Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Gyógyír arrow Tisztelem a testemet
Tisztelem a testemet
Írta: Bogdán Éva   
Beszélgetés Udvaros Dorottyával
Udvaros Dorottya stressz-szűrővizsgálata az Óbudai Egészségolimpián
Ezt Dorottya sem hagyta ki: digitális stressz-szűrővizsgálat az Óbudai Egészségolimpián

Jól állnak neki az okos nők. De a Nemzetiben a frissen bemutatott Három nővér Olgájaként négy felvonáson keresztül az állóképességét is bizonyítja. Mivel egy színésznőnek a teste a munkaeszköze, így Udvaros Dorottyát sem csupán a hírneve miatt kérték fel rá, hogy az élsportolók mellett az Óbudai Egészségolimpia „arca” legyen. A szakmai kompetencia vagy inkább a lokálpatriotizmusa vezette ide?

– Mindkettő. 1992 óta élek Óbudán, és imádok itt lakni. Azért is kések el reggel a próbákról, mert a tájat bámulom a konyhaablakból, és megfeledkezem róla, hogy hány óra van. Én, aki a Nemzeti Színházban töltöm a napjaimat és az éjszakáimat, nagyon kevés dolgot tudok a lakóhelyemért tenni. Mondjuk, nem szemetelek, meg figyelek arra, hogy ne csak a kerítésem mögött legyen rend, hanem előtte is, az utcafronton. De ennek a felkérésnek nagyon megörültem, mert rendkívül fontosnak tartom mindazt, amiről az Egészségolimpia szól.

Színésznőként Dorottya rendszerint élettel-energiával, sőt jó adag turbulenciával tölti fel az előadásokat. Honnan ez az energia? – kérdezem, és szerencsére nem hárít el azzal, hogy az egészet a génekre fogja.

– Egyszerűen az lebeg a szemem előtt, hogy nemcsak tetszeni akarok, meg csinos lenni, hanem én tisztelem a testemet. És ha használni akarom, akkor meg kell adnom, ami jár neki. Ha nem szeretném az életem utolsó évtizedeit fájdalmak közepette eltölteni, és amennyire elvárja tőlem az élet, aktív is akarok lenni, tehát akár mint nagymama vagy nyugdíjas, akkor ez mindennapi foglalkozást jelent. Nem úgy van, hogy egyik nap fogyózunk, mert belenéztünk a tükörbe, és észre vettük, hogy van rajtunk pár fölös kiló. Aztán ha ezt gyorsan lefogyóztuk, akkor mintha mi sem történt volna, ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Nem. Az élet része a mindennapi mozgás. Az ember adja meg a testének, meg az izomzatának, ami jár neki.

Tudatosan mozog, vagy csak pörgősebb az élete? Sportol is?

– Persze, világéletemben sportoltam. Sokféle sportot űztem – kézilabdáztam, kosárlabdáztam, szertornáztam, balettozni jártam. Most is abszolút tudatosan mozgok, futok, edzőterembe járok. Tudom azt is, hogy mit ehetek, hogy úgy tudjak működni és koncentrálni, ahogy megkívánja a munkám.

A rapszodikus időbeosztása mellett mikor jut erre ideje?

– Nem könnyű, de csak elhatározás kérdése, hogy van-e a délutánomban egy fél óra, amit mozgással töltök. Általában kimegyek futni a vizslámmal.

Óbuda erre különösen alkalmas.

– Így van. Olyan futópálya van fölöttem tíz percre, mint az álom. El lehet futni a Szépvölgy végétől Solymárig. És olyan gyönyörű a táj, hogy az valami döbbenetes. De nemcsak fent. Óbudán rengeteg hely van arra, hogy mozogjon az ember. Van egy szomszédnőm, aki pedagógus. Mindennap délután félórát, egy órát azzal tölt, hogy lemegy a hegyoldalon, és visszasétál, szinte mindennap megteszi. Én ha másra nincs lehetőségem, akkor elmegyek egy konditerembe, ott addig dolgozom, míg szakad rólam a víz. Szóval biztos nem azért megyek, hogy a vadonatúj szerkómat megmutassam a többieknek.

Nagyon sok ember azt gondolja, hogy ha már kicsit zihálva veszi a levegőt, abból gond lehet. Én meg azt gondolom (és ezt minden sportoló alátámaszthatja), hogy amikor úgy érzem, elég kéne, hogy legyen, akkor kell még kétszer megcsinálni a gyakorlatot. Ez mindennel így van, a szellemi munkával és a fizikai munkával is.
Ha már fáradt vagyok, akkor kell még egyszer átismételni a szövegemet, mert ott fog történni valami lényeges dolog. Azt veszem észre, hogy nagyon sokan nem így gondolják.

Mi történik ott, azon a ponton?

– Nem tudom, de ott van valami. Akkor kerülök abba a felkészültségi állapotba, hogy ha még egyszer megcsinálom azt a mozdulatot, vagy még egyszer átveszem a szövegemet, na az lesz, ami igazán beépül, ami átformál, attól függően, hogy épp mit csinálok. Ez szerintem nagyon fontos, alapvető kérdés.

De volt egy kiruccanás a táncba. Ott mi történt? A Szombat esti láz című tévés táncverseny harmadik szériájának győztese az én szememben egyértelműen Udvaros Dorottya volt. Az előadóművészi képességeit itt olyan ritmusérzékkel és mozgáskultúrával kombinálta, amellyel jócskán lekörözte a fele annyi idős vetélytársnőit. Na de ezt az intenzív mozgást azért már nem mindenkinek lehet ajánlani...
Udvaros Dorottya ismét a Dés László által komponált Átutazó-val turnézik
Újabban megint koncertezik: Dorottya legendás lemeze, az Átutazó hosszú idő után látható-hallható újra koncerten

– Nem hát! Ez olyan volt, mint mikor versenyre készül egy sportoló. Egy négyhónapos intenzív kurzus volt, amelyen meg kellett tanulni sztenderd táncokat és latin táncokat, éjjel-nappal ezt gyakoroltuk. Egyszer a partnerem, aki pedig versenytáncos, rosszul lett, annyira elfáradt. Hozzáteszem, hogy rengeteget várt rám, mert próbáltam a színházban, és ő ott ült a balett-teremben, én meg minden szabad félórámban elrohantam hozzá próbálni. Ez mondjuk tényleg sok, ha egy versenyre készül az ember. De ez sem úgy megy, hogy egyszer csak nekiállok és tíz órát gyakorolok, hanem az ember előtte felkészíti a testét arra, hogy meg tudja csinálni.

Nagyon szeretem azokat a feladatokat, amelyek úgy tűnnek, hogy nem is fogom tudni megcsinálni őket. Ezek engem inspirálnak. Ilyenkor mindent mozgósítok, és összetöröm magam. És ami még nagyon fontos, az, hogy egyáltalán nem sajnálom magam. Tehát ha fáj, akkor még nem hagyom abba. Nem vagyok hülye, tisztában vagyok vele, hogy vannak korlátok, amelyeken túl már nem megy tovább az ember. De ha fáj kicsit, azért még nem adom fel.

Mindig ilyen erős akaratú volt, vagy ilyen lett?

Az az érzésem, hogy ezt édesapámtól örököltem. Édesanyám pont a fordítottja volt, az élete utolsó tíz évét fotelban ülve töltötte, és gyógyszereket szedett. Azt gondolta, hogy a tablettákkal mindenre van megoldás. Én meg azt gondolom, hogy az orvostudomány csak kiegészíthet valamit, amit én magam akarok. Szóval csak hagyni magam, hogy gyógyítsatok meg, és semmit sem tenni, az nekem nem elég. Volt két példa előttem. Az apám, aki odafigyelt magára, és most, 85 évesen még mindig úszik a Lukácsban, télen is a nyitott medencében, és az édesanyám, aki a másik véglet.

De kitől örökölte a humorát? – Ez a kérdés már bennem reked, pedig egyértelműnek látom, hogy Udvaros Dorottya vitalitásának egyik forrása a jó kedélye és a humorérzéke lehet.
Udvaros Dorottya az óbudai Árpád gimnáziumban
Egy kicsit még Olga - Két nappal a Három nővér premierje után az Árpád gimnázium ebédlőjében

Beszélgetésünk végeztével a művésznő mint öntudatos óbudai honpolgár végigjárja az Árpád Gimnáziumba települt szűrővizsgálatokat, majd kimegy az udvaron felállított sátor színpadára. Az esős szeptembervégi vasárnapon elmagyarázza a sátor alá menekült óbudaiaknak, hogy miért fontos időben orvoshoz fordulni, és megmutatja, hogy milyen jót tesz a fenékizmoknak egy jó kis hegyoldali kapaszkodó.

A hangjában végig ott bujkál az a dorottyás önirónia, amely az első pillanattól fogva összetéveszthetetlenné tette őt a színi világban. Emlékszem egy vizsgaelőadásra az Ódry Színpadon a hetvenes évek végéről. Talán valamelyik Molnár-darab volt, de melyik? A sztorira már nem emlékszem, de a kezdő Udvaros Dorottyára igen. Olyannyira, hogy két nappal később a metrón már felismertem smink nélkül is. Hamvasan fiatal volt a fehér blúzában meg a kék farmerjában. A színpadon viszont valahogy idősebbnek és rutinosabbnak látszott az évfolyamtársainál, és már akkor azzal a laza iróniával brillírozott közöttük, mint kerek harminc évvel később a Warrenné szerepében. Csak most mintha visszafiatalodott volna.

Alighanem ugyanezt gondolják a nézők a Madách Színház aktuális sikerdarabja, a Diploma előtt láttán is, amikor Dorottya (mint Mrs. Robinson) belép a színpadra, és valósággal felforr a levegő. Minden további nélkül elhisszük, hogy ez az unatkozó szépasszony simán elcsábítja azt a zöldfülű Benjámin gyereket.

Tényleg erre is képes az akarat? Képes megállítani az időt?


Cikkajánló
Szakadjon rólam a víz!

Udvaros Dorottya az Egészségolimpián (Óbuda, 2010.09.26.)
2010 © Pesti Zsibongó

Pezsi filmek


PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Támogatom a Pezsit...»
Olvasta: 15004
Hozzászólások (4)Add Comment
...
Írta: brain, 2010.10.16. 13:59
a Diploma elött király volt, én is tiszteltetem az Udvaros Dorottya testét,ha meg nem sértem, jol tartja magát . mondjuk5 méterröl nézve simán letagadhatja azt a 30 évet ;))
ragya
Írta: baliko, 2010.10.16. 20:15
A nő olyan mintha csúnya lenne, de valójában meg kell mondanom. eszméletlen jó nő, úgy látszik ez a sportosság is kijön, na meg amit mindig mondanak: a szépség belülről fakad. Amúgy megsúgom, láttam a színésznőt fiatalon egész közelről: a helyzet ua volt, nem tökéletes szépség, de mégis bombasztikus. Én bírom ez a lényeg. Volt egyépként a Müller péter TV műsorában, ott is kiderült miylen jól gondolkodó és penge, sok természetellenes csinált színésznő van, de UD valódi ember és nő...
szülés
Írta: rubik69, 2010.10.28. 18:20
az Udvaros Dorottya tisztelje csak a saját testét és ne ártsa bele magát az egészségügybe (a többi színésznövel együtt akikkel most a Tháliában tiltakoztak). ha ugy van ahogy mondta ,és egy kis fájással is orvoshoz megy akkor egy szülés mégis csak nagyobb fájás , a gyerekröl nem beszéve akit az otthon szülö anyja meg sem kérdez. talán egyik gyerek se akar oxigénhiány miatt agyhibásan világra jönni , ja és a védöoltás is kötelezö , nem izlés dolga...
...
Írta: Tremendous, 2010.10.31. 23:24
Én is tisztelem UD testét, bár még nem találkottam vele testközelben... Csak a magyar egészségügy is ennyire tisztelné a testemet. Jószerivel egy orvos már rád sem néz csak a monitoron könyvel az OEP-nek és otthon a printből még azt is kihámozhatod, hogy bár szinte köszönő viszonyban sem álltatok mégis átestél röpke másfél perc alatt úgy 6-9 kimerítő és költséges vizsgálaton, ekkor elkezded magad jobban érezni és nagyon-nagyon tisztelni a tested nehogy mégegyszer be kelljen tenned a lábad hozzájuk

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

lonc_gp_ht.jpg