Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Közösség arrow Tábortűz retró
Tábortűz retró
Írta: Bogdán Éva   
Tüzet rakni a szabadban – nem is olyan egyszerű dolog. Biztonságos hely, alkalmas fa, száraz gyutacs és némi szakértelem kell hozzá. A tábortűzhöz ezen felül még tábor is kellene. Egy jó táborban az összetartozás jóleső melege járja át a közösen megrakott tűz mellett ülőket. A tábortűz romantikája életre szóló élmény.
Esti tábortűz a vízparton

Valamikor gyufacimkéket és papírszalvétát gyűjtöttünk. A lányok papírbabákat öltöztettek papírruhába, a fiúk meg gombfocival játszottak, és élvezték. Nem volt még Barbie, csocsó se nagyon, a játékkonzolról már nem is beszélve. Viszont mindig volt elegendő víz a Balatonban, és a legtöbben majdnem minden nyáron meg is fürödhettünk benne.

Igaz, hogy a nyaralás körülményei meglehetősen szerények voltak. Még akkor is, ha valamilyen vállalati, szövetkezeti vagy tanácsi gyermeküdülő kőépületében nyerhettünk elhelyezést. Cudarabb idők jártak az úttörőtáborok lakóira, akik „mackóban” (vagyis tréningruhában) aludtak a katonai sátrakban, amelyeket nagyobb viharok idején úgy elárasztott a víz, hogy le sem lehetett lépni a puszta földre állított vaságyakról. De mégis le kellett, mert reggel sorakozó, zászlófelvonás, vigyázzállás. Éjjel meg őrségbe kellett menni, kétórás váltásban. Eleinte borzasztóan féltünk, de nem árultuk el, aztán megszoktuk, és ma a legszebb gyerekkori emlékeink között őrizzük ezeket a nyarakat.

 

ÉLETRE SZÓLÓ ÉLMÉNY

Emlékszünk, hogyan kentük be éjszaka a fiúkat fogkrémmel, és azok hogyan álltak bosszút rajtunk másnap. Emlékszünk a hajókirándulásokra, a víz csillogására, a kertmozira, az első csókra. Emlékszünk, hogyan gyűjtögettük a gallyat az esti tábortűzhöz, hogyan ültük körbe a lángokat a vízparti homokban, néha még a sercegő szalonna és hagyma illatát is az orrunkban érezzük. Emlékszünk a közös éneklésekre és a lázas izgalomra, amellyel az utolsó esti fellépésünkre készültünk.
A táborhangulat mindig előcsalja a kreativitást
Tábori előadásra készülve...
És emlékszünk a sűrű csöndre is, amely a legutolsó dal elhangzása után borult ránk, miközben a kihunyó parázsba bámultunk, és összeszorult a szívünk, hogy másnap haza kell utazni. 

Kiöregedvén az úttörőkorból még egy esélyünk volt átélni a tábori romantikát – valamelyik építőtáborban. Mi már nem a Hanságot csapoltuk le, nem építettünk sem utat, sem várost. Nem hinném, hogy a hatvanas évek végén bármiféle „népgazdasági hasznot” hoztunk volna. Ha csak azt nem, hogy mi magunk épültünk valamelyest azokban a táborokban.

Amikor a rekkenő hőségben négykézláb másztuk végig a „világvégi” borsóföldet az elhullott szemeket szedegetve, amikor lajtoskocsiból ittuk a vizet és legyes-zsíros kenyeret ettünk ebédre, akkor önkéntelenül alázatot, önfegyelmet tanultunk. És a világtól elzárva azt is megtanultuk, hogy jobban odafigyeljünk egymásra. Ma talán úgy mondanánk, hogy „csapatépítő tréningen” voltunk, célszerűen extrém körülmények között.

 

MAI TÁBOROK

Az ember, főleg ha fiatal, közösségre vágyik. Táborokban ma sincs hiány, sőt a választék egyenesen zavarbaejtő. Gólyatábor, edzőtábor, sporttábor, képzőművészeti, nyelvi, zenei, színjátszó-, tánc-, természetjáró, honismereti, kézművestábor stb. stb.

Mára fesztiválhelyszín lett
Körtánc a zánkai Úttörővárosban
A válogatásnak persze a pénztárca is határt szab. Függetlenül attól, hogy „ottalvós” vagy bejárós napközi táborról van szó, a táborozási díj úgy napi 2 és 10 ezer forint között mozog. (Háromszori étkezés mellett a kétezer a minimális önköltségi ár, ennél kevesebbet csak az önkormányzati, egyházi stb. támogatású táborokban kell fizetni.)

Az árak nem annyira a szálláshely vagy a koszt minőségétől, mint inkább a felkínált programoktól függenek.

Van, ahol napi hatezerért alhatunk sátorban, nád- vagy kukoricaszárkunyhóban, illetve a szabad ég alatt. Ennek fejében a táborozók maguk építhetik meg a kunyhójukat, sőt függőhídat húzhatnak a patak fölé, megtanulhatnak gyufa nélkül tüzet gyújtani, aztán még számháborúzhatnak is – akárcsak a régi jó úttörő- vagy cserkésztáborokban.

De találhatnak kalandtábort fele ennyiért is a Duna partján, lakatlan szigettel és egy olyan környékkel, amelyet szintén átalakíthatnak, miközben az erdei, vízi és hegyvidéki túlélés alapjait is megismerik.

A hagyományőrző regöscserkész-táborba meg már csak napi kétezer forint a beugró, amelynek fejében eleve fedél van az ember feje felett, és az égvilágon mindenféle népi foglalkozással és szórakozással is meg lehet ismerkedni.

Az úttörőtábori nosztalgia sem múlik: a tavalyi óriási sikerre való tekintettel idén júliusban is dobpergés hallatszott az egykori zánkai úttörőváros helyszínén. A második BalaTone fesztivál ötnapos programja a tavalyinál is gazdagabb, más kérdés, hogy a sörözők és a fesztiválsátrak mennyire képesek felidézni a közös táborozások élményét.

 

„SZELLEMES” HELYEK
Mágikus kör: azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni...

Lehetséges, hogy a hely szelleme a lényeg? Ahogy a Zánka környéki Ság-puszta is az úttörővárossal együtt őrzi a negyvenes évek cserkésztáborainak, meg az ötvenes évek ifjúsági táborainak szellemét is.

lyen „szellemes” hely a pestszentlőrinci Bókay-kert is. Az egykori úttörőtábor évtizedeken át a nagy számháborúk, a különféle szakkörök, a szavalóversenyek és egyéb versengések állandó helyszíne volt. Ma nyaranta az iskolások napközis tábora van benne. Akiknek nem telik nyaralásra, akár az egész szünidőt ebben a táborban tölthetik.

De ez egy nyitott hely: az esti táborzárás után és a hétvégeken a környék apraja-nagyja besétálhat az árnyas fák alá, a játszó- és sportterekre. A június 21-i erdőtakarítás után is itt gyújtottak szalonnasütéssel egybekötött tábortüzet a szentivánéji erdőünnepen. És pár órára még a vadidegenek is valamilyen közösség tagjának érezték magukat. A hely szelleme vagy a tűz mágiája? Lehet, hogy a tizenhét éves József Attila tudta a megoldást?

Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!

Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 9685
Hozzászólások (3)Add Comment
hideg van
Írta: Desirée, 2009.06.21. 10:52
Azt a tüzet tényleg meg kéne rakni, pláne most ebben a hűvös júniusban, mikor nemcsak az időjárás hideg, hanem az egész légkör az országban. Már az a tavalyi tűzrakás is csak egy nosztalgikus emlék azoknak, akik ott voltak.
...
Írta: encián, 2011.06.30. 11:45
Érdekes, hogy ez a június is milyen hűvösen búcsúzik. Ma is odaülnék egy tábortűz mellé, ha lenne ilyen. És ha nem oltaná el az eső.
Kaland
Írta: B. Hajni, 2012.05.13. 22:50
Hát nem tudom, mi lesz a Bókay kerttel. Már a kalandpark sincs meg, ahová vihetném a gyerekeket. Nekünk nem telik többre. Lehet nyaralni se megyünk. Minden bezár ebben az országban, lassan rá se lehet ismerni. Szinte irigylem az idősebbeket,hogy legalább emlékeik vannak...

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

advent_LL.jpg