Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Közösség arrow Gyereknek gyerekek közt a helye
Gyereknek gyerekek közt a helye
Írta: Bogdán Éva   
2008.07.08.
Nem azt a gyereket sajnálom, aki az egész nyarát a napközis táborban tölti, hanem azt, akinek még ez sem adatik meg.
Nyári barátság
Nyári barátság

Észre vettétek? A szülők valahogy nem annyira várják a nyári szünidőt, mint a gyerekek. Sőt, néhányan kétségbe is esnek, hogy te jó ég, ki fog vigyázni a gyerekükre, miközben ők dolgoznak. Jó, hát kimondottan vigyázni inkább csak a tizenkét éven aluliakra kell, viszont nekik aztán nemcsak vigyázóra, hanem beszélgető és játszótársra is szükségük van. Nagytestvérek és hadrafogható nagymamák hiányában mi marad? A bezártság vagy az utca. Jobb esetben a nyári tábor.

Na de milyen tábor?

Amerre csak nézel, se szeri, se száma a különféle tematikus táboroknak, amelyek egyhetesek és a díjaik 10–30 ezer Ft között mozognak. Befizethet az apu, ha teheti, egyszer ide, másszor oda. De harmadik helyre már ne fizessen, mert a gyereknek túl nehéz alkalmazkodni az újabb és újabb környezethez. Pláne egyedül, család és barátok nélkül.

Mert igenis kell az élmény, a változatosság a tanév után, de kell az állandóság is. A megszokható környezet és közösség, amelyben egy gyerek megtalálhatja, sőt kivívhatja a saját helyét. A napközis táborokban meg pont erre van lehetőség. Ekkor viszont már havi 40–120 ezer Ft-ba kerül a mulatság.

Ennél lényegesen olcsóbbak az önkormányzat által fenntartott táborok önköltségen tartott díjai. Hogy azután ezek a táborok a gyermekvédelmi törvényben megszabott „felügyelet-ellátási kötelességeiken” túl mennyiben teszik élményszerűvé is a vakációt, az már főleg a pedagógusokon múlik. Direkt nem a pénzt említem első helyen, mert abból egyre kevesebb jut. A költségek növekszenek, a tábori díjak meg alig-alig. A különbséget a pedagógusok leleményességével lehet áthidalni.

 

Egy ideális hely
Csúcsüzem...
Teljes a pezsgés

Kuba Gábor, aki sok-sok éve vezeti már a XVIII. kerületi nyári napközis tábort, ma is olyan elánnal beszél a furfangosan megszervezett programjaik gazdagságáról, mint valami lelkes ifjonc. És dicséri a kollégáit, akik egész évben hozzák az információkat, hol épült új játszótér, kalandpark, hol újították fel a csúszdaparkot, milyen rettentő érdekes kiállítás tekinthető meg (lehetőleg ingyenesen), melyik közműcégnek van interaktív bemutatóterme stb.

A szavait hallgatva elgondolkodom. Vajon a szülők hány százaléka készül ennyire a gyerek vakációjára?

Persze a tanárok nem tagadhatják meg magukat nyáron sem. Most, hogy nem taníthatnak, folyvást olyan tevékenységeket fundálnak ki, amelyeknek az oktató és nevelő hatása észrevétlenül beépül a gyerekekbe. A tanárokat a táborban rajzvezetőknek hívják, mivelhogy a gyerekek is rajokba vannak osztva. Arra nagyon ügyelnek, hogy húsznál többen ne legyenek egy csoportban. Kuba Gábor azokat a rajvezetőket szereti, akik épp nincsenek jelen, ami azt jelenti, hogy valahova viszik éppen a gyerekeket.

Pedig a táborhely is ideálisnak mondható. A Bókay-kert lombos fái alatt, játszóterein, pázsitján, tornapályáin, uszodájában és strandmedencéjében jut tér a mozgásra, a játékra. Rendszeresek a heti táborbajnokságok, sportprogramok. Mindennap délelőtt és délután egy-egy kézműves foglalkozás van, amelynek a „termését” haza lehet vinni.

Vannak szakrajok is: úszás, tenisz, kézműves, túra, kosárlabda, labdarúgás, német vagy angol nyelvoktatás, mazsorett, történelmi játszóház, vagy az akrobatikus rock & roll között lehet választani.

 

Tábori hétköznapok - 2008
4 remek elrendezve
A kis kézművesek tányérremekei

A foci természetesen népszerű, de a kézműves szakrajba is visszatérő gyerekek járnak. Hetente háromszor két órában Ferenc Rita foglalkozik velük. Nyolc hétig tart a tábor, ez huszonnégy alkalom. És Rita minden alkalommal valami másra tanítja meg a gyerekeket, mert azokra is gondol, akik egész nyáron itt vannak. Sőt a tavalyiak se unatkozzanak. Hagyományos népi és modern kézműves technikákkal ismerkednek. Van agyagozás, kosárfonás (piciben), gyöngyfűzés, nemezelés, üvegfestés, gyertyaöntés, batikolás, szalvétatechnika és így tovább. Ráadásul 2 óra alatt egy mutatós kis műnek is el kell készülnie. Így mindig megvan a sikerélmény.

Kimegyünk a kertbe. A gyerekek szinte elvesznek a tágas ligetben. Hát persze, tíz raj épp az állatkertben van. Az itt maradottak egy része épp kutyás bemutatón vesz részt, egy másik raj a játszótéren, a harmadik meg bent, az ebédlőben, ahol a maguk készítette hűtőmágneseket festegetik. Egyesek nagy tálcákkal hordozzák be kintről a napon megszáradt agyagfigurákat.

A gyerekek csendesen zsonganak kint is, bent is. Ez fura. Mintha kissé túl jól neveltek lennének. Lehet, hogy igazuk van azoknak, akik sajnálják a napközi táboros gyerekeket, amiért nyáron is tanári felügyelet alatt maradnak?

Persze a legproblémásabbak nem is jönnek a táborba – tudom meg a táborvezetőtől. Talán mert nagy a család, talán másért. Olyan is akad, aki a saját nagymamáját ápolja... Pedig a gyereknek gyerekek közt a helye – mondja Kuba Gábor, és a kert felé int. – Arrafelé játszik valahol az én lányom is.

Délelőtt általában kiürül a tábor. A gyerekek városi portyán vagy szakraji foglalkozáson vesznek részt. Kedvelt úti célok: a Pálvölgyi- és Szépvölgyi-barlangok, a Gyermekvasút, a gellérthegyi játszótér, a Margitsziget, az Állatkert, az Elektromos Művek bemutatóterme, a Fővárosi Vízművek víztározói, víztornyai, meteorológiai állomások, a Vasúttörténeti Park, a Postamúzeum és a Városliget.

Ebéd után tartják a táboron belül a kézműves és sportprogramokat. versenyeket, a szakrajok bemutatóit. Így a gyermekükért érkező szülők mindjárt be is ülhetnek a közönség soraiba.

 

A csúcsprogramok
Jó pajtások
Cimborák

Hetente legalább egy központi szervezésű program is be van tervezve az összes gyereknek: báb- vagy zenés előadás, táncház, ismeretterjesztő előadás, egészségvédelmi programok, kutyás bemutató, miegymás.

Minden szerdán kibérlik a Hófehérkét, a Duna legrégebbi és legszebb hajóját. Ide egyszerre százan mennek. A Vigadó-téren szállnak hajóra, és a vízről tekintik meg a várost. Sok gyermek életében először hajózik a Dunán, sőt vannak olyanok is, akik még Budán sem jártak. (Ez azért elég durva, nem?) A Hófehérke két órára kiköt az Óbudai-szigeten, ahol a gyerekek birtokukba veszik az ingyenes csúszdaparkot, majd visszaszállva a hajóra, a Margitsziget nevezetességeinek megtekintése után a Jászai Mari téren szállnak ki.

Nagy esemény a tábor 4. hetének végén a Fővárosi Nagycirkusz aktuális előadásának megtekintése, ahová külön autóbusszal mennek.

A kerületi autóbusszal járnak kirándulásokra is. Hogy ne kelljen áthajtani a városon, inkább délkelet vagy délnyugati irányba indulnak el. Kedvelt úti cél Székesfehérvár, majd a Velencei-tó környékén a szabadságharcos emlékhelyek (Sukoró, Pákozd) megtekintése után fürdőzés a velencei szabadstrandon. Gyakran utaznak Jászberénybe, ahol a híres állatkert és főleg az állatok etetése életreszóló élményt ad a gyermekeknek. De felbukkannak olykor Vácrátóton, Nógrád várában, vagy a ceglédi strandon is.

Naponta átlagosan háromszázan vannak a táborban, és a vakáció alatt összesen kb. ezren fordulnak meg itt. Közel száz gyerek pedig az egész nyarát itt tölti. De látva ezt a változatos programot és azt a biztonságot, amelyet a tábor nyújt, most már azt mondom, hogy ez nem árt meg nekik, sőt inkább a javukra válik. Azonfelül pedig gyereknek tényleg gyerekek közt a helye.


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 10131
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

venez_ht.jpg