostudományban ma már közismert fogalom a francia paradoxon kifejezés. Lényege, hogy bár a világon a legtöbb alkoholt Franciaországban fogyasztják, mégis itt a legkisebb a szív- és agyi eredetű halálos katasztrófák száma. Tehát kevesebben halnak meg szívinfarktusban, trombózisban és agyvérzésben, mint más országokban. A szakemberek ezt a hatást annak tulajdonították, hogy a franciák túlnyomórészt vörösbort isznak, és borban lévő nagy mennyiségű polifenol érvédőhatása megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását az agy és a szív ereiben.

Bor a hölgybe
Célzott bevitel

Dán kutatók megállapították, hogy statisztikailag nézve a borivók sokkal tovább élnek, mint az absztinensek. Az ilyen statisztikákat persze óvatosan kell kezelni, hiszen a betegek eleve nemigen fogyasztanak alkoholt. Az eredmény sokak számára mégis meglepő, és a figyelmet a bor hatásmódjával kapcsolatos újabb felfedezésekre irányította. Íme, néhány ezek közül.

  • Csökken a vastagbél- és a mellrák kockázata.
  • A magas vastartalmú (többnyire vulkanikus talajokról származó) borok élénkítik a vérkeringést.
  • A vér hígabb lesz, mivel a vérlemezkék nem tapadnak le olyan könnyen. Ezáltal több oxigén jut a szövetekbe: a bőr üdébb, fiatalabb lesz, az agytevékenység megélénkül.
  • A fehérbor kiváló segítség az utazások során fellépő hányinger ellen (egy angol kutatás eredménye).
  • Egy jókora korty meggyógyítja a szipogást, mondja Stanley Cohen amerikai kutató. Ha már viszket és csepeg az orrunk, a bornak köszönhetően gyakran mégsem tör ki a nátha.
  • A bor elűzi a sötét gondolatokat. Ennek az az oka, hogy elsegíti az örömszerző szerotonin hormon képződését. Agyő depresszió!
  • Egy jókora korty finom bor segít az asztmásoknak is, mivel feloldja a hörgők görcsét. Így a köhögést is könnyebbé teszi.

De vigyázat! Ezek a jótékony hatások kizárólag napi egy-két pohár bor elfogyasztására vonatkoznak. Bár szervezetünk alkoholtűrő képességében nagyon különbözünk, az ennél nagyobb mértékű alkoholfogyasztás általában már vérnyomás-emelkedéssel jár együtt, és szívritmuszavarokat okozhat. Ekkor tehát az ellenkező hatás áll be. A nagyivók közül többen halnak meg szívtrombózisban és agyvérzésben. Az alkoholizmus okozta többi betegségről már nem is beszélve.

 

A szépítő szőlő

Ma már a legtöbb kozmetikai konszernnél tudják, hogy a szőlőszemekben hatalmas szépítő erő rejlik. Különösen a szőlőmagból hidegen sajtolt olaj ádáz ellensége a ráncoknak.

A napozás nemkívánatos mellékhatása, hogy a fokozott ultraibolya-sugárzás hatására gyorsan elszaporodnak a bőrben a sejteket károsító antioxidánsok. A következmény: a bőr gyorsabb elöregedése. Ez ellen nyújtanak segítséget a polifenolokat tartalmazó, ún. bőrépítő krémek.

Szőlőmagok - természtes közegükben
Erről beszéltünk

Az E-vitaminban és polifenolokban különösen gazdag szőlőmagolaj kozmetikai felhasználása igen jelentős. Könnyen beivódik, gátolja az öregedést, fiatalítja, simábbá, rugalmasabbá teszi a bőrt. Képes a szövetek regenerálására és a sejtnövekedés stimulálására is.

Akiknek a cellulitisz vagy a szövetekben lévő víz felgyülemlése okoz problémát, azok is segítséget remélhetnek a szőlő- vagy szőlőlevél-kivonatot tartalmazó készítményektől. Az ezekben lévő savak és cseranyagok ugyanis jól élénkítik a sejtanyagcserét.

A száraz bőrre szőlőmagolajos készítményeket kell használni. Ezek megfelelően szabályozzák a vérellátást, erősítik a bőrben lévő tartószálakat, és elősegítik a felső bőrréteg nedvességtartását.

Rendkívüli eredmények érhetők el a szőlőmag-olajos masszázzsal. Ezt hetente egy-két alkalommal kell alkalmazni, főleg a dekoltázs bőrén. Az olajat húsz perc múlva mossuk le langyos vízzel. De a hajtöveket is bedörgölhetjük vele, ami a hajhagymák regenerálódását segíti elő.

Nem véletlen, hogy a hollywoodi sztárok olyan előszeretettel keresik fel azt a franciaországi szépségfarmot, amely a vörösboráról világhíres Bordeaux közelében található. Madonna, Catherine Zeta-Jones és Isabelle Adjani a legszívesebben szőlőleveles-mézes pakolásokba burkolva lazítják el magukat, vagy boraromás-olajos masszázs közben feledkeznek meg idegfeszítő hétköznapjaikról. A farmot üzemeltető Cathiard borászcsalád nemes borai mellett természetesen saját kozmetikai készítményeket is kínál, amelyek kizárólag bőrápoló szőlőkivonatokat tartalmaznak. Catherine Deneuve és Caroline monacói hercegnő például esküsznek ezeknek a termékeknek a példátlan hatóerejére.

De a kaliforniai Napa-völgyben is van egy különleges borászat, amelynek a híres filmrendező, Francis Ford Coppola a tulajdonosa, és ahol hidegen sajtolt szőlőmagkivonatokat készítenek. Egyébként Coppola szépségelixírje is felfedezhető a nemzetközi piacon, az egyik bőrápoló krémben.


Vitis vinifera Szőlő pakolás Sevillai mozaik Szőlő és nő
Nagyításhoz kattints a képre!

Kapcsolódó cikkek
Ógörög borünnep

Szőlő-öröm
Nagyításhoz kattints a képre!
Olvasta: 24882
Hozzászólások (4)Add Comment
érdekes
Írta: Rózsa33, 2010.03.22. 22:06
Sok helyen olvastam a szőlőmagról de sehol ilyen részletesen. Nagyon érdekes és hasznos volt. Talán bele lehetett volna tenni ,hogy milyen táplálék kiegészítőkben van benne. Vagy ez a reklám helye volna?
vörös? bor?
Írta: timur, 2010.04.05. 23:01
Tudja valaki, hogy miből lehet megállapítani egy vörös bor igaz-e vagy pancsolt? Pl ha utána a nyelvem olyan lila lesz hogy alig lehet kefével is lemosni?? Jót vagy rosszat jelent:..
festék
Írta: Berbécs, 2010.07.10. 15:03
a festék ami a szöllőben van nagyon erős , szoval ha nem megy le a nyelvedről akkor lehet hogy igazi
viszont az tökre biztos hogy pancsolt bor mikor rámegy az ingemre és simán kilehet mosni belőle
ilyet tapasztaltam már olcsó lőréknél, amik a szupikban vannak.
nem is veszek lehetőleg
milyen étrendkiegészítőben van benne
Írta: Violin, 2012.09.30. 10:30
Én tudom, hogy miben van benne minden amiről itt szó van. ˝Mikroszőlőmag˝ nevű étrendkiegészítő a neve és a gyógyszertárakban kapható.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

ryan_ht.jpg