Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow Programok arrow Aktuális arrow Startol az Egészségolimpia
Startol az Egészségolimpia
2010.08.15.
Óbuda ringbe száll

2010. augusztus 18-án fellobbant az Óbudai Egészségolimpia lángja. Ebben a „versenyben” mindenki az egészség bajnoka lehet, és csúcsformába hozhatja magát Katus Attilával.

Kropkó Péter rávilágít a lényegre
Bús Balázs fáklyát ragad, Koko jó útra tér...
Udvaros Dorottya: Szakadjon rólam a víz!


Gyurta Dani, úszó világbajnokunk
Az Egészségolimpia megnyitójának aktuális példaképe: Gyurta Dani, úszó világbajnokunk, aki 2010. augusztus 12-én épp Budapesten lett Európa-bajnok

A Budapest III. kerületi önkormányzat és a Szent Margit Rendelőintézet közös rendezvénysorozatában számos izgalmas sportesemény, egészségügyi szűrés, a legkisebbeknek is önfeledt szórakozást nyújtó családi és kulturális program várja az érdeklődőket. Többek között sztárfellépőkkel is igyekeznek felhívni a budapesti lakosok figyelmét az egészséges és mozgásban gazdag életmód, valamint az egészségügyi szűrések jelentőségére. De mi köze mindehhez az olimpiának?

Nos, az 1930-as években már elindult egy mozgalom, hogy olimpiát rendezzenek Óbudán. A nagyralátó terveket az 1921. évi testnevelési törvényre alapozták, amely kimondta, hogy az „állami pénzügyek rendezése után a nemzetközi megbízás alapján rendezendő olimpiai játékok, valamint egyéb nagyobbszabású ünnepségek és mérkőzések megtartására Budapesten Nemzeti Stadiont kell létesíteni". A főváros több beépítetlen területe is szóba jött a lehetséges helyszínek között. A dunai szigetek mellett a pesti oldalon például a Népliget és a Városliget, a budai oldalon az óbudai Arany-hegy, Aquincum, Római-part, Kaszás-rét, újlaki téglagyár stb. A legerősebben azonban az óbudai polgárok lobbiztak, még a törvényhozásban is a stadionért és az olimpiáért. Érdekes építészeti megoldásokban sem volt hiány. Az egyik legérdekesebb ilyen terv a 177 méter magas, szabályos formájú Arany-hegy keleti lejtőjébe vágott stadion volt, 72 ezres (szükség esetén 120 ezresre bővíthető) lelátókkal, kétoldalt elhelyezett, egyenként 15-20 ezres tenisz- és úszóstadionnal, 600x300 méteres tornaréttel, gyakorlópályákkal és egy kiszolgáló fejépülettel stb. A létesítményhez tartozott volna a kiépítendő római-parti evezősközpont, valamint a világszínvonalú magyar vitorlázórepülő-sport részére kialakítandó repülőtér. Már az olimpiai falu területét is kijelölte a tervező- és előkészítő bizottság a szomszédos Péter-hegy fővárosi tulajdonban lévő fenyves erdejében. De aztán kitört a második világháború, és utána a nemzeti sportstadiont Zuglóban építették fel.

Mint tudjuk, Magyarországon azóta sem rendeztek olimpiát, ám a királynők városa valamiért nem tett le róla. Így most megvalósul az Óbudai Egészségolimpia. Ennek keretében az egészséges táplálkozásra, az egészség megőrzésére, a káros szenvedélyek elleni harcra és az aktív, mozgásban gazdag életre készítik fel a kerület lakosságát, kiemelkedő rendezvényekkel. A III. kerület számos közismert személyisége, így Udvaros Dorottya és neves olimpikonok is, örömmel lettek a rendezvénysorozat arcai.

Az „olimpiai” szűrővizsgálatok célja elsősorban a betegséghez vezető rizikóállapotok kimutatása. A teljes körű szűréspalettára ott van lehetőség, ahol eredetileg is egészségügyi gyógyító tevékenység zajlik, tehát a szakrendelőkben, de alapszűréseket az egyéb rendezvények helyszínein is végeznek. Ilyen általában a vérnyomásmérés, testsúlymérés, vércukor-, illetve vérzsírszint-mérés.

Közérdekű felhívás

Ajánló

A 2010-es Óbudai Egészségolimpia eseménysorozat ünnepélyes megnyitóját az Óbudai Társaskörben rendezik, augusztus 18-án, szerdán délelőtt 11 órai kezdettel. (Cím: III. kerület, Kiskorona u. 7.)

Az olimpiai lángot Bús Balázs III. kerületi polgármester és Dr. Várszegi József, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatója gyújtja meg. Az élsportolókat Kovács „Koko” István olimpiai bajnok ökölvívó, Gyurta Dániel úszó világbajnok, Kropkó Péter triatlonista (a vasember) és Katus Attila aerobik-világbajnok képviseli.

Az eseményen részt vevők a következő egészségügyi szűréseket végeztethetik: vérnyomásmérés, vércukormérés, légzésfunkció-mérés, CO-szint mérés, testtömeg-index mérés.

Részvételi szabályzat
Az Óbudai Egészségolimpia részvételi szabályzata, a koncepció, a nevezési feltételek, a jelentkezési módozatok, határidők, a pontszámítás, valamint a nyereménysorsolás menete itt olvasható.

Az „olimpiai” versenyek és szűrővizsgálatok helyszínei:
Katus Attila aerobik-bajnokunk, a rendezvények animátora
Katus Attila világ- és Európa-bajnok

augusztus. 28. szombat, 9:30 óra
Hékás Békás – Békásmegyer, Csobánka tér
Fellépők: Harcsa Veronika, Első Emelet, DJ Dominik retro buli

szeptember 19. vasárnap, 10:00 óra
Flórián tér
Program: Csináljuk a fesztivált

szeptember 26. vasárnap, 10:00 óra
Óbudai Amfiteátrum
Fellépők: Alma együttes, Budapest Bár

 

Valamennyi helyszínen aerobik-órát tart Katus Attila. A résztvevők között egy Suzuki Splash-t és egyéb értékes ajándékokat sorsolnak ki.


Cikkajánló

Vörös Éva a Pezsin

Olvasta: 9991
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
Utolsó frissítés ( 2011.06.26. )
 
< Előző cikk
Ajánló

King Crimson (1995) - Dino vagyok

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.