Pesti Zsibongó

2024. április 19. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kultur-dzsem arrow A Kispesti Kisszínház
A Kispesti Kisszínház

Egy premier előzményei

Önálló színtársulata lett Kispestnek. A jelenleg 13 fős csapat a nemrég felújított Kispesti Művelődési Házban talált otthonra. A szó legpozitívabb értelmében vett amatőr színházi társulat célja, hogy igazi, minőségi produkciókat állítson színpadra. Elsőként Moliére: A fösvény című klasszikus vígjátékát mutatják be 2010. januárjában két előadásban: 15-én és 16-án.
Kispesti Kisszínház
A Fösvény szereplőgárdája

Az egykori Munkásotthon a múlt század húszas-harmincas éveiben Kispest egyik legszebb épülete volt. Zenei esteket rendeztek itt, vendégül látták a korszak kiemelkedő szellemiségű művészeit, tudósait, többek között József Attilát, Révész Bélát, Várnai Zsenit. A közadakozásból épült létesítmény a II. világháborúban jelentősen megrongálódott, azóta többször felújították. Mai állapotában 2008 januárjában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy Budapest legszebben felújított művelődési háza lett.

A meglévő színházterem mellé építettek egy kis kamara színháztermet. Mindkét terem rendelkezik a megfelelő, korszerű színpadtechnikai felszereltséggel, tehát ideális hely, hogy színielőadások is megvalósulhassanak a színpadain. Egyébként e művelődési ház nagyon komoly kulturális életet él, rendszeresen vendégszerepelnek benne profi és amatőr színházi produkciók.

2008 ősze óta pedig már saját társulata is van a háznak – a Kispesti Kisszínház.

Az eredetileg huszonkét fővel indult csapat vezetője, Cserkó Zsolt többéves színpadi tapasztalattal rendelkezik. Öt évig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, kisebb szerepekben, darabra szerződve, és részben párhuzamosan nyolc éven át a székesfehérvári Prospero Színkörben alapító tagként játszott, ahol több díjat nyert produkcióban is részt vett. A kispesti induló létszámban rajta kívül többen is voltak, akiknek sok éves amatőr színházi múlt áll a hátuk mögött, de olyan is akadt, aki még sohasem játszott színpadon.

Így tehát az elég változatos csapattal az első évet a társulatépítésre és a felkészítésre fordították. Már a társulattoborzó felhívásban is szerepelt, hogy a felvett tagok színészképzésben vesznek részt, melyet rangos színházi szakemberek, művészek tartanak. Beszédtechnika, színészmesterség, mozgásfoglalkozások, drámatörténeti alapok – az egész felkészítés arra szolgált, hogy a csapat összekovácsolódjon és az idő elteltével tudásban is eljusson arra a szintre, hogy belekezdhessenek egy konkrét darab próbáiba.

Időközben a kispestiek is találkozhattak velük. 2008. decemberében egy bemutatkozó műsorral léptek ki a kispesti közönség elé, majd a 2009-es Kispesti Majálison szerepeltek egy félórás műsorral, amelyben musical-részleteket adtak elő.

A következő szűrőre szeptemberben került sor. Akik sikerrel vették az akadályt, azok folytathatták a munkát a társulattal.

A természetes lemorzsolódási folyamat után az induló létszámból mára 13 főből áll a kollektíva. Ők kezdtek el együtt dolgozni, hogy hosszú távon együtt maradva igazi társulattá váljanak.


Kispesti Kisszínház a Munkásotthonban
Prózai színház
A Kispesti Kisszínház társulatának vezetője
Cserkó Zsolt társulatvezető a prózai színházban hisz

A musicalek ne tévesszenek meg senkit. E kis csapat prózai társulatként szeretne az elkövetkező néhány évad során Kispest meghatározó színházi társulatává felnőni.

Hogy miért? A társulatvezető így adja meg a választ: „Mert hiszünk a prózai színházban. Manapság azt tapasztaljuk, hogy az országszerte gombamód szaporodó amatőr és profi musical társulatok kezdik nagyon a perifériára szorítani a prózai színjátszást. Kifejezetten jó példa erre az egyik legnevesebb pesti színház, mely a 80-as, 90-es években még a prózai színjátszás egyik fellegvára volt, mára viszont szinte csak zenés előadásokból, musicalekből áll a repertoár. Persze kell a zenés színház is, nincs is ez ellen semmi kifogásunk, csak hát az a tendencia, amely az elmúlt 5-10 évben kialakult, hogy neves prózai színházak is inkább zenés színházzá alakultak át csak azért, hogy minél nagyobb nézettséget tudjanak produkálni, nem igazán tett jót a prózai színjátszásnak. Emiatt valljuk, hogy igenis szükség van a prózai színjátszásra, és mi ezt próbáljuk majd a saját lehetőségeinken keresztül megvalósítani, s ezért jött létre kis társulatunk.”

Természetesen tisztában vannak a korlátaikkal is. Azzal, hogy képzettségük, tudásuk most még messze van az ideálistól, de mint minden kezdő amatőr színházi csapat, ők is azon fáradoznak, hogy elérjék azt a szintet, amikor már komolyan számolnak velük mint színházi társulattal.

„Nekünk is megvannak a gyermekbetegségeink, amelyeken át kell esnünk, hogy ezen az úton végig tudjunk menni. A leendő előadások nem hasonlíthatók profi színházi produkciókhoz, hiszen sem anyagi, sem egyéb lehetőségek nem adottak ehhez, és valóban csupán egy amatőr társulat szívvel-lélekkel végzett munkájáról van szó. Ezért bízunk benne, hogy a megszülető előadásokban a mindenkori közönségünk – az esetleges döccenők mellett – meglátja majd azt a szeretetközösséget, azt a lelkesedést, és alkotni akarást, mely sok profi színházi társulatból a mindennapok produkciós robotolása közben már kiveszett az évek során, miközben bennünket pont ezek a dolgok tartanak össze, és ebből nyerjük az erőt, hogy hétről-hétre együtt legyünk a próbákon, és alkotni akarjunk.”

Az első, nagy mérföldkő Moliére: A fösvény című klasszikus vígjátéka, amelynek próbafolyamatába ilyen nagy erővel és lelkesedéssel vágtak bele. A január 15-i premiert követően, első körben további négy estén mutatták be a darabot a közönségnek (január 16., február 5., 19 és március 12.). A legfrisebb dátumok: május 21. és június 19.

A továbbiakban is prózai társulatként akarnak egy olyan széles repertoárt kialakítani a klasszikus és kortárs, magyar és nemzetközi drámairodalomból válogatva, amely a leendő közönségből és a későbbiek során a szakmából is elismerést válthat ki. Emellett is lesznek feladataik. Például a Munkásotthon felkérésérére ők állítják össze a március 15-i ünnepi műsort.

De nem szeretnék kihasználatlanul hagyni énekes tagjaik tehetségét sem. Ezért úgy tervezik, hogy ha prózai társulatként már megismerték őket, akkor néhány évadonként egy-egy zenés előadást is létrehoznak, ezzel is szélesítve a repertoárt.


Kattints a fekete-fehér képekre! Erre a képre ne kattints - a két szélső nyílik.. A fekete-fehér képekre kattints!
A Kispesti Kisszínház társulata
A teljes tablóhoz kattints a fekete-fehér képekre és az egérrel told őket egymás mellé!

Kapcsolódó cikkek

A teljes plakáthoz kattints a képre!

Olvasta: 17942
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Boros Csaba: Sose ébressz fel

Republic, Győr - 2009
>> Véresen komolyan gondolták – Boros Csaba interjú

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!