Pesti Zsibongó

2024. március 29. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Szeptember Feszt arrow Hogyan nyerjünk borbirtokot a SzeptEmber Feszten
Hogyan nyerjünk borbirtokot a SzeptEmber Feszten

2011-es fesztiválújdonságok

Értékőrzés élvezettel. Budapest evő-ivó kultúrfesztiválja az idén is beújított. Az étlapon megjelent a sajt, az itallapon pedig a nemes borok. A fesztivál ezévi díszvendége stílszerűen a Dominium Vini Borklub, amely egy pecsételős játékra hívta meg a Népligetbe kilátogatókat. A SzeptEmber Feszt augusztus 24-i sajtótájékoztatóján végre kiderült, hogy hová tűnt a jazz a Szigetről, és hogyan kerül egy világsztár a Népligetbe. A Pezsi blogger kamerája által a helyszínen rögzítetteket két filmrészletben is olvasóink elé tárjuk. Hogy jó hangulatra számíthatunk, arra élő bizonysággal szolgál Nagy Feró is, aki zárszavában kikéri magának a jazzdobolás Gagarinját...

Díszvendég a Dominium Vini Borklub

Az én borom az én szőlőmből...

A SzeptEmber Feszt 2011. augusztus 24-i sajtótájékoztatóján, a Tulip Inn Budapest Millenium konferencia-termében Palotás János a védett eredetű hazai borkülönlegességek, az ún. prémiumborok „örökbe fogadásáról” beszélt. A Dominium Vini Borklub kezdeményezése egy rugalmas birtokbérleti rendszer, amelyben akár évi egyetlen karton bor mértékéig is borbirtokossá válhatunk Magyarország történelmi bortermelő területein. Sőt, a fesztiválon egy ilyen birtokra, kis szerencsével és némi forszírozott egyéni sajtfogyasztás árán, akár még szert is tehetünk...

[ A filmtudósítás 2. része ]

2011 © Pesti Zsibongó
NOSZTALGIAJÁRATOK
Már maga a helyszín megközelítése is programmá tehető. Ugyanis a BKV óránként nosztalgiajáratokat indít a Népligetbe. Szeptember 3-án, szombaton egy szépen felújított muzeális Ikarus autóbusszal, 4-én, vasárnap pedig két favázas nosztalgia villamossal cserélhetjük fel a Metrót. A buszok a Deák térről indulnak, a villamosok pedig a Puskás Ferenc stadion és a Mester utca (Ferenc körút) között közlekednek 10 és 17 óra között.

 

BOR- ÉS SAJTKÖRÚT
Ha már ott vagyunk, maradunk is 7-8 óra hosszat. Legalábbis Gál Gábor fesztiváligazgató így summázta a korábbi évek tapasztalatait a rendezvény sajtótájékoztatóján. De az is kiderült, hogy sokan lecövekelnek egy vagy két színpad előtt, és fogalmuk sincs róla, hogy mi mindenről maradnak le. Ezért idén kitaláltak egy pecsételéssel igazolható népligeti „kéktúrát”, amelyet itt Bor- és Sajtkörútnak neveznek. Aki ezt végigsétálja, és közben Magyarország tíz borvidékének neves borászánál és a legkülönfélébb sajtokat kínáló sajtárusoknál összegyűjt legalább 7 pecsétet, az nemcsak a jó hazai ízekkel lehet gazdagabb, hanem egy sorsoláson is részt vehet. A főnyeremény egy „egységnyi”, 10 évre szóló valódi borbirtok a Dominium Vini Borklubnál (következményesen minden évben házhoz is szállított egy karton, vagyis 12 üveg prémium bor). Hogy ez a birtoklás pontosan mit is jelent, azt a fesztivál idei díszvendégeként megjelent borklub elnöke, Palotás János személyesen magyarázta el nekünk (és a baloldali videó ablakban olvasóink számára is).

A 2011. szeptember 6-án, a Dominium Vini székházában közjegyző jelenlétében megtartott sorsoláson
egy puttony Dominium Vini borbirtokot nyert:

Dr. Matus János, Budapest

 

KAJATÁR Újdonság, hogy a Pörköltek Terén étkezési jegyet is elfogadnak. De a valóban páratlan pörköltválaszték mellett esetleg a minőségi és kedvező áron kínált hentesárukból, sajtokból és egyéb finomságokból is vásárolna magának az ember. Csakhogy akkor a romlandó étkeket hamar haza is kéne szállítani. Erre találták ki a ruhatár módjára igénybe vehető „kajatárat”. A Kajatár egy hűtőkamion, amelynek ajtaja félóránként ünnepélyesen megnyílik. Ilyenkor kajatári jegy ellenében őrzésre betehetjük hűtést igénylő étkeinket. Amikor este hazamegyünk, akkor meg kivesszük őket, mint a kabátot a ruhatárból. És még hurcolni sem kell a csomagot egész nap.


A SzeptEmber Feszt 2011. augusztus 24-i sajtótájékoztatója, a Tulip Inn konferencia-termében
A 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatója (balról jobbra): Palotás János (elnök, Dominium Vini, a fesztivál díszvendége), Nagy Feró (a nemzet "nagyferója"), Zsoldos Béla (alelnök, Magyar Jazz Szövetség, Morgan Workshop), Huba Marianna (a Hotel Tulip Inn igazgatónője), Kovács Róbert (Kőbánya polgármestere), Molnár József (a BTSZK ügyvezető igazgatója) és Gál Gábor fesztiváligazgató (Hotelinfo)

KŐBÁNYA Az nem újdonság, hogy a SzeptEmber Feszt helyszíne (immár harmadik éve) a Népliget. Ahogy az sem, hogy a Népliget Kőbányához tartozik. Az viszont igen, hogy Kőbánya egyre inkább magáénak érzi ezt a fesztivált is. Talán mert az új polgármester tökéletesen felismerte a Népliget újjáélesztésében rejlő nagy lehetőséget. Kovács Róbert még az egykori Nagyvendéglő újjáéledését is szóba hozta a sajtótájékoztatón, amely valaha a Liget egyik vonzereje volt. A kerület megújítására egyébként is nagyralátó terveket szövögető polgármester szerint a SzeptEmber Feszt is hozzá fog járulni Kőbánya felvirágzásához, ezért igyekeznek hozzá támogatást adni.

Külön színpadjuk van a kőbányaiaknak, és megjelenik a fesztiválon a rock egyik hazai bölcsőjeként számon tartott Kőbányai Zenei Stúdió és Művészeti Szakiskola is. Vezetője, az egykori P. Mobil-os Póka Egon kezdeményezésére pár hete döntött úgy a teljes kőbányai képviselőtestület, hogy ezentúl csak olyan rendezvényeket támogatnak közpénzből, ahonnan eltűnik a playback. Vagyis az élőzenés SzeptEmber Feszt maga a követendő példa.

VILÁGSZTÁR – INGYEN Újdonság, hogy a Sziget helyett a Népligetben tartják a >> III. Magyar Jazz Napját is. Gál Gábor fesztiváligazgató (mellesleg tántoríthatatlan jazzrajongó) első pillanattól fogva szeretett volna egy jazzszínpadot létrehozni. Ez tavaly sikerült is: Kőbánya Jazz-színpad volt a neve.

Idén a jazz teljességgel kiszorult a Szigetről, ezért a műfaj rajongói számára különösen felértékelődik a SzeptEmber Feszt. Bár a Vízvonal Jazzszínpadon a magyar sztár-felhozatal mellett részben az említett kőbányai zenei stúdióból érkezett muzsikusok zenélnek, a legfontosabb kivétel, >> Billy Cobham ennek ellenére vált eléggé híressé. Őt azért hívták, hogy a 3. Magyar Jazz Napját bearanyozza és egyben elősegítse a fesztivál nemzetközi-turisztikai vonzerejének megalapozását is. A kísérő zenekar viszont a részben szintén kőbányai kötődésű, amúgy egy hazai supergroup-nak is tekinthető Morgan Workshop. Zsoldos Béla, a Magyar Jazz Szövetség alelnöke (aki alapítóként és édesapaként maga is részt vesz a zenésznemzedékeket összekötő formációban) óriási megtiszteltetésnek tekinti, hogy együtt zenélhet Billy Cobham-mel: „A jazzdobolás Gagarinja. A jazzrock, a fúziós zene a 70-es években, amit a Chick Coreával, vagy George Duke oldalán játszott – a gyökereink, ezen nőttünk mi fel. A jelentős mai jazztábor az egyik istenének tekinti. Az utóbbi években inkább szólóban járja a világot, workshopokat tart (most éppen Morgant - a szerk.). Egy 67 éves, de negyvennek kinéző, energikus, atombomba erejű jazzdobolást produkáló muzsikusról van szó. A Budapesti Turisztikai Központnak és a Hotelinfónak hála most a gasztronómiai körítés okán talán olyanokat is megszólíthatunk a zenénkkel, akik ha jól érzik magukat, lehet, hogy legközelebb ott fognak ülni a Budapest Jazzklubban" – véli Zsoldos.

A szombat esti Beatrice-koncerte készülő Nagy Feró is kíváncsi a világsztárra. Olyannyira, hogy fanyarul csipkelődve, a rock-társadalom nevében egy apró kiegészítéssel élve fordul jeles kollégájához. „Billy Cobham nemcsak jazzdobos, hanem A Dobos. Ezért nagyon örülök, hogy élőben láthatom, ráadásul potyában. Óriási dolog, hogy egy ilyen rendezvényt létre tudnak hozni belépőjegy nélkül.” Ott a helyünk...



Laci bácsi a Pezsin

Parkok és kertek Pesten és Budán

Olvasta: 5078
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
Utolsó frissítés ( 2016.11.07. )
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

SzeptEmber Feszt 2011 Sajtótájékoztató

Nagy Feró esete a jazzdobbal és Gagarinnal...
A Pezsi blogger kamerája által a 2011-es SzeptEmber Feszt sajtótájékoztatóján rögzítettek 2. részében Gál Gábor fesztiváligazgató és Molnár József, a Budapesti Turisztikai Központ ügyvezetője arról szól, miként is kerül fel a Népliget az ország turisztikai térképére, miközben a Magyar Jazz Szövetség alelnöke a teljes Morgan Workshop nevében is érzékletesen "remeg" az érkezőfélben lévő világsztár Billy Cobham keltette izgalomtól. Zárszavában viszont Nagy Feró – aki celebként ma már szinte mindent tud és a rétesvonatra a csülkös pörköltig váltotta meg jegyét –, kollegájától, Zsoldos Bélától kikéri magának (is) a jazzdobolás Gagarinját...
[ Hotel Tulip Inn Budapest Millenium - 2011. augusztus 24. ]
Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

greekwine_ht.jpg