Pesti Zsibongó

2024. április 17. szerda
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Eszem-iszom arrow Télvégi saláták
Télvégi saláták

Falatnyi darabokra tépett friss levelek, ropogós zöldségkockák, az ízükkel harmonizáló öntettel leöntve – már ennyi is elég egy jó salátához. A télvégi vitaminhiány nagyon ízletes módokon pótolható. A lényeg, hogy minél több nyers zöldség és gyümölcs legyen a salátánkban, ami nemcsak savanyúság, hanem egészséges elő- vagy főétel is lehet.

 

Gyümölcsös sárgarépa-saláta

Hozzávalók 3 személyre:
20 dkg sárgarépa, 1 teáskanál salátaolaj (kukoricacsíra-, szója- stb.), egy fél friss ananász (vagy 1 kis doboz ananászbefőtt), 2 mandarin (vagy 1 kis doboz mandarinbefőtt), 5 dkg mazsola, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg kókuszreszelék, 2 kis doboz joghurt és 2 dl tejföl.

Gyümölcsös sárgarépa
Gyümölcsös sárgarépa
Elkészítése: Először is vízbe áztatjuk a mazsolát. A meghámozott sárgarépát durva reszelőn lereszeljük, és salátástálban elkeverjük egy kis olajjal. A meghámozott és falatnyi kockákra vágott friss ananászt (vagy az ananászbefőttet) és a hártyáktól megfosztott mandaringerezdeket (vagy a lecsepegtetett mandarinbefőttet) a sárgarépához keverjük. A napraforgót és a kókuszreszeléket teflonserpenyőben addig pörköljük fakanállal kavargatva, míg érezni nem kezdjük az illatukat, majd a lecsepegtetett mazsolával együtt a salátára szórjuk. A joghurtot simára keverjük a tejföllel, és a salátába forgatjuk. Jól átkeverjük, és semmivel sem ízesítjük, hanem hideg helyre tesszük. Lehetőleg hidegen is tálaljuk.

 

Almás fekete retek

Hozzávalók 2 személyre:
1 közepes fekete retek, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kisebb alma, só, 2 evőkanál balzsam- vagy almaecet, 1 evőkanál oliva- vagy tökmagolaj, 1 mokkáskanál salátafűszer (ha nincs, akkor szárított kapor, petrezselyem és pirospaprika keveréke).


Almás fekete retek
Almás fekete retek

Elkészítése:
A salátástálban a balzsamecetet és az olajat elkeverjük ugyanennyi vízzel és a szárított fűszerekkel. Egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított retket és megsózzuk. A vöröshagymát vékony félkarikákra vágjuk és szintén besózzuk. Az almát is lereszeljük, majd az összes hozzávalót alaposan összekeverjük a salátástálban lévő öntettel. (A zöldségekből nem nyomkodjuk ki vizet.) Tálalás előtt újra átkeverjük az egészet.

 

 

 

 

Bajor káposztasaláta

Hozzávalók 3 személyre:
kb. 30 dkg fejes káposzta, 1 csomag újhagyma, 1 piros húsú paprika (lehet marinált is), 5 dkg füstölt császárszalonna (esetleg sima füstölt szalonna), 1 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál kukoricacsíraolaj, só, bors, őrölt kömény.

Bajor káposztasaláta
Bajor káposztasaláta

Elkészítése: Egy kisebb fejes káposztát éles késsel négybe vágunk, kivágjuk a kemény közepét, és a többit nagyon vékony csíkokra vágjuk, vagy durva reszelőn lereszeljük. A megtisztított újhagymát karikára vágjuk és a káposztához keverjük. Színesítésül egy piros húsú paprikát is csíkokra vágunk és hozzákeverjük, de ez el is maradhat.

A kockára vagy csíkokra vágott szalonnát ropogósra sütjük, majd kivesszük a serpenyőből. A zsírjába öntünk egy csapott evőkanál kristálycukrot és a fehérborecetet (esetleg fehérborral helyettesíthetjük). Kevergetve felforraljuk, hozzákeverjük a kukoricacsíraolajat és jól befűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel. A forró öntettel meglocsoljuk a káposztát, és először villával, majd két kézzel jól átkeverjük az egészet, míg a saláta kissé fel nem puhul. Legalább egy fél óráig állni hagyjuk, mielőtt tálalnánk. Sós pereccel kínálva az igazi.

 

Déligyümölcsös zöldsaláta

Hozzávalók 3 személyre:
1 fej fodros saláta (lollo bianco), 10 dkg rucola, 10 dkg gyöngyhagyma, 2 narancs, 2 grapefruit, balzsamecet, salátaolaj, fehér bors, só, 1,5 dl joghurt, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, 2 evőkanál méz, 1 csokor metélőhagyma.


Déligyümölcsös zöldsaláta
Déligyümölcsös zöldsaláta

Elkészítése:
A megmosott fodros salátáról és rucoláról lerázzuk a vizet és falatnyi darabokra tépkedjük. A megtisztított gyöngyhagymát vékony karikákra vágjuk. A meghámozott és gerezdekre bontott narancsokat és grapefruitokat kifilézzük – tehát minden hártyájuktól megszabadítjuk. Összekeverjük a zöldsalátát a hagymával és a gyümölcsökkel, sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés balzsamecettel és salátaolajjal, majd tányérokra tesszük. Az öntethez simára keverjük a joghurtot, a tejszínt, a mézet és a citromlevet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megmosott és leszárított metélőhagymát kis karikákra vágjuk. Az öntetet a tányérokon lévő salátára öntjük, és a metélőhagymával meghintve tálaljuk.

 

Egyszerű káposztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg fejes káposzta, 1,3 dl salátaolaj, 1,3 dl almaecet, 1 vöröshagyma, őrölt bors, só, cukor.

Egyszerű káposztasaláta
Egyszerű káposztasaláta

Elkészítése:
A káposztasalátát egy nappal a fogyasztás előtt legjobb elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízei. A fejes káposztát vékony csíkokra metéljük, majd falatnyi darabokra vágjuk. De le is reszelhetjük. 1,3 dl olajat ugyanennyi almaecettel lábasba öntünk. Beleteszünk egy apróra vágott vöröshagymát, frissen őrölt borssal, sóval, cukorral ízesítjük, majd felforraljuk és két percig főzzük. Utána azonnal a káposztára öntjük, és jól összekeverjük. Minimum két óráig kell áznia fogyasztás előtt, de legjobb egész éjszakára a hűtőbe tenni. Tálalás előtt újra átkavarjuk, és újra megfűszerezzük.

 

Madársaláta

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg madársaláta, 2-3 paradicsom, 1 gyöngyhagyma, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál kukoricacsíraolaj, víz, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dkg dió.

Madársaláta
Madársaláta

Elkészítése:
Először az öntetet készítjük el, és csak közvetlenül fogyasztás előtt öntjük a madársalátára, hogy ropogós maradjon. Az öntethez a balzsamecetet és a salátaolajat egy kis tálban habverővel jól összekeverjük némi hideg vízzel, majd sóval, borssal ízesítjük. Egy nagyobb vagy két kisebb gerezd tisztított fokhagymát összezúzva szintén hozzákeverünk. A diót éles késsel apróra vágjuk. Az alaposan megmosott madársalátáról lerázzuk a vizet, a kis gyökérvégeket lecsípkedjük, és a salátaleveleket tányérokra rendezzük. Rátesszük a felszeletelt paradicsomot, és a vékony karikákra vágott gyöngyhagymát. Megöntözzük az öntettel, és a vágott dióval meghintve tálaljuk.


Cikkajánló
Olvasta: 17018
Hozzászólások (6)Add Comment
...
Írta: Saci, 2011.04.08. 21:46
Ezt az almás feketeretek-salátát fogom húsvétkor a főtt sonkához adni. Kipróbáltam. Isteni. Azoknak ajánlom, akik nem bírják a tormát. Ez is csíp egy kicsit, de nem annyira.
Fincsi lesz
Írta: Timur, 2011.04.08. 21:49
Előre is köszönöm, alig várom...
...
Írta: Saci, 2011.04.08. 23:14
Miből gondolod, Timur, hogy kapsz majd belőle?
...
Írta: K2, 2011.04.11. 13:01
Hol kaptok hozzá fekete retket? Én kerestem a piacon , de már csak fonnyadtak voltak. Pedig bevállalnám én is
egészséges
Írta: dante, 2012.04.15. 23:42
lehet nem jobb, mint a torma, de érdekes. mármint a fekete retek salátába reszelve. mi tejszínhabba keverjük sósan, mint a reszelt tormát. és még egészséges is.
...
Írta: délia, 2023.03.11. 17:23
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, bármilyen ételhez kiváló.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

figuri_2.jpg