Pesti Zsibongó

2024. április 26. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Kari blogja arrow Osztódással szaporodó rocklapok
Osztódással szaporodó rocklapok
Írta: Libisch Károly   
Ki tudja, mi a különbség a ROCK!NFO és a ROCKINFORM között? Megmondom! Az egyik rockzenei szaklap, a másik zenei magazin. Az egyiknek a mostani stáblistája a másiknak a régije. Az egyik újabb, mint a másik, s az egyik miskolci, a másik meg debreceni. De hogy is van ez?
A Rock!nfo Classic 2010. decemberi címlapja
A decemberi címlap...

Amikor – egykoron – még aktívan foglalkoztam bít/pop/rak/dzsez szakírással, akkor azt a Rockinform (még Rockzenei szaklap) keretein belül tettem. Elborult, sehol sem ismert zenei formációkról szóló cikkeimben fonetikus műfajátírásaimmal – rock/rak, beat/bít, dzsez/jazz/dzsessz stb. – a miskolci szerkesztőségből bombáztam a gyanútlan olvasót. Néhány év után nekem onnan kitelt. Újranősültem, gyereket neveltem, és majd tíz évig kivonultam a zenei közéletből.

Most nem kívánok sem a bulvárlapok szintjére kerülni, sem oknyomozóként fellépni, ezért a tények bemutatása mellett nem vizsgálom a létrejött helyzet gubancait, esetlegességeit. Az viszont sajtótörténet, hogy az eredetileg miskolci szerkesztőség néhány éve – talán az igényesebb megjelenés, tőkeerősebb háttér stb. miatt – kiadót váltott, és a lapmegjelentetést áttette Debrecenbe. Ez egy ideig – ugye – működött is. De a tejfel nem volt fenékig az, meg a kerítés sem a jó magyar szárazkolbászból fonatott a cívis városban, így ez év nyarán az alapító stáb elszakította a debreceni kötelékét és az egykori főszerkesztő vezetésével Miskolcon folytatta a lapkiadást. Az alapítóknál viszont nem maradhatott(!?) meg a már Debrecenbe szerződött lapnév, így a Hímer Bertalan főszerkesztősége alatti társaság teljesen új lapba kezdett, amelyet a régi gárda a megszokott hangvétellel és minőségben ír, s a már bevált tördeléssel nyomtat a „régi” és új olvasóknak. (Az én etikai érzékem persze erősen tiltakozik az olyan lépések ellen, mint az alapítók kizárása az általuk kitalált és bevezetett név használatából stb., de hát engem erről sem szoktak megkérdezni.)

Mindenesetre 2010 októberében megpillantottam a Rock!nfo Classic (a régi/új Rockzenei szaklap) első évfolyamának első számát. Igazából először fel sem figyeltem rá, mert a standra kitett és egymást nagyrészt takaró lapok között elsikkadt az, hogy itt valami újat látok. Aztán mikor novemberre a RockinforM (immáron Zenei magazin) már kinézetre, formájában is megújult (azért gyökeresen meg nem változott), kezdtem odafigyelni a helyzetre. Alkalmi olvasóként persze túléltem már néhány dizájnerváltást, de a lap tervezője ez esetben nem változott. A debreceni szerkesztőség címe, a főszerkesztő és a munkatársak személye viszont igen.
A Rock!nfo Classic 2010. decemberi kínálata
A kínálat...

A változások eredményeként adott tehát egy új lap… Egyelőre nem akarok véleményt alkotni, a két (rokon)lapot párhuzamba állítani. Ezt rábízom a tisztelt olvasókra. Végül is csak nyerhetünk azzal, ha növekszik a választék e téren is. Ha a piac elbír két hírhozót, akkor miért ne?! Ha meg nincs megfelelő fizetőképes kereslet, akkor győzzön a jobbik! De a választáshoz, a jobbiknak a kiválasztásához az „új” lap is megérdemel annyit, hogy tudjunk róla. Keresni kell tehát a RockinforM mellett a Rock!nfo Classic példányait is. Ahol csak az egyiket árulják, ott nincs választás, választék. A novemberi lapszámok alapján még akár egymás mellett, egymást kiegészítve is létezhetnének. Mert az azonos formátum és terjedelem mellett a tartalmi átfedés – főleg a koncertbeszámolók terén – a minimálisra sikeredett, illetve a debreceniek azonos árért még sugárlemez-mellékletet (CD) is csatoltak.

A Rock!nfo Classic novemberi (2.) száma a „szokásos” Röviden fejezettel kezd, majd egy három-oldalas Hobo-anyag következik. Aztán Sting, Chris Farlowe (Colosseum), Steve Lukather, Buckcherry, Murderdolls, Helloween, Anna and the Barbies, Barbears, Ozzy Osborne és Accept cikkek sorjáznak. Majd a Play és a Mustra a friss megjelenéseket taglalja. S hogy a magyarok se maradjanak ki, komolyabb anyagokat olvashatunk Zeffer Anrás, a Kárpátia, Barta Tamás, Kovács Kati, Vörös István, a Magma Rise, Ferenczi György, a Baby Bone, a Pandora’s Box stb. történetéből. Van ifjú tehetségek rovat (Friss generáció) és koncerthallgatósdi (Ring) is a 66-oldalas színes periodikában.

A döntés most már a tiétek. Hogy egy ILLÉS-klasszikussal zárjam:"Mondd, te kit választanál?"

Összevetéshez ízelítő a 2010 decemberi lapszámokból >> {Mozgasd az egékurzort a megfelelő dossziéfülre}
  • Rock!NFO Classic - 2010. december

  • RockinforM - 2010. december

Mobilmánia, Bon Jovi, Ákos, John Lennon, Pink Floyd, Roger Waters, Hobo Blues Band (Deák Bill és Póka Egon), Joe Satriani, Eric Clapton, Road, Ocho Macho, Colosseum, Royal Flush Fesztiválturné, Jerry Lee Lewis, Dark Tranquillity, James LaBrie, Avenged Sevenfold, Killer Surprise, Joe Bonamassa, Hellyeah, Gwar, Stuck Mojo, Madball, Mohai Tamás
John Lennon-gyilkosság, Dinamit, Pokolgép, Stuck Mojo, Zanzibar, Road, Óriás, Kozma Orsi, Solar Scream, Negligence, Brett Manning, Joe Satriani, a Dimebag Darrell-gyilkosság, Cadaveres, Varroda – Bob Tyrrell, Hangszerarzenál – Tóth „Don Levito” Levente, Sárvári Vilmos – P. Mobil, Heaven Street Seven, Kowalsky meg a Vega lemezbemutató koncert, The Big 4, Sziklarajz: Pantera

A RockinforM 2010. decemberi címlapja
A rokonlap...

Libisch Károly további írásai a Pezsin

Olvasta: 7963
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Amy Winehouse 'Tears dry on their own'

A könnyek maguktól felszáradnak... Bővebben >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!