Pesti Zsibongó

2024. március 28. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ERŐ-tér arrow Ezotér arrow Színterápia
Színterápia
Színfröccs
Színfröccs

Ha ismered a színek funkcióját és jelentését, nemcsak kellemesebbé teheted az életed, de önmagadat is jobban megismerheted. Vöröset lát a pipától, lila gőz, sárga irigység, szürke kis ember, zöldfülű – a nyelvünk fordulatai is jelzik, hányféle tulajdonságot és érzelmet kötünk a színekhez.

Ugyanakkor a legritkább esetben gondolunk a színek eredetére. Nos, Newton óta tudjuk, hogy a színek tulajdonképpen a világűrből érkező, különböző rezgésszámú fényhullámok visszatükröződései. A színkép attól függően változik, hogy milyen anyagról verődnek vissza ezek a hullámok.

Az egyiptomiak és a görögök az ókorban szín-szentélyeket emeltek, ahol a színes ablakokon át beérkező napsugarak színspektrumra bomlottak, és ezeket használták fel gyógyításra. Fontos szerepet játszott a színterápia az indiai és a kínai orvoslásban is, ahol a színeket összefüggésbe hozták a testünket körülölelő aurával, valamint az aurában található csakrákkal, amelyeken keresztül kozmikus energiákkal töltődik fel a testünk.

Napjainkra a modern tudományok igazolták is, hogy a dologban tényleg van valami. A színek speciális elektromágneses rezgésükkel – hullámhosszukkal és frekvenciájukkal – jelentős befolyást gyakorolnak ránk. Akár figyelünk rájuk, akár nem, hatással vannak a szervezetünkre. Például 1958-ban Robert Gerard amerikai kutató bebizonyította, hogy a piros szín növeli a vérnyomást, a kék pedig csökkenti. Amerikai tudósok figyelték meg azt is, hogy az izgága természetű rabok lenyugszanak, ha egy bizonyos rózsaszín árnyalatúra festett cellában helyezik el őket. Norvég tudósok szerint egy vörös tónusú szobában tartózkodva melegebbnek érezzük a helyiséget, mint egy kék szobában. Az üzleti világ manapság a munkahelyi ergonómia részeként alkalmazza az irodák színharmóniáját. Hasonló módon az osztálytermek piros, sárga és narancs színei is azt célozzák, hogy ösztönzőleg hassanak a gyermeki lélekre.

 

A SZÍNTERÁPIA ALAPELVE
Bíbor ámulat
Bíbor ámulat

A mai színterápia az ősi indiai orvosláshoz hasonlóan a test energiacentrumai, az ún. csakrák egyensúlyba hozásával és erősítésével foglalkozik, ezzel megtámogatva a szervezet öngyógyító mechanizmusainak kibontakozását. A terápia alapelve azon a vélekedésen nyugszik, hogy minden színnek megvan a saját frekvenciája, mely összefüggésbe hozható személyes auránk egyes területeivel.

A színterapeuták azt vallják, hogy a sejteknek és a szerveknek szintén megvan a maguk rájuk jellemző önrezgése a megfelelő rezgésszámmal (frekvenciával), így otthonunk, munkahelyünk berendezése, ruhatárunk összeállítása során a megfelelő színeket választva javíthatjuk közérzetünket, enyhíthetünk a stressz szorításán és stabilizálhatjuk érzelmi világunkat. A színdoktorok különböző módokon vetik be a színfegyvert – megfelelő színű világítótestek, hangulatfények, színes selyemsálak, vizualizáció és meditáció révén.

 

A SZÍNEK ÉS A TEST

Bizonyos színek bizonyos testrészekhez köthetők, melyekre igen jótékony hatással bírnak. Menjünk hát végig sorban a szivárvány színein:

Piros: nemzőszervek, lábfej, lábszár, csípő, gerinc, medence.

Narancs: húgy- és ivarszervek, adrenalin-mirigy, máj, immunrendszer.

Sárga: idegrendszer, emésztőrendszer, pulzus.

Zöld: tüdő, bőr, karok, kezek, immunrendszer.

Türkiz: immunrendszer.

Kék: pajzsmirigy, anyagcsere.

Indigó: agyalapi mirigy, mely a hormonok működéséért felel.

Bíborvörös: tobozmirigy, mely a szervezet belső óráját, a napszakokhoz és az évszakokhoz való alkalmazkodást irányítja.

Vörös szoba
Vörös szoba

A színterápiának sokféle módja ismeretes. Különösen az érzelmi vagy mentális problémák kezelésénél lehet hasznos. Ha ki akarod próbálni, elmehetsz szakemberhez, de magad is megpróbálkozhatsz az öngyógyítással. A legegyszerűbb, ha az öltözéked és a tárgyaid kiválasztásakor figyelsz oda a belső hangra, amely általában mindig megsúgja, hogy milyen színre vágysz igazából. Ez sokkal fontosabb, mint amit a divat diktál.

Alapszabály, hogy színterápiára mindig tiszta színeket használj. Tudnod kell, hogy minden szín önmagában hordozza a pozitív és a negatív elemeit is. És ugyanaz a szín minden embernek mást mond. Az önismerethez is jó, ha ismered a színek funkcióját és jelentését, ahogyan azt már a pszichológusok is alkalmazzák.

Piros fürdő
Piros fürdő

 

A revitalizáló piros

A piros a megfelelő szín, ha testünk energiaszintje ingadozik, rakoncátlankodik, és azonnali emelésre van szükségünk. Melegíti a testet és fokozza a keringést. Ez a szín energizál, erősít, növeli az önbizalmat, elillan tőle a negativitás, stimulálja az életerőt és az öngyógyító képességeket. Egy lakószobában egy hosszú, nehéz nap után segíthet a letargia leküzdésében, de a szobának csak az egyik falát célszerű pirosra festeni, miután ez a szín a harag és a vita ösztönzője is lehet. Mellesleg, ahogy említettük, negatív mellékhatása lehet a vérnyomásnövelő képessége is. Ugyanakkor fokozza a nemi vágyat, úgyhogy egy piros vánkos vagy gyertya nem megvetendő a hálóban.


A felemelő narancsszín

A narancsszín testileg erősít, segíti a pozitív energiák áramlását. Stimulálja az anyagcserét és az immunrendszert. Kezelésként főleg a bél- és emésztési panaszok esetén hatásos. Ez egy csodálatos szín, mely képes feldobni, javítja a hangulatot, derűssé tesz. Általában az elégedettség érzéséhez köthető, ösztönzi az örömérzést, szóval ideális a kikapcsolódást, szórakozást szolgáló lakóhelyiségekben.

Az összpontosító sárga

A sárga tisztítja a szervezetet, eltávolítja a mérgeket. Emellett a mentális megtisztuláshoz is köthető, segíti a koncentrációs készséget, és összeszedetté tesz. Ez az elszakadás színe is, mely segít helyesen látni a dolgokat. Ha az a problémád, hogy hogyan tedd túl magad egy szakítás okozta letörtségen, hát vegyél fel valami sárgát. Így pont azok fogják megérezni, hogy vigasztalásra vágyó szingli vagy, akik a leginkább segíthetnek rajtad.

Az üdítő zöld

A zöld az egyensúly színe. Összhangot teremt test és lélek között. Segít megnyugtatni a nyugtalan szívet és enyhíteni a fejfájást. Méregtelenít, stabilizálja a vérnyomást, kiegyensúlyozza az idegrendszert. Nyugtat, ellazít, ezért a pihenést, lazítást szolgáló szobák ideális színe, nagyszerű stresszoldó. Oldja a szorongást és enyhíti az allergiás panaszokat. Erősíti az immunrendszert, de vigyázat: az immunrendszer kóros túlreakcióját is kiválthatja, ezért óvakodjanak ettől a színtől az autoimmun betegségekben szenvedők (reumás ízületi gyulladás, bizonyos bőrbetegségek). Tehát minden olyan állapot mellett kerülendő a zöld, ahol az immunrendszer téves reakcióiról beszélünk, melynek során a termelt antitesteket a szervezet önmaga ellen fordítja.

Az egészséges türkiz

Kiválóan alkalmas az általános közérzet javítására, az immunrendszer erősítésére. Ezt viseld, ha megfázás gyötör, vagy egyéb apró panaszokkal küszködsz. A türkiz erősen köthető a kommunikációs készséghez, a mentális megtisztultsághoz, tehát ha valamilyen megbeszélésre készülsz, vagy pláne ha beszédet kell tartanod, viseld ezt a színt közel a torkodhoz, például egy nyakkendő vagy sál formájában.

Kék háló
Kék háló

A hűvös kék

A kék a pihenés, a relaxáció színe, mely segít leereszteni a nap végén. Bizonyított, hogy fokokkal képes mérsékelni a testhőmérsékletet. A színterápiát alkalmazók a kéket gyakran a gyulladásos és stressz-hátterű állapotok kezelésére használják, például a pikkelysömörre, az ekcémára, a lázra és a fejfájásra. Munkahelyi ruhaviseletként is pozitív színként értelmezhető: a lojalitáshoz kötődik, és azt sugallja, hogy nyugodtak, megfontoltak és profik vagyunk.

A nyugtató ibolya

Az ibolyaszín (vagy indigó) a csontokat, a csontvázat, különösen a gerincet testesíti meg. Ez az éleselméjűség színe is. Ha egy helyzetben kényelmetlenül érzed magad, és szeretnél egy kis belelátó képességre szert tenni, használd a lilát. Akkor is ezt válaszd, ha befelé szeretnél fordulni. Ha nyugtalan vagy, segít leállni, csillapítja a túlfűtöttséget, a túlpörgést. Ha viszont depressziósnak érzed magad, jobb, ha kerülöd, mert a lila önmagában is képes lenyomni a hangulatot.

A felhangoló bíbor

A szemünkkel látható színkép legmagasabb rezgésszámú (frekvenciájú) összetevője a bíborszín. Az isteni szeretet sugarának is nevezik. Kiváló a meditációhoz, bátorítja a felsőbbrendűvel való kapcsolatba lépést.

 

A SZÍNEK SZIMBOLIKÁJA
Kőszínpompa
Kőszínpompa

A színek hatásai mellett jó, ha ismered a jelentésüket is. Ezzel elkerülheted a nemkívánatos mellékhatásokat. Tehát a színek jelképrendszerének ismerete nemcsak arra jó, hogy a megfelelő színt használd, hanem arra is, hogy a nem megfelelőt viszont kerüld.

Az alábbiakban a színekhez kötődő képzettársításokat soroljuk fel. Természetesen csak azokat, amelyek az európai kultúrában terjedtek el.

A kék: a legnépszerűbb szín – nők és férfiak körében egyaránt. Sok pozitív tulajdonság kapcsolódik hozzá: szimpátia, harmónia, barátság, kedvesség. A kék a tágasság, a szabadság, a végtelenség színe. A bizalom és a megbízhatóság színe. A kék csendes, megnyugtató. Másként, mint a zöld, amely inkább nyugodt és pihentető.

A piros: a legrégibb színmegnevezés. A második legnépszerűbb szín – szintén nemektől függetlenül. Két fő asszociációs területe van: a vér és a tűz. A vér szimbolikája: szenvedély (szerelem és gyűlölet), felizgulás, ingerlékenység, düh-harag (különösen feketével kombinálva), szexualitás, erotika. A tűz: meleg, forróság.

A zöld: a természet és az élet színe. A tavasz, a remény, a bimbódzó szerelem. A megnyugtató közép. A nyers frissesség: üde, nyers, savanyú, kesernyés. Egészséges, de lehet éretlen is.

A fekete: negatív érzések társulnak hozzá. Gyász, magány (de csak bizonyos kultúrákban, így az európaiban). Másrészt viszont: kockázatmentes elegancia. Modern, tárgyilagos, egyértelmű, funkcionális. A fekete megosztja az embereket: sokan imádják, de sokan mereven elutasítják.

A rózsaszín: gyengéd, törékeny, gyerekes, édes, giccses.

A sárga: nap, fény, meleg (nem annyira, mint a piros), savanyú.

A fehér: tökéletes, ideális, jó, tárgyszerű, tiszta, ártatlan, őszinte.

A lila: mágia, titok, dekadencia, kétértelműség.

Az arany: nemes, előkelő, pompás. Inkább meleg.

Az ezüst: szolid, nemes. Nem olyan közkeletű, mint az arany. Inkább hűvös.

Olvasta: 9862
Hozzászólások (3)Add Comment
Soma
Írta: Soma, 2009.02.03. 13:50
aztán ebből is egy nyúédzses baromságot kotyvasztottak, felhasználva az én becses nemet,összekavarva a kabbalával meg a tarotnak nevezettt jóskártyával - a hülyités nem ismer határokat
KÉK
Írta: Mona, 2009.02.21. 18:24
nem mindegy hogy milyen kék!! mert a világoskék tényleg a végtelenség viszont a sötétkék pont a másik véglet , a bezártság. az egyenruhák jutnak eszembe és az egyik megnyugtat a másik meg LENYUGTAT
...
Írta: sörtibi, 2009.03.16. 20:21
én meg vöröset látok a pipától mikor a feco piros-fehér /árpádsávos/ nyakkendöt vesz fel március 15-dikén ahelyett hogy lenyugtatna valami világoskékkel...

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Írtánc-paródia: az X-faktor

Írtánc-paródia a 2009-es brit X-Factor tehetségkutatón

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!