Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Lufi arrow Diana "trónfosztása"
Diana "trónfosztása"
Írta: Tajnay Éva   
Diana és Tina Brown (jobbra)
Tina Brown újságírónő (jobbról) alaposan megtépázta Diana hercegnő nimbuszát

Az már tényleg a mélypont, amikor Molnár Anikó azt mondja, hogy Diana hercegnőnek nézték Londonban? Vagy az a súlyosabb, amikor Paris Hilton hasonlítja magát a „szívek királynőjéhez”? 2010. augusztus 31-én volt tizenkét éve, hogy a walesi hercegnő Párizsban autószerencsétlenség áldozata lett.

A neve olykor még ma is felbukkan a hírekben. Épp a minap Nicolas Sárközy francia államfő újdonsült felesége, Carla Bruni nyilatkozott úgy, hogy First Lady szerepében Diana hercegnő példáját akarja követni. Az egykori aktmodell, aki jól ment férjhez... Nem biztos, hogy Diana nimbuszát fényezi.
Igaz, hogy tizenegy évvel a halála után Diana mítosza is megkopott. A kijózanodásba az idő múlásán kívül az egyoldalúan negatív információk is besegítettek. Míg életében a sajtó csak sztárolta a hecegnőt, holtában se szeri, se száma a leleplező híreknek és pletykáknak, amelyek ellen már nem is védekezhet.

Legutóbb például kedvenc komornyikjának, Paul Burrellnek a sógora, Ron Cosgrove jelentette ki, hogy Dianának viszonya volt Burrellel. A komornyik, aki a hercegnőről és a királyi házról írott két leleplező könyvével időközben milliomossá vált, állítólag azt mesélte a sógornak. hogy Diana nagyon igényes volt a szexben, és igényeinek kielégítését Burrell a feladatának tekintette. Állítólag akkor ért véget a viszonyuk, amikor Diana beleszeretett Hasnat Khanba, a pakisztáni szívsebészbe. Burrell ugyan rögtön megcáfolta sógorát a Daily Mail hasábjain, de ő már annyiszor elárulta a halott Dianát, hogy maximum a sógora hisz neki.

 

Nem zörög a haraszt?

A „szívek királynőjének” lassú trónfosztása tíz évvel a halála után érkezett el a fordulópontjához, amikor is az egyik legmenőbb brit újságírónő már különösebb kockázat nélkül ránthatta le róla az utolsó leplet is. Tina Brown könyve, a „Diana-krónika” bombasztikus bestseller lett. A Vanity Fair magazin folytatásokban leközölte, és ezek után még könyvformában is elkelt 300 ezer példányban.

A halálba menők

A paparazzók gyilkos kereszttüzében...

A végzetes párizsi autóbaleset előtti utolsó percek. Diana és barátja, Dodi a Ritz szálloda hátsó kijáratán távozva beszállnak a Mercedesbe. A nemrég napvilágot látott fotók szerint a paparazzók itt is lefülelték őket. Elöl a testőr és Henry Paul, az ittas sofőr. Hátul a hercegnő. A vakuk elöl és hátul is villannak... A következmények ismeretesek.

A „krónika” hitelességét erősen megtámogatja az a tény, Tina Brown igen kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, jól ismerte Dianát is, és néhány héttel a hercegnő 1997 nyarán bekövetkezett halálát megelőzően még együtt ebédeltek a Four Seasons szálloda éttermében.

Az újságírónő először 1985-ben az „Ordító egér” című cikkével okozott fejfájást a királyi háznak, amikor is Diana „unalmas” és nejét elhanyagoló férjét tette felelőssé, amiért az asszony egy szégyenlős kislányból nemzetközi sztárrá volt kénytelen kinöveszteni magát. Tina szerint Károly hercegnek a feleségét semmibe vevő hozzáállása vezetett a még csak negyedik évében járó és mindenki által tündérmesének gondolt házasságuk megromlásához.

És ugyanez a Tina Brown ma Dianára borítja az asztalt, és egy olyan kisszerű, bosszúálló, rosszhiszemű manipulátornak mutatja be, aki sokkal inkább volt szerelmes annak tudatába, hogy egyszer majd királyné leszen, mint magába Károly hercegbe.

A könyv azt is felfedi, hogy a házasságuk során valójában Károly volt szerelmes a hitvesébe, és nem fordítva. Leleplezi Dianát, aki szabályosan üldözte Károly herceget a társadalmi pozíciója miatt. És mikor anyukája, Frances Shand Kydd megpróbálta lányát lebeszélni a frigyről, sőt feltette neki a nagy kérdést, hogy vajon a herceget szereti-e, vagy azt, amit a pozíciója jelent, Diana imígyen vágott vissza: „Miért, mi a különbség a kettő között?” Amikor pedig felkérték, hogy válassza ki a királynő által kifizetendő jegygyűrűt, Diana jó érzékkel a legnagyobbat emelte ki – tudjuk meg többek közt a könyvből.

 

Befolyásos kapcsolatok

Mélyütés...
A Diana krónika

De hát ki az a nő, aki ilyen szemtelenül lerántotta a leplet egy bálványról? Az 1953-as születésű Tina Brown a hetvenes években kezdte a pályáját többek között a Sunday Timesnál és a Punch nevű szatirikus magazinnál. 1979-ben nevezték ki a Tatler magazin kiadójává, ahol a 40 ezres példányszámot rövid idő alatt sikerült megnégyszereznie, és a Tatlert 1983-ban az év brit lapjává választották. A következő évben már a Vanity Fair kiadója lett. Itt is megsokszorozta a példányszámot, ezúttal 200 ezerről több mint egymillióra. 1992-ben Tina vette át a New Yorker vezetését, amelyet alaposan felforgatott, és a kezdeti kritikák ellenére a gyengélkedő hetvenéves lapot újabb negyedmilliós olvasótáborral gazdagította, anélkül, hogy a törzsközönséget elvesztette volna. 1998-ban elvállalta a Talk magazin kiadását, ahol becsvágyó terveit csak a 2001. szeptember 11-i merénylet torpedózta meg, amely drasztikus közönségcsökkenést okozott minden lapnál. Azóta Tina Brown szabadúszó újságíróként és különféle televíziós csevegő műsorok házigazdájaként tevékenykedik. Férjével, Sir Harold Evansszel és két gyerekükkel New Yorkban él. A brit újságírás külföldi népszerűsítéséért Erzsébet királynő 2000-ben a brit birodalom parancsnoka érdeméremmel tüntette ki.

Ennek ellenére Tina Brown egyik barátja szerint a Diana-krónikából – Károly herceget és két fiát leszámítva – a királyi család valamennyi tagja igen rosszul jön ki, beleértve a királynőt és Camillát is. „Ez a könyv is persze sok vitát kavar, de az biztos, hogy nem amolyan »állítólagos« pletykálkodás, és nem a Diana által saját maga körül keltett mítoszokra alapoz” – idézi a Daily Mail. „Tina hihetetlenül jó kapcsolatokkal rendelkezik. Módjában állt szemtanúk és források utolérhetetlenül népes mezőnyét szóra bírni, hogy most először őszintén és a történteket a teljességükben bemutatva nyilvánuljanak meg, így átrostálva a Dianával kapcsolatos ellentmondások kusza rétegeit. Diana nagy emberbarát volt, aki egy bizonyos szinten, ahogy az átlagembert elképzelni volt képes, valóban azonosult az egyszerű emberekkel, a köznéppel. Ugyanakkor egy zavart nő volt, aki bukását is saját tébolyodott féltékenységének és az önmagával kapcsolatos megszállottságának köszönhette.”
A szerzőnő
Tiny Brown

A könyv sugalmazása szerint egyébként a walesi herceg jelenlegi neje, Camilla sem volt annyira oda Károlyért, mint az első férjéért, a szívtipró Andrew Parker Bowles-ért, akiért teljes hat éven át epekedett. Parker Bowles viszont nagy nőcsábász volt, és amikor Károlynak elege lett Diana hisztijeiből, és újra kerülgetni kezdte a régi szerelmét, akkor lett Camilla végül is újra a herceg szeretője. Ezek szerint az ok és az okozat pont a fordítottja az eddigi feltételezéseknek. Nem Károly hűtlensége váltotta ki a neje bulímiáját, hanem Diana neurózisa kergette a férjét a volt szerelme karjaiba.

 

A boldog bárány

Diana és Károly

Elveszett illúziók (Zene: Avril Lavigne - My Happy Ending)
[ A film lejátszásával elfogadod, hogy a YouTube >> sütiket helyez el a böngésződben. ]

Brown ostobaságként hajítja szemétre az olyan közkeletű mendemondákat, mint hogy Diana megpróbált volna öngyilkos lenni, amikor Vilmossal volt terhes. Nem vetette le magát a lépcsőn, csupán hisztizett és elesett. Az sem igaz, hogy az esküvőjéig szűz volt. A szerző állítása szerint ugyanis a királyi vonaton már volt egy légyottja a vőlegényével. A palotával együttműködve mégis megőrizték szűzies imidzsét a nyilvánosság felé. Akkoriban nagy felhördülést váltott volna ki, ha kiderül, hogy ágyba bújt Károllyal.

De Brown leszámol az Andrew Morton-féle „Diana igaz története” című kötetben elhintett állítással is, mely szerint a hercegnőt annyira feldúlta, amikor esküvőjük előestéjén rájött, hogy Károly még mindig tartja a kapcsolatot Camillával, hogy elmondása szerint felzabált minden a keze ügyébe került dolgot, és olyan beteg lett, mint egy „papagáj”. Ott ezeket mondotta az esküvőjéről: „Halálos nyugalom árasztott el, halálos nyugalom. Úgy éreztem magam, mint egy bárány a vágóhídon, aki tudja, semmit sem tehet... Házasságkötésem napja volt életem legrosszabb napja.”

Ifjú házasok...
Diana és Károly nászút után

Ezzel szemben William Tallon, a néhai királymama apródja, ettől nagyon eltérő emlékeket őri az esküvő előtti estéről. Az egykori inas elmesélte, hogy Diana milyen önfeledten örvendezte át az éjszakát. Elmondása szerint szerint látta, amint a Clarence House kertjében körbebiciklizve azt danolászta: „Holnap feleségül megyek a walesi herceghez!”

Brown bizonyos állításai már korábban ismertek voltak, de számos új elemmel is találkozhatunk. A szerző 250 bennfentest interjúvolt meg, Tony Blairtől, John Travoltán és Szergej Barisnyikovon át, Dr. James Colthurstig. Utóbbi 15 éves hallgatását megtörve fedte fel közvetítői szerepét, miután ő volt az, aki Diana visszaemlékező magnószalagjait Andrew Mortonhoz, az 1992-es már említett könyv szerzőjéhez továbbította. Olyanok is megszólaltak, mint Károly egykori szerelme, Sabrina Guinness, akinek a Károly és Diana közötti széptevés korai szakaszát érintő vallomása darabokra zúzza az ártatlan, szégyenlős, a herceg által üldözött leányka harmatos képét. Guinness szerint ugyanis Diana volt annyira „odáig” Károlyért. „Ő kokettált, flörtölt vele, kellette magát előtte, kacérkodott, kuncogott, rötyögött, kacarászott magakelletőn... csüccsent bele az ölébe.”

 

A becsvágy csapdája

Cikkajánló
Diana vagy Amy Winehouse? Netán egyik se? Angliában mindenesetre őket tartják korunk legnagyobb hőseinek. Már ha hinni lehet a Sky.com által 2000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásnak. Eszerint korunk élő „hősnője” Amy Winehouse....

Diana köreiből elég sokan állították már, hogy a hercegnőnek esze ágában sem volt hozzámenni Dodi Al-Fayedhez, de Tina Brown magyarázattal is szolgál: Diana a válása után megpróbált magának kipécézni egy a volt férjénél is gazdagabb pasit. Azt tervezte, hogy Teddy Forstmann amerikai pénzember mellett köt ki.

„1997 augusztusában Diana kísérletet tett hercegnői státusának egy hasonló piedesztált nyújtó szupersztári minőségre való átváltására. Amit igazán hajtott magának, az egy Gulfstream-es manus volt” – állítja a szerző, akinek azon a bizonyos szállodai ebéden beszélt Diana arról a tervéről, hogy Amerikába költözne. Brown szerint a Dodi társaságában bikiniben ficánkoló Diana csupán a királynőt és Károlyt szándékozott felbőszíteni. Vilmos herceg szembe is szállt anyjával Dodival ápolt viszonya miatt. Dianának a milliárdos Teddy Forstmannel, a Gulfstream sugárhajtásos gépeket gyártó vállalat tulajdonosával ápolt kapcsolata már korábban is ismert volt, de kapcsolatukról először szólva a pasas elárulta, hogy a viszonyukat sohasem „teljesítették be”, és hogy három éven keresztül minden héten elküldte a maga csokor virágját az ő Lady Di-jének. „Diana egyértelműen akart egy pasit az életébe. Az volt az elképzelése, hogy nekünk egybe kell kelnünk, aztán nekem meg kell pályáznom az USA elnöki posztját, amiután ő majd a First Lady lesz."

A megfogott Károly...
Ki mint veti ágyát: Tina Brown szerint Diana fogta meg Károly herceget, és nem fordítva
Tina Brown végeredményben nem csak egy rosszindulatú, kicsinyes, manipulatív nőszemélyként írja le hősnőjét, de a médiát igen jól fel- és kihasználó neurotikusként is. Mondhatjuk azt, hogy borzalmasan kemény Dianával, azzal a lánnyal, aki mindössze 19 éves volt, amikor megismerkedett Károly herceggel. A szerző mégis meg van győződve róla, hogy a könyve mindenkinek rokonszenves lehet. „Azt gondolom, hogy Diana portréjában nagyon sok emberi nemeslelkűség lelhető fel. Ahogy bármelyikünk, úgy ő is egyfajta ötvözete különböző jó és rossz dolgoknak, és ez igaz a könyv valamennyi főszereplőjére.”

A 2007 nyarán megjelent könyv mindenesetre felkerült a New York Times bestsellerlistájára, sőt két héten át vezette is azt. A Doubleday kiadó 2 millió dollárt fizetett érte az írónőnek. Sőt a sikeren felbuzdulva már meg is rendelték tőle a Bill és Hillary Clinton-korszakot „hasonlóan eredeti, bennfentes és olvasmányos módon” megörökítő Clinton-krónikákat. Ezeknek 2010-re kell elkészülniök. Kérdés, hogy Hillary akkor is lesz-e még olyan érdekes, mint Diana ennyi évvel a halála után.


Cikkajánló
Olvasta: 11647
Hozzászólások (8)Add Comment
Szerintem
Írta: Nora, 2008.12.04. 21:34
Na ez a Tina Brown is megéri a pénzét (azt a nem keveset). Mikor Diana volt divatban, akkor Károlyt szidta, most meg leleplezi a halottat. Az ilyet nevezik konjunktúralovagnak, nem?
...
Írta: valdez, 2009.01.14. 00:07
elég durva, de sztem asse volt franko mikor istennöt csináltak belöle..
Kamilla
Írta: H. H., 2009.02.27. 17:31
A Kamillát meg mindennek elmondták pedig lehet hogy nem is olyan szörnyella. Hát sok évtizeden át szerették egymást a Károllyal , összeillenek nagyon is.
"A" kiállítás
Írta: Bakonyiné Tünde, 2009.04.11. 21:34
A Diana emlékkiállításról miért nem ír a Tajnay Éva?
Mi megnéztük a Károlyi rezidencián. A lányom akkor született mikor Diana esküvője volt és neki is csodálatos élmény volt hogy a valóságban láthatta a hercegnő menyasszonyi ruháját amiről annyit meséltem neki. Én nagyon nagyra becsülöm Dianát és ez a minimum,hogy elmentünk ha a sírjához nem is tudunk elmenni.
50
Írta: Gardenia60, 2011.06.12. 22:11
Közeledik Diana 50. születésnapja. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy júliusra kijön-e az a film az életéről, amelyben Keira Knightley játszaná a hercegnőt. Pár hónapja még mindenütt erről olvastam, most nagy a csend, remélem,hogy nagy lesz a durranás is.
Unoka
Írta: moira55, 2011.06.23. 23:04
Ha Diana még élne, akkor július 1-jén, az ötvenedik születésnapján a fia biztos nem lenne Kanadában, hanem otthon köszöntené fel az édesanyját. És Diana milyen boldog lenne, hogy Vilmosnak köszönhetően most már nemcsak fiai vannak, hanem egy lánya is. Mindig annyira vágyott egy kislányra. Katalin hercegnő ugyan nagylány, de hamarosan egy kislány unokával ajándékozhatná meg Dianát. De jó is volna...
barátnő
Írta: Moncsicsi, 2011.08.28. 16:18
Te jó ég!!!!! Mi ez a nagy pálfordulás? Először Károlyra dönti az asztalt azután Dianara? Ez egy gusztustalan nő! Persze a pénzért néhány ember még a saját anyját is képes lenne eladni, nem még a barátnőjét! Biztos úgy gondolta, olyan könyvet kell írnia, amely az eddig megírt könyveket félresöpri!!! Szegény Diana forogna a sírjában, ha tudná! Ő is egy ember volt, mint minden ember tele hibával, tévedésekkel, de nem felejthetjük el, miket tett az elesettekért!!! Hajszolta a szerelmet, hiszen Károlynak ott volt Camilla, neki is szüksége lett volna egy igaz szerelemre! Hogy Dodi volt az igazi, vagy Hasnat Khan, esetleg más? Ezt már nem fogjuk megtudni! Egyet viszont tudunk! Nagyszerű, pótolhatatlan, csodálatos embert veszített el a világ azon az 1997. augusztus 31. fekete éjszakán!!!! Nyugodjon békében!!!
Szomorú évforduló
Írta: KLM, 2011.08.31. 21:41
Ma tizennégy éve, hogy megölték. Idén lett volna 50 éves. Dianára gondolok, és összeszorul a szívem. A halála óta minden évben ezzel a szomorúsággal ér véget számomra a nyár.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk
Ajánló

In memoriam Amy Winehouse (1983-2011)

Nincs több Rehab... A zeneipar egy újabb áldozata esett el. S vele egy legenda máris megszületett. Egy korábbi >> cikkünkkel búcsúzunk a szertelen, sokak által megkérdőjelezett személyiségű, ám megkérdőjelezhetetlenül tehetséges Amy Winehouse-tól.
Éltél Te is 27 évet. Amy, sajnos nincs többé Rehab (No, No, No)...

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!